Administrație locală

Vara bogata in proiecte si investitii la Saraiu

Comunei Saraiu i s-a pregatit un numar mare de proiecte ce vor schimba fata acesteia si vor avea un impact benefic asupra nivelului de trai a celor ce traiesc in aceasta comuna. Pentru ca problemele si necesitatile oamenilor din comuna nu o lasa indiferenta ci ii dau putere si nadejde, edilul comunei Saraiu, Dorinela Irimia, cladeste un viitor frumos pentru cei ce s-au nascut si au ales sa traiasca in aceasta comuna, dar si pentru cei din imprejurimi.
Un proiect impresionant, Proiectul Extindere Centru Medical Saraiu, depus de catre primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a primit aprobare. Acest centrul medical reprezentand centru zonal ce va deservi si imprejurimile comunei Saraiu, este absolut necesar pentru populatia din zona ce nu isi poate permite o consultatie medicala de specialitate sau deplasarea la un centru medical aflat in orasul Constanta.
Centrul medical va lua nastere in comuna Saraiu, prin extinderea actualului dispensar uman. Noul centru medical va avea, asa cum prevede proiectul, laborator de analize, va fi dotat cu ecograf si aparatura medicala necesara, si o ambulanta pentru a le oferi primul ajutor oamenilor cu grave probleme de sanatate. Centru medical zonal, realizat la standarde europene, va beneficia de personal si medici specializati, pentru rezolvarea problemelor de sanatate ale locuitorilor din comuna Saraiu dar si din satele limitrofe.
Acest proiect initiat de Primaria Saraiu, vine in sprijinul oamenilor cu probleme de sanatate pentru rezolvarea sau prevenirea acestora, dar si in sprijinul femeilor insarcinate. Centrul medical le va oferi cele mai bune conditii pentru a naste, femeilor gravide din comuna Saraiu sau din comunele vecine acesteia.
In prezent, in comuna Saraiu, dispensal medical uman este functional, iar in incinta acestuia se afla un cabinet stomatologic, cabinet de medicina de familie si un punct farmaceutic. Acestea functioneaza zilnic, iar medicul din Harsova ofera aici consultatii si retete locuitorilor celor trei sate ale comunei: Saraiu, Dulgheru si Stejaru.
„Pentru ca sanatatea si educatia sunt doua prioritati foarte importante, am ales sa accesam fonduri pentru demararea proiectelor ce vizeaza aceste obiective”, a declarat Dorinela Irimia, edilul comunei Saraiu.
Tot cu finantare de la MDRAP, edilul comunei Saraiu, Dorinela Irimia va demara implementarea proiectului aprobat, pentru educatie, un proiect de extindere si dotare a gradinitei din localitatea Dulgheru.
Cu spijinul Companiei Nationale de Investitii, administratia locala demareaza proiectul prin care Caminul Cultural din Saraiu se va transforma in Casa de Cultura. Proiectul, realizat din dorita edilului Dorinela Irimia de a le oferi copiilor si tinerilor din comuna un spatiu modern in care sa desfasoare diferite activitati interactive si culturale, a fost declarat eligibil si finantabil. Noua cladire culturala va oferi spatiul necesar Ansamblului de dansuri si cantece populare „Biblioritm” pentru exercitiu dar si pentru organizarea diferitor concursuri si evenimente.
Tot prin programul derulat prin Compania Nationala de Investitii se va realiza si construirea unei sali de educatie fizica ce va fi amplasata in curtea scolii din localitatea Saraiu.
Pe Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 35/2016 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, in urma contractului de finantare incheiat cu OCPI Constanta pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica, Primaria comunei Saraiu a finalizat si receptionat la cheie Sectorul I, iar in prezent se acceseaza fonduri pentru Sectorul II. Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023 are ca obiectiv principal inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara.
Potrivit edilului comunei Saraiu, la nivelul judetului Constanta doar patru primarii au accesat aceste fonduri: Saraiu, Mihail Kogalniceanu, Gradina si Albesti, iar pentru cel de-al doilea doar trei dintre acestea: Saraiu, Mihail Kogalniceanu si Gradina.
„Pornim etapa a doua! Important este ca oamenii sa primeasca cadastrele gratuite. Terenurile agricole si locuintele din sectorul I au beneficiat de numere cadastrale si intrari gratuite, iar la cel de-al doilea se lucreaza la intocmirea contractelor de achizitie”, a declarat Dorinela Irimia
Administratia locala Saraiu, dupa finalizarea Planului Urbanistic General (P.U.G.) al comunei va intocmi si strategia de dezvoltare a localitatii. Deoarece face parte din programul de amenajare a teritoriului si dezvoltare a localitatii, P.U.G.-ul este un document absolut necesar pentru viitoarele proiecte.
In ceea ce priveste infrastructura comunei, se afla pe contract de finantare si proiectul ce are menirea de a realiza reteaua de canalizare in localitatea Saraiu si un proiect ce prevede asfaltarea a 17,5 kilometri in intreaga comuna Saraiu.
Prin Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, administratia locala Saraiu va implementa proiectul privind infiintarea a doua platforme pentru gunoi menajer de grajd.
Deoarece edilul comunei Saraiu, Dorinela Irimia se lupta in permanenta sa atraga fonduri din diferite surse de finantare pentru dezvoltarea si modernizarea comunei, investitiile nu se vor opri aici.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*