SCRISOARE DESCHISA

16 Mai 2018, Radu Petric

Stimate domnule Presedinte Liviu Dragnea,

Subsemnatul Valentin Vrabie, in calitate de primar al municipiului Medgidia, judetul Constanta, va supun atentiei o problema extrem de grava cu care se confrunta toti cetatenii acestui judet. Desi in statutul partidului pe care dumneavoastra il reprezentati se stipuleaza, printre altele ca:
- PSD promoveaza si sustine statul de drept, democratic si social in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic, reprezinta valori supreme in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si a idealurilor Revolutiei din Decembrie 1989;
- sustine continuarea reformei in administratia publica centrala si locala, subordonata intereselor cetatenilor;
- elaboreaza si sustine programe care sa asigure realizarea reformei economice si sociale, a echitatii sociale exprimate prin egalitatea sanselor pentru toti cetatenii tarii, promovarea si afirmarea valorilor umane;
- elaboreaza si sustine programe concrete de protectie sociala, promoveaza solidaritatea umana, spiritul comunitar de intrajutorare, respectul persoanei si al familiei, in vederea cresterii coeziunii sociale si a unor relatii de respect intre cetatean si institutiile statului;
La nivelul judetului Constanta, unde PSD a obtinut 99.971 voturi la alegerile locale din vara anului 2016, toate cele enumerate anterior nu reprezinta decat niste simple deziderate.
In conditiile in care, singurul operator regional care ofera servicii de furnizare apa si canalizare pe teritoriul judetului Constanta - S.C. RAJA S.A. - practica cele mai mari tarife din tara, respectiv 9,66 lei, cred ca sunt indreptatit sa consider ca vocatia dumneavoastra de partid de stanga NU este aceea de a face politica pentru oameni, asa cum frumos este precizat in statutul partidului.
Sustineti ca "Partidul Social Democrat trebuie sa faca, de asemenea, politica celor care si-au facut afaceri mai mici sau mai mari din care traiesc ei, familiile lor si angajatii lor, politica celor care inoveaza, care creeaza, a celor care duc mai departe traditii romanesti". Va intreb cum se pot implementa cele enuntate anterior in conditiile in care preturile exagerat de mari practicate de operatorul regional descurajeaza si alunga efectiv posibilii investitori.
Din pacate, prin preturile exagerate practicate la nivelul judetului, presedintele PSD Constanta si director al S.C.RAJA S.A., domnul Felix Stroe demonstreaza ca politica sociala practicata de fapt de PSD este doar "apa de ploaie". Incertitudinea profunda si spectacolul jalnic pe care le traiesc zi de zi cetatenii acestui judet sunt intr-o profunda antiteza cu viziunea politicii PSD, cu logica in care PSD doar sustine ca gandeste strategiile politice, in care pretinde ca dezvolta programele publice.

"Politica pentru oameni inseamna sa ducem intreaga noastra activitate politica acolo unde oamenii isi traiesc viata de zi cu zi, sa punem in centrul actiunii noastre politice comunitatea. Acolo, in comunitate, perspectiva politica se schimba, lucrurile devin concrete, oamenii au nevoie de caldura, de apa, de o scoala noua, de un spital curat, au nevoie de locuri de munca, au nevoie de un drum asfaltat. Acolo, in comunitate, social-democratia nu este doar o doctrina, acolo poate sa insemne o noua sansa, poate sa fie dreptate sau speranta pentru cei care se afla intr-o situatie disperata". Insa realitatea din teritoriu este cu totul alta. Si eu consider ca dumneavoastra ar trebui sa o cunoasteti pentru a putea indrepta lucrurile!
PSD Constanta a devenit, in ultima perioada, umbrela sub care, sub presiunea functiilor politice, primarii judetului sunt obligati sa incalce legislatia in vigoare si sa emita hotarari de consiliu local ilegale. Acestea sunt necesare pentru a ceda cu titlu gratuit unei societati comerciale - S.C. RAJA S.A. - diferite suprafete de teren.
Partidul a ajuns o simpla unealta in mana unor artizani care urmasesc doar avantaje economice obtinute din preturile monstruoase devenite cosmaruri pentru cetateni. Mitingul organizat sambata, 12 mai, in municipiul Medgidia, prin care cetatenii au sustinut un proiect de hotarare care vizeaza reducerea cu 50% a tarifelor practicate de S.C. RAJA S.A., reprezinta dovada clara pentru cele afirmate anterior. In cazul in care aceasta problema nu va fi rezolvata in cel mai scurt timp posibil, acest miting va deveni doar un prim pas al unor actiuni de amploare desfasurate in tot judetul Constanta.
Fata de cele expuse mai sus, va solicit imperativ interventia si va rog sa demonstrati si pentru judetul Constanta ca "PSD este un partid social-democrat modern, orientat spre viitor, de vocatie europeana si ancorat in realitatile nationale, deschis spre modernizare si dezvoltare sociala, promotor ferm al democratiei si al reformei in toate componentele societatii romanesti!"
Va multumesc pentru atentia acordata acestei probleme atat de importante. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra!

Medgidia, 15 mai 2018

Primarul municipiului Medgidia,
Valentin Vrabie

Articole din editia din data de 16 Mai 2018