Ambitiile politice mai presus de sanatatea elevilor

Martie 2018, Radu Petric

Administratie locala

Situatie de nedescris in comuna constanteana Sacele! Edilul, Ion Oprea a alocat in acest an fonduri pentru amenajarea unui grup sanitar in interiorul institutiei de invatamant gimnaziale "A Ghencea" dar s-a lovit de ambitiile unor alesi locali din opozitie, a unor parinti si profesori care se pare ca nu isi doresc conditii decente pentru copiii lor.


Fostul ministru al Educatiei, Marius Liviu Pop, a postat in luna ianuarie pe pagina sa de facebook: "La 159 de la Unirea Principatelor Romane avem 2.418 unitati scolare cu gruprile sanitare in exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, in cel mult 3 ani, autoritatile locale, judetene si centrale vor face ca toate unitatile scolare din Romania sa aiba conditii decente pentru educatia elevilor si prescolarilor". Alaturi de acest mesaj a fost atasat si un tabel cu numarul institutiilor de invatamant aflate in aceasta situatie.
In judetul Constanta sunt 20 de unitati scolare unde elevii trebuie sa iasa in exterior pentru a merge la toaleta, este si cazul scolii din Sacele. Tinand cont de aceasta recomandare si dorind sa ofere elevilor din comuna conditii cat mai bune pentru desfasurarea activitatii, edilul Ion Oprea a realizat un proiect si a alocat 200.000 de lei din bugetul local pentru transformarea unei sali de clasa in grup sanitar.
Toate bune si frumoase pana aici... Cu toate ca sunt bani, modernizarea nu se poate realiza din cauza unor ambitii greu de inteles.
Proiectul propus de administratia locala i-a nemultumit pe unii parinti pe de o parte si pe profesori pe de alta parte, deoarce transformarea unei clase in grup sanitar ar atrage dupa sine, modificarea programului de studiu si doua clase ar trebui sa invete dupa-amiaza. Mentionam ca in prezent programul de studiu al elevilor din clasele I-VIII se desfasoara pana in jurul orei 13.00.
Printre parinti sunt voci care critica suma alocata de administratia locala pentru aceasta investitie, considerand ca este prea mare si ca ar trebui sa gaseasca alte solutii pentru ca elevii sa nu invete dupa-amiaza. Profilul de facebook - Adina si Vali din Sacele a postat: "Azi au fost chemati la scoala parintii a trei clase de elevi pentru a li se cere parerea cu privire la schimbarea programului scolar pentru anul viitor, deoarece o sala de cursuri va fi transformata in toaleta si elevii nu vor mai avea unde sa-si mai desfasoare orele ca pana in prezent. In schimb parintii din clasa a doua nu au acceptat acest program si au avut discutii mai aprinse cu doamna directoare Bica Silvia, care a incercat sa le impuna acest program, spunandu-le ca nu exista fonduri suficiente pentru a gasi o alta modalitate. De aceea va postez suma care s-a aprobat in sedinta de consiliu local in data de 19.01.2018."
Am contactat si directorul institutiei pentru a-i afla punctul de vedere in legatura cu aceasta situatie: "Personal sunt de acord cu initiativa autoritatilor locale de a face investitii privind realizarea unui grup sanitar in incinta scolii, deorece imi doresc cele mai bune conditii pentru elevi. Este de apreciat acesta investitie care demonstreaza grija pe care o au autoritatile locale fata de copiii si elevii acestei comunitati, pentru a le asigura conditii bune de viata si de studiu si le multumesc pe aceasta cale. Astept cu nerabdare cdupa obtinerea de catre autoritatile locale a avizelor ce se impun de la Inspectoratul Scolar Judetean, Ministerul Educatiei, Directia de Sanatate Publica, etc aceste grupuri sanitare sa fie construite astfel incat si elevii din celelalte doua corpuri de cladiri sa le foloseasca fara a se mai deplasa prin ploaie, frig, etc pentru a ajunge la ele" a precizat doamna director Silvia Bica.
"Mi-am dorit sa creez conditii pentru cei 300 de elevii care invata in institutia scolara, practic este a doua lor casa, unde petrec jumatate din timpul unei zile. Sunt dezamagit si nu pot sa inteleg ca nu am gasit intelegere in randul parintilor si al profesorilor. Investitia ar fi fost facuta pentru binele copiilor, ar fi beneficiat de un grup sanitar modern, incalzit, cu apa calda si nu ar mai fi fost nevoiti sa mearga prin ploaie si frig la toaleta. Banii pe care ii alocasem pentru acesta lucrare vor fi folositi pentru realizarea altor investitii din comuna pana cand se va ajunge la o intelegere" a precizat edilul Ion Oprea.

Articole din editia din data de Martie 2018

 • Healthy life is happy life, - Un nou proiect Erasmus Plus pentru Scoala Ciocirlia

  Administratie locala
 • Povestea regelui Dapyx

  Administratie locala
 • Administratie locala
 • "Noi toti, suntem Romania"!

  Administratie locala
 • Edilul Mariana Gaju a participat la Sesiunea Plenara a Comitetului European al Regiunilor la Bruxelles

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771