"Dram Drum Autobuzul Veseliei" ajunge la Cumpana

August 2017, Adrian Nicarel

Social

14 artisti, 16 localitati, mii de copii fericiti! Zeci de mii de zambete... nepretuite! Acestea sunt coordonatele generale ale proiectului "Dram Drum Autobuzul Veseliei", organizat de Asociatia Culturala Teatrelia si realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, primul de o asemenea anvergura la nivelul intregii regiuni.

Comuna Cumpana va primi vizita "Dram Drum Autobuzul Veseliei" in data de 10 august 2017, incepand cu ora 17:00, in incinta salii de sport din campusul scolar LTND.
Proiectul sustine invatarea/educarea continua cu ajutorul culturii si artei, prin joc. Vacanta de vara devine, asadar, o "scoala" alternativa a celei clasice, insa cu mult mai atragatoare.
Arta poate fi interpretata si ca o forma de joaca, bine reglementata de norme si tehnici ce pot fi dobandite prin studiu, in care mintea si corpul sunt mobilizate total. Copiii trebuie invatati sa iubeasca arta, ea ii va ajuta sa se inteleaga mai bine unii pe altii si le va oferi o deschidere spre noi moduri de a vedea si intelege lumea, creand o baza pentru legaturile sociale si integrarea in comunitatea din care fac parte: Judetul Constanta!
"Autobuzul Dram Drum", incarcat cu 14 profesori trazniti, materiale didactice, arta, cultura si multa veselie, va pleca in fiecare dimineata din Constanta catre una dintre cele 16 localitati - 23 August, Adamclisi, Baneasa, Cogealac, Cumpana, Limanu, Lipnita, Medgidia, Mereni, Ostrov, Pantelimon, Silistea, Tirgusor, Tortoman, Vulturu, Valu lui Traian - colindand astfel intreg judetul, in perioada 4 19 august 2017.
Plecarea a avut loc vineri, 4 august 2017, la ora 15.00, din fata Consiliului Judetean Constanta, dupa un superspectacol marca Gasca Zurli.
Scopul este de a reinvata copiii sa se joace si, cu ajutorul jocului, sa acumuleze lucruri cat mai utile si educative, sa realizeze ce inseamna sa fie creativi si sa nu le fie teama sa dea frau imaginatiei in cel mai constructiv mod. Pentru a-si atinge acest scop, profesorii trazniti "predau lectii" sub forma de ateliere deschise si interactive, la o "scoala de vara" altfel, unde instrumentele de invatare/educare sunt creativitatea, cultura si arta.
Astfel, in fiecare zi, toti copiii dintr-o localitate vor lua parte la ateliere creative si recreative gratuite, in care profesorii trazniti vor "preda" dansul, teatrul, muzica si pictura, cu toate domeniile adiacente acestora. Copiii pot alege un atelier sau mai multe, dupa afinitati, abilitati sau dupa dorinta de invatare: Atelierul de tobite, Atelierul de teatru si improvizatie teatrala, Atelierul de pantomima, Atelierul de teatru de umbre, Atelierul de dans si coregrafie, Atelierul de manuire a papusilor si a marionetelor, Atelierul de pictura si desen. Profesorii de arte sunt actori si artisti profesionisti cu o impresionanta experienta in domeniu si in lucrul cu copiii de toate varstele.
Cine nu si-a dorit sa invete sa bata in tobe? Insa acest atelier ascunde mult mai multe surprize. Ionut Micu, unul dintre cei mai importanti tobosari ai momentului, cel mai drag ucenic al lui Ovidiu Lipan Tandarica, este profesorul perfect care, impreuna cu trei ajutoare, va da ritmul intregului eveniment cu ajutorul a zece seturi de tobe! Concret, copiii vor invata sa isi dezvolte urechea muzicala, sa simta ritmul si sa-l redea, sa retina combinatii de ritmuri, sa comunice in diverse timbre sonore si, potrivit cercetatorilor, sa devina mai destepti si evoluati din punct de vedere emotional. In sfera comunitatii, muzica ajuta la realizarea si consolidarea spatiilor de cultura si la dezvoltarea spirituala si personala a individului.
