Cat "aur negru" mai este in lacul Techirghiol. Au inceput prospectiile

Iulie 2017, Radu Petric

Social

Demersurile Primariei orasului Techirghiol in ceea ce priveste explorarea si exploatarea namolului sapropelic din lacul Techirghiol incep sa aiba ecouri. Dupa dezbaterea publica ce a avut loc in 28 iunie la sediul administrativ al Gradinii Botanice, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) au demarat deja procedurile privind realizarea studiului aprofundat asupra lacului Techirghiol.


Autoritatile au trimis catre institutele de cercetare din Constanta solicitari de oferte privind tipul lucrarilor de teren, de laborator si de birou pe care acestea le pot executa, precum si bugetele aferente acestora. Solicitarea a fost trimisa Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa", Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie si Directiei Hidrografice.
Potrivit Primariei Techirghiol, in urma discutiilor din 28 iunie, specialistii au ajuns la concluzia ca lucrarile de teren se vor executa pe aliniamente Est-Vest la echidistanta de 100 de metri intre profile, avand puncte de probare la fiecare 250 de metri.
"Probele prelevate din cele trei tipuri de namol vor fi comasate pe fiecare profil si vor fi analizate in vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizarii in scop terapeutic. Cu siguranta acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective in ceea ce priveste exploatarea namolului sapropelic. Primaria Techirghiol isi mentine in continuare punctul de vedere, in sensul ca exploatarea acestei resurse minerale trebuie facuta controlat, cu respectarea stricta a regulilor ce se impun, astfel incat de beneficiile namolului sapropelic sa poata avea parte si generatiile urmatoare. De asemenea, reiteram faptul ca Primaria Techirghiol nu se va opune niciunei investitii in ceea ce inseamna dezvoltarea turismului blaneo aici, la Techirghiol, insa nu va accepta in niciun fel ca namolul sa plece din lac spre alte zone in afara de cele din zona de coasta a litoralului romanesc", a declarat primarul orasului Techirghiol, Iulian Soceanu.

Informatia care a aprins fitilul scandalului

Amintim ca, la finalul lunii iunie, ANRM a organizat o dezbatere publica in cadrul careia a dorit sa prezinte o serie de lamuriri cu privire la informatia aparuta in spatiul public potrivit careia o firma din Caransebes incearca sa exploateze namolul din lacul Techirghiol si sa il vanda in strainatate.
Temerile ca "aurul negru" din Techirghiol va lua drumul strainatatii s-au marit dupa ce societatea din Caransebes, al carei proprietar este un german, a primit acceptul Guvernului sa faca prospectiuni in cautarea unor zone virgine din lac, pline cu namol.
Dupa ce informatia a aparut in spatiul public, autoritatile locale din Techirghiol au pornit o campanie mediatica intitulata "Salvati aurul negru". Prin intermediul acestei campanii, autoritatile locale cer Guvernului sa impiedice exploatarea namolului de catre firma privata din Caransebes.

Salvati namolul de Techirghiol!

Pentru a pune presiune pe autoritati, Primaria Techirghiol apeleaza si la ajutorul romanilor. De aceea, autoritatile locale au lansat o petitie online. "Prin interzicerea exportului in afara tarii si comercializarea doar in zona de coasta a Marii Negre, namolul ramas in urma tratamentelor poate fi repus din locul de unde a fost extras, fapt ce va conduce la o regenerare mai rapida a acestei resurse minerale. De asemenea, dorim ca exploatarea sa se faca cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de mediu in vigoare, astfel incat apa si microorganismele din lac sa nu fie afectate. Este foarte important de stiut faptul ca datorita acestor microorganisme care se regasesc in lacul Techirghiol exista namolul sapropelic cu proprietatile sale terapeutice. Dorim ca toate aceste restrictii sa fie impuse de Guvernul Romaniei in textul viitoarei licente de exploatare, foarte explicit pentru a nu lasa loc interpretarilor", se arata in petitia online.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de Iulie 2017

 • Radu Mazare, condamnat la patru ani cu suspendare, in cazul retrocedarilor ilegale de terenuri. Nicusor Constantinescu a primit trei ani de inchisoare cu suspendare. Instanta s-a pronuntat dupa 9 ani de procese

  Social
 • Cursuri de astronomie pentru copii

  Social
 • Reabilitare strazi in localitatea Cerchezu

  Social
 • Activitati de vacanta la Scoala Gimnaziala "Marin Voinea" Cerchezu

  Social
 • Noul prefect al Constantei a depus luni juramantul

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • 3 persoane cu dizabilități din Ciobanu au primit vehicule din partea autorităților locale

  Social
 • Companiile JD Agro Cocora și JD Agro Amzacea susțin învățământul în comunitățile locale

  Social
 • 120 de copii din Bărăganu vor primi tichete sociale pentru rechizite

  Social
 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771