Dezvoltarea infrastructurii din comuna Lumina cu fonduri guvernametale si fonduri europene

August 2017, Mirela Ionita

Administratie locala

Pentru solutionarea solicitarilor venite din partea locuitorilor comunei Lumina, administratia publica locala a despus, in vederea obtinerii de fonduri atat la MDRAPFE cat si la AFIR, proiecte ce vizeaza dezvoltarea si modernizarea infrastructurii.

In acest sens primarul comunei Lumina, Ioan Roman alaturi de Consiliul Local au vizat intocmirea si depunerea de proiecte in vederea obtinerii finantarii pentru modernizarea retelei de drumuri dar si extinderea retelei de canalizare din localitate.
Astfel, Ministerul Dezvoltarii Regionale Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a aprobat doua proiecte importante pentru comuna Lumina in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala, etapa a doua. Cele doua proiecte de dezvoltare a infrastructurii ce au obtinut finantare sunt: "Extensie retele de canalizare Menajera Zona B2 + Aleea Narciselor, str. Prelungirea Iasomiei si Str. Garii, loc. Lumina" si "Modernizare (pietruire si asfaltare) strazi Comuna Lumina, cartier B3."
In ceea ce priveste proiectul de extindere a retelei de canalizare, acesta vizeaza introducerea sistemului de canalizare a apelor uzate pe strazile: Prelungirea Iasomiei, Aleea Narciselor, Murelor, Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Cuza Voda, Carol, Independentei, Marasesti, Ferdinand, Belsugului, Dumitru Comsa. Valoarea necesara de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivului de investii se ridica la 2.590.935 lei cu TVA (575.764 euro).
Proiectul de asfaltare a strazilor ce a obtinut finantare de la Ministerul Dezvoltarii Regionale Administratiei Publice si Fondurilor Europene prin programul PNDL 2 include strazile Stefan cel Mare, Cuza Voda, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Independentei, Marasesti si Ferdinand. Valoarea totala a proiectului este de 3.671.520 lei din care 2.460.552 lei urmeaza sa fie contributia ministerului iar diferenta reprezinta cofinantare de la bugetul local.
Pentru cele doua proiecte aprobate urmeaza sa se semneze contractul de finantare cu MDRAPFE si apoi demararea procedurilor.
De asemenea, Primariei Comunei Lumina i-a fost selectata una dintre cererile de finatare depusa catre Agentia pentru Finantarea Investiilor Rurale (AFIR). Este vorba despre cererea pentru proiectul "Modernizare strazi comuna Lumina (Asfaltare) 6,442 km". Strazile ce vizeaza acest proiect sunt Canarului, Morii, Ghiocei, Petrolului, Mare, Narciselor, Crizantemelor, Lebedelor, Sabinelor, Sirenei, Garii din Lumina si strazile Teilor, Viitorului si Linistei din satul Oituz. Valorea totala a proiectului ce urmeaza sa fie finantata prin programul AFIR este de 5.450.583 lei (1.194.439 euro).
Dupa selectarea cererii de finantare urmeaza etapa aprobarii proiectului de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si apoi semnarea contactului de finantare.
Valoarea totala a celor trei proiecte aprobate, ce urmeaza sa primeasca fonduri guvernamentale sau europene depaseste astfel 2 milioane de euro, fonduri ce urmeaza sa fie atrase de autoritatile locale in urmatorii ani.
Primaria comunei Lumina a primit si de la Consiliul Judetean Constanta fonduri pentru reabilitare a drumului comunal ce leaga localitatea Lumina de orasul Navodari, vechea sosea ce duce spre Fertilchim Navodari (fostul U.S.A.S.).
Tot pentru dezvoltarea infrastructurii, potrivit edilului Ioan Roman, luna aceasta se demareaza si lucrarile de introducere a sistemului de iluminat public stradal in localitatile Lumina si Sibioara acolo unde nu exista. Sistemul de iluminat public nou introdus va fi unul economic ce lumineaza pe baza lampilor cu led. De aemenea, vor incepe si lucrarile privind extinderea retelei de alimentare cu apa potabila pe distanta de 1,8 kilometri in localitatea Lumina, dar si introducerea sistemului pe strazile unde nu exita retea de alimentare cu apa.
"Avem multe proiecte pe care in acest an nu am reusit sa le implementam deoarece procedurile necesita timp si rabdare din partea cetatenilor, iar rezultatele se vor putea vedea spre sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor", a declarat edilul comunei Lumina, Ioan Roman.

Articole din editia din data de August 2017

 • 7 zile de spectacole cultural-artistice in comuna Tuzla

  Administratie locala
 • Modernizarea comunei Tirgusor cu fonduri de la MDRAPFE - reabilitare retea apa potabila si infiintare canalizare apa uzata

  Administratie locala
 • Editia a-XV-a a Zilelor Comunei Silistea - 3 zile de sarbatoare

  Administratie locala
 • Dezvoltarea infrastructurii rutiere din comuna Mircea Voda prin atragerea de fonduri guvernamentale si europene

  Administratie locala
 • Viitorul Fantanele a castigat prima runda a Cupei Romaniei

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Mesajul primarului comunei Topraisar, Stelian Gheorghe cu ocazia Sfântului Nicolae

  Administratie locala
 • Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a avut o întâlnire de lucru cu rectorii și președinții senatului universităților din Constanța

  Administratie locala
 • Proiecte importante pe agenda de lucru a primarului Cristian Telehoi

  Administratie locala
 • Consilierii locali din Dumbrăveni au ales viceprimarul comunei

  Administratie locala
 • Ștefania Cealera: „Oamenii m-au ales pentru ca au încredere în mine”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771