Raportari lunare la Finante pentru proiectele de infrastructura din FND

10 August 2007, Bogdan Chirita

ReportajeViticultorii romani au depus 48 de dosare pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole din fonduri europene, in campania 2007/2008, pentru o suprafata de 1.095 hectare, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), informeaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. Suma solicitata de viticultori in baza acestor dosare depaseste 40 milioane euro, iar fondurile europene estimate a fi alocate in acest sens sunt de numai 23 de milioane de euro. Tinand cont de faptul ca valoarea solicitarilor este de aproape doua ori mai mare decat fondurile alocate se va aplica metoda primul venit - primul servit.
Viticultorii vor primi banii abia dupa finalizarea lucrarilor, adica in 2008, acestea urmand sa fie verificate de un inspector pe masura efectuarii lor, conform prevederilor din proiect. Sumele pe care le pot primi viticultorii pot porni de la 4.000 de euro/hectar si pot ajunge la 14.800 de euro/hectar, in functie de lucrarile efectuate.
Costurile de infiintare si intretinere a unui hectar de vita-de-vie nobila pana la intrarea pe rod in cel de-al patrulea an sunt estimate la 22.000 de euro, iar sprijinul financiar pe care il poate primi un viticultor din fondurile UE si din bugetul national fiind de circa 60 % din aceste cheltuieli.
Perioada de depunere, pentru obtinerea aprobarii, a planurilor individuale privind restructurarea si reconversia plantatiilor viticole pentru campania viticola 2007/2008 s-a incheiat la 30 iunie, dar termenul pentru depunerea dosarului complet, cu cererea insotita de documentul de identificare financiara si planul individual aprobat de directiile agricole judetene va expira la 31 august”, au afirmat reprezentantii APIA.
Potrivit APIA, Comisia Europeana aloca in fiecare an statelor membre o prima transa de fonduri pe baza unor criterii obiective, a unui plan de masuri si in limita creditelor disponibile. Pana la aceasta data, Comisia Europeana nu a stabilit, inca, sumele repartizate statelor membre”, precizeaza reprezentantii APIA. La ora actuala, APIA a efectuat integral platile pentru campania viticola 2006/2007 aferente dosarelor de ajutor privind restructurarea si reconversia plantatiilor viticole. Pentru campania 2006/2007 au fost depuse 41 de proiecte de modernizare a plantatiilor de vita-de-vie si reconversia soiurilor, pe o suprafata de 1.165 hectare, aceste proiecte absorbind 8,067 milioane euro din suma totala de 9 milioane euro alocata de UE.
In prezent, in Romania, suprafata totala cultivata cu vita-de-vie nobila si hibrida este de 177.085 ha, mult mai mica decat suprafata negociata cu UE, de 240.000 de ha.
(Sursa: www.SMARTfinancial.ro)

Beneficiarii sumelor alocate din Fondul National de Dezvoltare pentru diferite proiecte vor fi obligati sa raporteze lunar Ministerului Economiei si Finantelor modul de utilizare a banilor primiti. Guvernul a aprobat printr-o hotarare, Normele metodologice privind finantarea proiectelor si programelor din Fondul National de Dezvoltare (FND). La dispozitia Guvernului se infiinteaza FND, in cadrul bugetului de stat si se aproba anual prin legea bugetului de stat, distinct pentru finantarea:
61507; proiectelor de investitii in infrastructura;
61507; necesitatilor provocate de retrocedarea/restituirea activelor imobiliare;
61507; suplimentarea fondurilor necesare unor programe/proiecte care beneficiaza de finantare din fonduri europene inclusiv pentru prefinantarea si cofinantarea acestora.
Sumele prevazute anual in buget pentru fiecare din aceste subdiviziuni ale FND se repartizeaza pe baza de hotarari ale Guvernului. in cazul proiectelor multianuale sumele necesare finantarii in anii urmatori a proiectelor/programelor trebuie avute in vedere in dimensionarea bugetului FND pentru anii urmatori. Beneficiarii vor raporta lunar Ministerului Economiei si Finantelor modul de utilizare a sumelor alocate.
(Sursa: Guvernul Romaniei )


Album foto

 • Articole din editia din data de 10 August 2007

 • Zilele comunei Silistea

  Reportaje
 • Zilele comunei Silistea

  Reportaje
 • Raportari lunare la Finante pentru proiectele de infrastructura din FND

  Reportaje
 • Bani insuficienti pentru reconversia viilor

  Reportaje
 • REFinantare de la guvern pentru proiecte deja finantate prin SAPARD

  Reportaje
 • Articole din aceeasi categorie

 • Medgidienii sunt nemultumiti de actuala conducere a Primariei

  Reportaje
 • Zilele Medgidiei - atac la buzunarele participantilor

  Reportaje
 • PSD vrea sa dea alocatie de 200 lei pana la majorat

  Reportaje
 • Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din venituri

  Reportaje
 • Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

  Reportaje
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771