Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana - prezenta la Sesiunea Plenara a Comitetului European al Regiunilor

19 Iulie 2017, Adrian Nicarel

Administratie locala

In perioada 12-13 iulie la Bruxelles a avut loc cea de-a 124-a Sesiune Plenara a Comitetului European al Regiunilor. Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana, prim vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania a participat la aceste lucrari in calitate de membru al Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor la Parlamentul European de la Bruxelles.

Ziua de 12 iulie a debutat cu sedintele tuturor grupurilor politice din cadrul Comitetului Regiunilor.
Primarul comunei Cumpana, Maiana Gaju face parte din Grupul PSE, care reuneste reprezentantii social-democrati, socialisti, laburisti si progresisti ai autoritatilor locale si regionale din intreaga UE.
Presedintele actual al grupului PSE este dna Catiuscia Marini, presedinta regiunii Umbria, Italia.
Tot in ziua de 12 iulie a avut loc sedinta Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor, la care a fost invitat si domnul Karl-Heinz Lambertz, membru in Delegatia Nationala a Regatului Belgiei din partea Partidul Socialistilor Europeni, presedintele Comunitatii Germanofone din Regatul Belgiei, in prezent prim-vicepresedintele Comitetului European al Regiunilor.
Pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat si alegerea noului presedinte al delegatiei Romaniei, precum si a celorlalte functii prevazute de regulamentele in vigoare. Astfel, in functia de presedinte a fost ales domnul Robert Negoita, primarul Sectorului 3, Bucuresti si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, in functia de vicepresedinte domnul Teban Adrian Ovidiu, primarul orasului Cugir, judetul Alba, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania.
Functia de presedinte ad personam a fost atribuita doamnei primar ec. Mariana Gaju, iar cea de vicepresedinte ad personam, domnului Ion Prioteasa, din partea UNCJR.
Pe 13 iulie 2017, membrii Comitetului Regiunilor Europene s-au intrunit in cadrul celei de-a 124 sesiuni plenare. Pe ordinea de zi au fost incluse un numar de 15 avize.
In interventia avuta la aceste lucrari, primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju a subliniat faptul ca preluarea presedentiei Comitetului Regiunilor de catre domnul Karl-Heinz Lambertz pentru urmatorii 2 ani si jumatate este benefica pentru Romania, avand in vedere ca tara noastra va prelua in anul 2019 presedentia Uniunii Europene. De asemenea, a subliniat necesitatea imperioasa ca atat domnul Karl-Heinz Lambertz, presedintii Comisiilor cat si membrii Comitetului Regiunilor sa vina in Romania si sa stabileasca legaturi directe cu Guvernul Romaniei si presedentia Romaniei pe urmatoarele probleme:
Politica agricola comuna;
Respectarea fortei de munca romane sa beneficieze de tratament egal si remunerata ca cea a salariatilor din Uniunea Europeana. Obligativitatea companiilor straine de a plati si trata egal forta de munca romana, egal cu forta de munca a statului de provenienta a companiei.
Problema tinerilor care invata si muncesc in statele europene;
Rolul Uniunii Europene in dezvoltarea durabila a localitatilor rurale, a comunelor si oraselor mici si mijlocii. Scopul este acela de a usura viata a 500 de milioane de europeni prin crearea de locuri de munca prin simplificarea Politicii de Coeziune POS 2020, atat pentru administratiile publice cat si pentru IMM-uri.
Pentru acest mandat, urmatorii 2 ani si jumatate, Asociatia Comunelor din Romania a inaintat propunerea sa fie inclusa pe ordinea de desfasurare a activitatii si a AGENDEI RURALE dezvoltarea durabila a satului romanesc. Toate acestea, au ca scop atragerea de investitori, crearea de locuri de munca, aducerea de venituri la bugetele locale.
O alta problema sustinuta a fost aceea ca cel de-al 8 lea Summit al Regiunilor si Oraselor sa fie gazduit de catre Romania.

Articole din editia din data de 19 Iulie 2017

 • Saptamana dedicata artei plastice medgidiene, aproape de start

  Administratie locala
 • Curtea de Apel Constanta s-a pronuntat cu privire la ridicarea masurii controlului judiciar al IPS Teodosie. Ce decizie s-a dat!

  Administratie locala
 • S-a deschis Gradina Botanica din Techirghiol!

  Administratie locala
 • Dupa Piateta Decebal, atentia societatii Apollo Ecoterm s-a mutat pe Parcul 1 Mai

  Administratie locala
 • Surprize de vara pentru copiii din comuna Pestera

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședința ordinară a lunii octombrie, desfășurată în municipiul Medgidia

  Administratie locala
 • Amenajare stadion și bază sportivă în Tuzla

  Administratie locala
 • Strada Școlii și strada Bisericii din localitatea Răzoarele vor fi asfalate

  Administratie locala
 • Toamnă bogată în lucrări la Cobadin

  Administratie locala
 • Construire pasarelă pietonală în Peștera

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771