Presedintele Patronatelor din Turism: Nu este normal ca un hotel de pe litoral sa nu aiba plaja in administrare

August 2017, Radu Petric

Actualitate

Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Mohammad Murad, a apreciat, marti,la o intalnire intre agentii economici din turism si autoritati locale, ca nu e normal ca un hotel de pe litoral sa nu administreze plaja din fata unitatii, aceasta fiind detinuta de o firma fara experienta.


"Plajele sunt o problema cronica! Nu mai este o problema acuta si as vrea sa gasim o solutie. Nu este normal ca un hotel sa nu aiba plaja, iar o firma care nu avut niciodata si nu are niciun pic de experienta privind in domeniul serviciilor sa aiba plaja. Sunt investitii importante, de milioane de euro, care au trebuit sa incheie contracte cu cei care au plaja", a spus Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) dand exemplu mai multe unitati de cazare de lux, care nu detin plaje si au trebuit sa incheie astfel de contracte.
Potrivit presedintelui FPTR, solutiile pot fi cautate si gasite la alte state, dar ar trebui schimbata legislatia in domeniu.
"Nu putem vorbi de investitii de milioane de euro si sa ne blocheze o hotarare de guvern, nu e normal. Trebuie sa incercam sa gasim solutii corecte, care sunt aplicate in Italia, in Spania. Un hotel de cinci stele are dreptul 15 metri, de patru stele 12 metri si asa mai departe. Iar pretul practic sa fie pretul mediu pe ultimii 10 ani. Statul nu pierde nimic", a sustinut Murad.
Prezent la intalnire, directorul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral (ABADL), George Papari, le-a spus celor aflati de fata ca incepand din sezonul urmator niciun contract de inchiriere a plajelor nu va mai fi innoit, acestea urmand sa fie resectorizate si scoase la licitatie.
"Niciun contract din cele vechi astazi nu se va mai prelungi. Toate contractele care expira in acest an, chiar daca vorbim de suprafete mari, ele vor fi resectorizate si scoase la licitatie. Vom incerca in acest an, prin niste solicitari, prin modificarile legislative pe care le-am propus, ca licitatiile sa fie mult mai devreme. Noi vom incerca sa fie in toamna", a spus Papari, precizand ca atat vreme cat exista actuala legislatie in domeniu, plajele vor putea fi inchiriate de orice participant la licitatie, indiferent daca este o unitate hoteliera sau nu si le-a transmis acestora sa faca propuneri de modificari legislative.
Pe de alta parte, el a apreciat ca situatia hotelierilor care detin plajele este mai buna in prezent, majoritatea acestora fiind in posesia suprafetei de plaja din dreptul unitatii, in timp ce exista si unii patroni care nu doresc sa aiba si plaja in administrare.
"Fata de acum patru ani, cand aveau 10 la suta din hotelieri plaje, in acest moment peste 75 la suta dintre hotelieri au plaje, ceea ce este un procent foarte mare. () Trebuie sa admiteti ca sunt si hotelieri care nu pot avea plaja pentru ca nu vor sa o plateasca si nu platesc", a mai spus presedintele ABADL.

Primarul Constantei: Toate parcarile din statiunea Mamaia vor fi cu plata din 2018/ Patronatele din Turism cer ca turistii sa nu fie taxati
La intalnire a participat si primarul Constantei, Decebal Fagadau, care a declarat ca de anul viitor parcarile in statiunea Mamaia vor fi cu plata, insa se va incerca o varianta mai ieftina pentru angajatii care au nevoie de transport intre locul de munca si domiciliu sau cazare.
"Avem o problema legata de transport si vedem ca se suprapun aici trei fluxuri: fluxul de angajati, care de cele mai multe ori vin cu masina proprietate personala, fluxul de turisti si fluxul uzual dat de vecinatatea noastra, dintre Constanta, Navodari sau zona de acces catre restul judetului. Pentru anul viitor, va anunt de pe acum, toate parcarile vor fi plata. Asa cum mergem, de exemplu, la Brasov, la Sibiu, la Timisoara, si peste tot toata lumea plateste un tarif pe ora, vom face acelasi lucru. Evident ca pentru angajati vom face o politica de pret mai mica, pentru ca este un transport de necesitate, si vom dubla aceasta politica cu o politica de punere in acord a retelei de transport in comun in functie de angajatii pe care dumneavoastra ii aveti", a spus primarul Constantei la intalnirea cu agentii economici.
Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Mohammad Murad, i-a raspuns primarului Fagadau si a cerut ca parcarile sa fie gratuite pentru turisti, iar taxa sa fie platita doar de constanteni.
"Ati spus ca ati luat decizia ca la anul sa fie parcarea cu plata. M-as bucura sa avem niste parcari speciale pentru constanteni, sa dam prioritate turistilor care vin din tara. Sunteti de acord ca cei care vin din Botosani si stau la hotel trebuie sa aiba prioritate inainte de constanteni. Si atunci mai bine sa fie taxa pentru constanteni, pentru ca cei care vin si platesc hotelul cu 300 de lei nu este normal sa plateasca inca o taxa. Nu e normal sa taxam turistul in orice mod si in orice face", a spus Mohammad Murad.
Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a organizat marti, in Mamaia, o intalnire de lucru, la care au participat agentii economici din turism si autoritatile locale, subiectele de discutie fiind axate pe doua teme: imbunatatirea relatiilor dintre mediul de afaceri din turism si autoritatile statului, respectiv, identificarea solutiilor pentru rezolvarea problemelor aparute in sezonul estival 2017.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de August 2017

 • Delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat din Medgidia

  Actualitate
 • Primarul Constantei: Incepand de astazi, toate proprietatile vor putea fi vandute numai cu aprobarea Consiliului Local

  Actualitate
 • Drumuri asfaltate si iluminat public stradal eficientizat in comuna Vulturu

  Actualitate
 • Zilele Comunei Silistea 13-15 august 2017

  Actualitate
 • Dezvoltare infrastructura rutiera, educationala si de sanatate in comuna Saraiu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771