Teatrul, improzivatia teatrala, pantomima, scena, marionetele si umbrele, instrumentele specifice de exprimare artistica si teatrala, toate acestea au constituit, de-a lungul timpului, tot atatea secrete artistice. Acum, aceste secrete sunt traduse intr-un limbaj accesibil si impartasite tuturor copiilor din cele 16 localitati. In cadrul acestor ateliere se urmareste dezvoltarea capacitatilor comunicationale, invingerea emotiilor si a blocajelor psihice, socializarea in cadrul segmentului social sau de varsta. Exercitiile si jocurile folosite sunt preluate din programul de antrenament al actorilor profesionisti.
Acestea sunt adaptate pentru copii si au numeroase beneficii la nivel psiho-fizic: cresterea capacitatii de concentrare si atentie, cultivarea spiritului de echipa, dezvoltarea creativitatii, imbogatirea capacitatilor comunicationale, exersarea spiritului ludic si deprinderea spiritului de cooperare.
Prin pantomima, copiii au posibilitatea de a re/descoperi gesturi si miscari care capata o semnificatie simbolica in limbajul teatrului mut, devenind "replici" ale unui spectacol de pantomima. Atelierul are ca scop imbunatatirea abilitatilor de comunicare non-verbala a participantilor, stimuland creativitatea si gestionarea propriilor emotii.
Atelierul de manuire a papusilor si a marionetelor presupune imaginatie, indemanare, curaj, atentie distributiva si putere de concentrare. In cadrul acestui atelier, mainile vor deveni sufletul si mintea papusilor si marionetelor, care de-abia asteapta sa prinda viata prin cei mici, care le vor manevra.
Atelierul de dans si coregrafie ii va invata pe "elevi" sa devina disciplinati din punct de vedere fizic si mental, sa aprecieze miscarea, sa-si mentina sanatatea fizica printr-o postura corecta la scoala si acasa si sa improvizeze pe muzica. Felul in care mergem, stam sau privim contine in sine o infinitate de informatii despre trecutul, prezentul si potentialul nostru. Iar libertatea in miscare inseamna fluiditate si creativitate in gandire.
Atelierul de pictura si desen. Aici tinerii artisti vor invata si descoperi culorile, formele si amestecurile cromatice. Cursul dezvolta creativitatea, imaginatia si incurajeaza copilul sa se exprime liber prin intermediul desenului si culorii. Cursurile de pictura sunt special concepute pentru a transforma timpul liber al copiilor intr-o activitate ce va dezvolta creativitatea, simtul estetic, conceptul de "frumos" si acela de "arta", caci imaginatia, visarea si fantezia au dimensiuni fabuloase in perioada copilariei.
La finalul zilei, dupa ce toti copiii au participat la minimum o "lectie", vor intra in programul informal, adica distractie si activitati educative pentru toata lumea prezenta.
Proiectul DRAM DRUM Autobuzul Veseliei este realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, de Asociatia Culturala Teatrelia.
Sursa: Cumpana News

Articole din editia din data de August 2017

 • Mega-planul de investitii din bani publici cu care Guvernul vrea sa atraga turistii. Mircea Dobre: "Dom`ne, ne asumam si noi ceva, miscam si noi ceva?!"

  Social
 • Construire casa mortuara in localitatea Viroaga din comuna Cerchezu

  Social
 • Sistem de canalizare menajera in localitatea Amzacea

  Social
 • Dispensar medical uman pentru comuna Pecineaga

  Social
 • Tabara Internationala de Pictura "Lucian Grigorescu" reda Medgidiei puterea de exemplu in cultura romaneasca

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771