Primaria comunei Crucea a lansat proiectul "O Societate pentru Toate Varstele"

Septembrie 2017, Ionita Mirela

Social

Vineri, 8 septembrie 2017, a avut loc in sediul Primariei Crucea, prima conferinta de presa privind proiectul transfrontalier "O Societate pentru Toate Varstele" SAGE (Society for All Ages). Institutia solicitanta este Primaria comunei Crucea, lider in acest proiect din care fac parte si Primaria comunei Mihail Kogalniceanu, Primaria comunei Silistea si Organizatia Nonguvernamentala "Youth Organization for European Silistra" din districtul Silistra, Bulgaria.

Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala in cadrul programului Interreg V-A Romania-Bulgaria, Axa Prioritara 4 "O Regiune Competenta si Inclusiva". Autoritatea contractanta este Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fonduri Europene din Romania. Valoarea totala a proiectului (cu TVA) este de 400.230,95 de euro, din care 340.196,31 euro - valoarea contributiei Uniunii Europene, 52.030,02 euro - valoarea cofinantari nationale a Romaniei si a Bulgariei, 8.004,62 euro valoarea cofinantarii proprii a partenerilor de proiect.
Obiectivul general al proiectului "O Societate pentru Toate Varstele" SAGE (Society for All Ages) este calificarea si perfectionarea persoanelor din mediul rural in meseriile de ingrijitor la domiciliu pentru persoanele in varsta si persoanele cu dizabilitati, cu impact direct asupra profesionalizarii serviciilor oferite intr-un domeniu deosebit de sensibil si cu impact indirect asupra sistemului de protectie sociala, atat din punct de vedere a cresterii gradului de ocupare a fortei de munca, cat si datorita cresterii calitatii serviciilor de ingrijire oferite, determinand o imbunatatire a calitatii vietii.
Scopul proiectului SAGE este reducerea incompatibilitatii intre cerere si oferta de munca, datorita unui nivel precar de pregatire profesionala, ca un factor de blocare a mobilitatii fortei de munca, cat si corelarea cererii si ofertei de munca in mediul rural pe fondul unui proces accentuat de imbatranire a populatiei.
In deschiderea conferintei de presa, edilul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi a mentionat ca s-au accesat fonduri pentru calificarea si perfectionarea persoanelor din mediul rural in meseriile de ingrijitor la domiciliu pentru persoanele in varsta si de asistent pentru persoanele cu dizabilitati, prin semnarea contractului de finantare pentru proiectul transfrontalier "O Societate pentru Toate Varstele" (Society for All Ages), din cadrul programului Interreg V-A Romania-Bulgaria.
Potrivit proiectului, toate cursurile vor fi organizate la nivelul fiecarei institutii partenere ale proiectului, astfel incat accesibilitatea grupului tinta sa fie cat mai ridicata. In cadrul proiectului SAGE se va asigura un kit medical de urgenta si monitorizare primara pentru absolventii intregului ciclu de perfectionare si se va elabora si tipari "Ghidul Ingrijitorului la domiciliu" ca element de asigurare a sustenabilitatii proiectului.
"Asa cum prevede proiectul, s-au identificat persoanele ce formeaza grupul tinta. 45 de persoane din fiecare locatie partenera in proiect, dintre care 30, vor urma din punct de vedere al meseriilor vocationale, cursuri de ingrijitor batrani la domiciliu si 15 vor urma cursul de asistent personal al persoanei cu handicap. Persoanele au fost selectate, s-au semnat contractele de munca cu trainerii, iar in cel mai scurt timp vor incepe cursurile", a declarat edilul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, in discursul sau.
Toti cei invitati la conferinta de presa, alaturi de reprezentantii Primariilor partenere au vizitat centrul unde se va realiza pregatirea profesionala si caminul de batrani din localitatea Crucea unde cursantii vor face practica pentru a-si intari cunostintele de teorie acumulate.
Presedintele Organizatiei Nonguvernamentale "Youth Organization for European Silistra" din districtul Silistra, Bulgaria a mentionat in cadrul conferintei de presa din 8 septembrie ca nu este primul proiect pe care il realizeaza in parteneriat cu Romania si spera ca vor mai fi si altele.
"In Bulgaria, 7,8% din populatie sunt persoane cu handicap. Din 7 milioane, 13 milioane de bulgari sunt persoane de varsta a-III-a. Trebuie sa muncim mult si sa gasim solutii pentru a-i ajuta pe oamenii care au nevoie de noi", a declarat Svetoslav Kyosev, presedintele Organizatiei Nonguvernamentale "Youth Organization for European Silistra" din districtul Silistra, Bulgaria.
Cursurile desfasurate in cadrul proiectului "O Societate pentru Toate Varstele" sunt acreditate, iar diplomele de absolvire sunt recunoscute international. Proiectul a fost demarat in aprilie 2017 si are o durata de 18 luni (04.04.2017-03.10.2018). Cursurile de calificare vor incepe la jumatatea lunii septembrie, si vor fi organizate la nivelul fiecarei institutii partenere ale proiectului, astfel incat sa fie cat mai accesibile.
