Social

Centenarul Unirii Basarabiei cu Romania omagiat la Silistea

Pe 27 martie, Sfatul Tarii a votat prin vot nominal deschis in favoarea Unirii cu Romania, declaratia Sfatului Tarii mentionand ca: „Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa, Romania”.
Marti, 27 martie 2018, s-au sarbatorit 100 de ani de la actul istoric al Unirii Basarabiei cu Patria mama, Basarabia fiind prima provincie care s-a unit cu Romania pentru a forma Romania Mare. In sensul acesta, in data de 23 martie 2018, a avut loc actiunea de la Primaria Silistea, in sala de Consiliu Local Silistea, in cadrul careia a fost semnata „Declaratia de Unire”, de catre primarul Mihai Soare, viceprimarul Gragusanu Milica-Gheorghe, secretarul Olteanu Vasilica si toti consilierii locali.
Prin semnarea acestui document, in numele Primariei, Consiliului Local si al locuitorilor din comuna Silistea, s-a declarat sustinerea neconditionata pentru unirea cat mai grabnica a Moldovei Rasaritene cu Tara-Mama, Romania, in puterea dreptului istoric si dreptului de neam. Astfel, reprezentantii autoritatilor locale Silistea s-au angajat sa se implice pentru Reintregirea nationala prin mijloacele pasnice ale democratiei, ca reparatie morala pentru suferintele trecutului si ale prezentului, de la chinul strabunilor nostri smulsi impotriva vointei lor de la trupul patriei istoricede voia lui Hitler si a lui Stalin, supusi executiilor, deportarilor si foametei, la greutatile pe care le traiesc acum moldovenii de peste Prut. Acestia, in numele cetatenilor au sustinut ca doresc Unirea cu cei de aceeasi limba si traditie cu noi pentru ca fiii si nepotii nostri sa se bucure de un viitor de libertate si avutie, de sansele de implinire pe care generatiile noatre nu le-au avut. Cu ajutorul si lui Dumnezeu, spera ca intr-o buna zi sa traim clipa fericita a Unirii depline, cand nu va mai fi granita pe Prut, iar oamenii dintre Nistru si Tisa vor munci impreuna la realizarea si multumirea comuna, alaturi de celelalte popoare ale Europei civilizate.
Prin aceasta Declaratie de Unire, autoritatile locale ale comunei Silistea, voce a cetatenilor acestei comune, si-au exprimat bucuria de a impartasi cu fratii basarabeni, sarbatoarea Centenarului Marii Uniri 1918-2018 sub tricolor, in cadrul valorilor nationale si democratice ale spatiului cultural romanesc.
„La multi ani romani de pretutindeni cu ocazia Centenarului! Traiasca Unirea Moldovei Rasaritene cu Romania! De-a pururi si pentru totdeauna!”, a urat cu mult patriotism edilul comunei Silistea, Mihai Soare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*