Primarii trag un semnal de alarma! Salarizarea personalului platit din fonduri publice, o capcana periculoasa

Iulie 2017, Adrian Nicarel

Actualitate

Mai multi sefi ai administratiilor publice din judetul Constanta s-au intalnit, recent, la sediul Filialei Constanta a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR) unde a avut loc o sedinta de lucru a Consiliului Director al Filialei Constanta.

La intalnire au fost prezenti primarii comunelor Cumpana, Agigea, Mihail Kogalniceanu, Gradina, Topraisar, Chirnogeni, Lumina si Tuzla.
Temele abordate au fost multiple si complexe, avand in vedere problemele cu care se confrunta comunele din Romania si modificarile legislative din ultima perioada.
"Din discutiile purtate a reiesit ca una dintre dificultati este determinata de activitatea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta. O categorie aparte a acestor dificultati o reprezinta dubla intabulare, care ingreuneaza realizarea unor lucrari de interes public. Costurile ridicate ale lucrarilor cadastrale ce trebuie intocmite la nivelul fiecarei comune reprezinta, de asemenea, o piedica in dezvoltarea comunitatilor rurale. Neexecutarea lucrarilor de cadastru sistematic imobiliar a fost determinata de intarzierea alocarii fondurile financiare necesare, precum si de termenele scurte prevazute pentru realizarea acestora. De asemenea, se apreciaza ca acest fonduri sunt insuficiente, fiind necesara stabilirea posibilitatii ca aceste lucrari sa fie finantate si de la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale", a declarat presedintele ACoR Constanta, primarul Mariana Gaju.
O alta problema discutata a vizat obligatiile financiare percepute de catre institutii, operatori economici, agentii publice cu ocazia depunerii de proiecte de catre unitatile administrativ-teritoriale.

Drept urmare, Asociatia Comunelor din Romania a solicitat in nenumarate randuri eliminarea acestor taxe, precum si reducerea timpului de raspuns al institutiilor insa, deocamdata, nu s-a rezolvat nimic concret.
De asemenea, in cadrul intalnirii, s-au discutat temele ce s-au aflat pe ordinea de zi a reuniunii Corpului profesional al secretarilor comunelor din Romania de la Bucuresti, din perioada 18-20 iunie 2017 cum ar fi comunicarea actelor administrative in vederea exercitarii controlului de legalitate al prefectului.
Un alt subiect dezbatut a facut referire la obligativitatea unitatilor administrativ teritoriale de a implementa Registrul Electronic National al Nomenclaturilor Stradale (RENNS) - sistemul unic de referinta la nivel national, in care sunt inscrise nomenclaturile stradale de la nivelul comunelor, al oraselor si al municipiilor, fiind obligatoriu de utilizat de institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale in activitatea specifica.
De asemenea, nu a fost evitat nici subiectul referitor la legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, recent adoptata, referitor la salarizarea personalului din administratia publica locala.
"Legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, recent adoptata, referitor la salarizarea personalului din administratia publica locala, constituie o capcana deosebit de paguboasa si periculoasa pentru buna functionare a autoritatilor administratiei publice locale cu consecinte iremediabile pe termen nelimitat. Submineaza capacitatea administrativa a peste 90% din comunele Romaniei si determina migratia personalului din localitatile fara resurse financiare catre cele care pot oferi salarii mai mari. Totodata, conduce la discriminarea personalului in ceea ce priveste remunerarea muncii, in lipsa unei grile de salarizare care sa garanteze acordarea de drepturi salariale dupa principiul dreptul la plata egala pentru munca egala", a explicat liderul ACoR Constanta, primarul Mariana Gaju.
Sursa: www.cugetliber.ro

Album foto

 • Articole din editia din data de Iulie 2017

 • Radu Mazare, condamnat la patru ani cu suspendare, in cazul retrocedarilor ilegale de terenuri. Nicusor Constantinescu a primit trei ani de inchisoare cu suspendare. Instanta s-a pronuntat dupa 9 ani de procese

  Actualitate
 • Cursuri de astronomie pentru copii

  Actualitate
 • Reabilitare strazi in localitatea Cerchezu

  Actualitate
 • Activitati de vacanta la Scoala Gimnaziala "Marin Voinea" Cerchezu

  Actualitate
 • Noul prefect al Constantei a depus luni juramantul

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771