In urma acestui proiect se vor semna acorduri de colaborare intre beneficiarii proiectului si Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Constanta, respectiv Silistra. Cursanti vor fi inscrisi in baza de date ale acestor agentii ce vor fi accesate de diferite societati ce vor solicita serviciile de calitatea ale absolventilor cursurilor proiectului SAGE.
Preluand cuvantul, edilul comunei Silistea, Mihai Soare, a mentionat: "La fel ca si celelalte localitati partenere si noi ne confruntam cu aceasta problema a populatiei imbatranite. Le multumesc primarilor parteneri pentru ca impreuna am reusit sa accesam fonduri pentru realizarea acestui proiect prin care vom instrui persoane care sa acorde o atentie deosebita persoanelor de varsta a treia dar si celor cu probleme. Cursurile de calificare se vor desfasura intr-o sala a Caminului Cultural din localitatea Silistea, special amenajata".
Reprezentantul Primariei Mihail Kogalniceanu, Dorina Dobroiu a declarat: "Pentru comuna Mihail Kogalniceanu este primul proiect transfrontalier in care suntem implicati si speram sa accesam si alte fonduri. Suntem bucurosi ca in urma cursurilor, 45 de persoane din comuna noastra vor avea certificate internationale in domeniul asistentei sociale". Dorina Dobroiu, a mai precizat si care este contributia primariilor, a statelor partenere (Romania, respectiv Bulgaria).
Dupa discursul reprezentantului primariei Mihail Kogalniceanu, edilul comunei Crucea lider in acest proiect, Gheorghe Frigioi, a intervenit mentionand: "Cursantii vor invata sa socializeze si sa comunice cu batranii. Marele nostru castig, este partea de suflet si bucuria de a ajuta batranii si persoanele cu dizabilitati, dar si persoanele care vor participa la cursurile acestui proiect. Noi am pornit la realizarea acestui proiect avand in vedere ca in comuna Crucea exista persoane varstice, dar si persoane cu dizabilitati, care au nevoie si trebuie sa beneficieze de personal calificat si de servicii de calitate".
Dupa aceasta conferinta Regionala organizata la Constanta, va urma si o Conferinta locala organizata in municipiul Silistra, adresata angajatorilor de pe piata muncii, absolventilor cursurilor proiectului, autoritatilor publice locale si nationale.
Un alt rezultat al proiectului transfrontalier "O Societate pentru Toate Varstele", il reprezinta amenajarea a trei sali de training pentru care s-au achizitionat echipamentele IT in vederea desfasurarii cursurilor si s-au amenajat salile pentru inceperea cursurilor in fiecare dintre localitatile partenere.
Autoritatile publice locale implicate in acest proiect elaboreaza strategia regionala de ingrijire a persoanelor aflate intr-o situatie de dependenta, strategie ce constituie un document programatic deosebit de important, in conditiile obligativitatii asigurarii acestor servicii. Strategia va realiza o diagnoza a situatiei existente din punct de vedere al necesarului de ingrijire la domiciliu si al oportunitatii perfectionarii populatiei locale, in vederea cresterii calitatii vietii atat a persoanelor dependente cat si a persoanelor ingrijitoare.
De asemenea, proiectul SAGE organizeaza cursuri de training vocational in meseriile: ingrijitor la domiciliu si asistent personal al persoanei cu handicap, avand drept repere principale mediul provenient rural si gradul exponential mai scazut de ocupare al femeilor in raport cu cel al barbatilor. Alaturi de acest curs autoritatile publice locale partenere in proiectul SAGE va desfasura si un program de perfectionare in cunoasterea limbilor straine si cunostinte de baza in utilizarea computerului care vor fi obligatorii pentru grupul tinta. Limbile straine pentru care vor putea opta sunt: engleza (15 locuri), spaniola (10 locuri), italiana (10 locuri) si germana (10 locuri).
In urma finalizarii tuturor cursurilor de training vocational se vor organiza vizite pentru schimb de bune practici in Silistra respectiv Constanta, dar si o Conferinta Regionala in judetul Constanta adresata angajatorilor de pe piata muncii, absolventilor cursurilor proiectului SAGE si populatiei in general.

Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2017

 • Primaria comunei Crucea a lansat proiectul "O Societate pentru Toate Varstele"

  Social
 • Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie ramane sub control judiciar

  Social
 • Tudose, despre scumpirea carburantilor: In mod cert nu este influenta accizei

  Social
 • Romanii care pleaca din tara risca amenzi intre 50 si 100 de lei daca nu anunta ANAF-ul

  Social
 • S-a semnat contractul de finantare pentru asfaltarea drumurilor din comuna Vulturu

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ziua Armistițiului, sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria Fântânele va acorda stimulente financiare pentru întemeierea familiei și pentru nou născuți

  Social
 • Caravană de informare pentru persoanele cu dizabilități din comuna Vulturu

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia își premiază cetățenii

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771