Declaratia de Unire a Romaniei cu Republica Moldova, adoptata de CJC

28 Martie 2018, Radu Petric

Social

Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, consilierii judeteni din Constanta au adoptat, in sedinta solemna de marti, 27 martie, Declaratia de Unire a Republicii Moldova cu Romania. Acest gest simbolic vine in intampinarea declaratiilor de unire cu patria mama, Romania, declaratii adoptate in peste 70 de localitati din Basarabia. "Este o datorie morala pe care o avem pentru reintregirea neamului romanesc si pentru eroii care s-au jertfit pe campurile de lupta. Este una dintre cele mai memorabile pagini de istorie si ne dorim marcarea cu demnitate a Centenarului Marii Uniri, exprimandu-ne in mod deschis si democratic sustinerea fata de acest eveniment istoric, reintoarcerea Basarabiei la patria mama, Romania. Ulterior adoptarii prezentului proiect de hotarare, acesta va fi transmis presedintelui Romaniei, Camerei Senatului, Camerei Deputatilor si Guvernului Romaniei, constituind astfel un pas pentru reintregirea nationala", a declarat vicepresedintele CJC Claudiu-Iorga Palaz in momentul in care a propus proiectul de hotarare.

Sedinta solemna pentru unirea cu Basarabia
Sedinta a debutat in mod solemn, cu cateva momente artistice sustinute de catre elevii Centrului Cultural Judetean "Theodor T. Burada". De asemenea, presedintele CJC, Horia Tutuianu, a tinut un discurs despre insemnatatea acestei sarbatori. "Anul acesta, sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire, un moment istoric, deosebit de important, pentru formarea Romaniei de astazi. S-a dorit la 1918 ca toti romanii sa traiasca sub acelasi steag, intr-un stat liber! Noi, astazi, avem datoria de a apara si consolida libertatea care ne-a fost acordata cu pretul vietii! Basarabia a avut o istorie zbuciumata, iar cetatenii au fost asimilati brusc. Prin aceasta declaratie simbolica incercam sa cinstim stramosii romani, moldoveni, traditiile unui singur popor. Acest eveniment de o deosebita incarcatura emotionala trebuie sa ne faca sa ne gandim la viitorul Romaniei ca stat independent si puternic! Unirea celor doua state se poate realiza prin aderarea Moldovei la valorile si libertatile europene! Romania va sustine Republica Moldova pe drumul spre integrarea europeana si in alianta nord-atlantica. Sper ca aceasta Unire simbolica sa aiba un ecou pentru toti romanii si sa fie un impuls pentru generatiile viitoare! Astazi, la ceas aniversar, ma bucur ca sunt alaturi de dumneavoastra, oameni care pretuim traditiile romanesti!", a declarat in deschiderea sedintei presedintele CJC, Marius Horia Tutuianu.
De asemenea, vicepresedintele CJC, Claudiu Palaz, a citit Declaratia de Unire semnata si de catre alesii judeteni. "Judetul Constanta sustine infratirea imediata cu localitatile din Republica Moldova care in mod deschis si asumat si-au exprimat dorinta de Unire cu Patria Mama, Romania! Facem aceasta Unire acum, in suflet, ca o declaratie morala pentru suferintele trecutului si prezentului!", a spus Palaz. Amintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute, autoritatile locale din comunele constantene Castelu si Silistea au adoptat Declaratia de Unire cu Republica Moldova.
Cei mai longevivi actori de la malul marii, cetateni de onoare ai judetului
Galeria cetatenilor de onoare ai judetului Constanta este mai bogata de marti, 27 martie. Consilierii judeteni din Constanta au votat acordarea acestei distinctii pentru cei mai longevivi actori ai teatrului de la malul marii, Ileana Ploscaru si Alexandru Mereuta.
"De Ziua Mondiala a Teatrului am avut marea bucurie sa acord titlul de cetatean de onoare al judetului Constanta unor oameni deosebiti. Doamna Ileana Ploscaru si domnul Alexandru Mereuta sunt doi actori de valoare ai teatrului romanesc ce si-au dedicat intreaga viata scenei. A fost un moment cu o incarcatura emotionala puternica, iar generatia mea le este recunoscatoare pentru ca ne-au facut sa iubim teatrul. Va multumim pentru impresionanta galerie de personaje create cu pasiune de dumneavoastra pentru noi, publicul constantean" a precizat Marius Horia Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Constanta.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Album foto

 • Articole din editia din data de 28 Martie 2018

 • Healthy life is happy life, - Un nou proiect Erasmus Plus pentru Scoala Ciocirlia

  Social
 • Povestea regelui Dapyx

  Social
 • Social
 • "Noi toti, suntem Romania"!

  Social
 • Edilul Mariana Gaju a participat la Sesiunea Plenara a Comitetului European al Regiunilor la Bruxelles

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tabără gratuită pentru elevii din comuna Saraiu

  Social
 • Activități de vacanță pentru copiii din Grădina

  Social
 • Cursuri de formare profesională gratuite pentru locuitorii din Tuzla

  Social
 • Caloianul – obicei străvechi, preluat de copiii din Vulturu

  Social
 • Ziua Familiei, sărbătorită la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771