LEGEA SALARIZARII a fost adoptata de Senat

24 Mai 2017, Radu Petric

Actualitate

Senatorii au adoptat marti Legea salarizarii unitare, in forma care a trecut de Comisia de munca, legea urmand sa fie trimisa Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost votat cu 85 de voturi "pentru", 12 abtineri si 10 voturi "impotriva".

Legea salarizarii are ca obiectiv corectarea disfunctionalitatilor din sistem, prin aplicarea principiului "la munca egala, salarii egale", a declarat, luni, in plenul Senatului, ministrul Muncii, Lia-Olguta Vasilescu.

"Legea era necesara pentru corectarea disfunctionalitatilor din sistemul de salarizare. (...) Nu intotdeauna conducatorul institutiilor are si cel mai mare salariu. Persoana cu aceeasi pregatire profesionala, vechime sau nivel de studii nu are aceeasi remuneratie. Functiile comune gen contabil, sofer sau IT-ist, care se regasesc in toate institutiile, au nivel de salarizare diferit. In baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar in varf foarte mari. In acest sens, noua lege prevede urmatoarele: o diferenta intre administratia centrala, cea teritoriala si locala, cu salariul cel mai mare pentru conducatorul de institutie, corectarea disfunctionalitatilor salariale pe principiul "la munca egala, salarii egale", la care se adauga vechimea si nivelul studiilor", a explicat ministrul, la dezbaterile asupra proiectului de lege din plenul Senatului.

Vasilescu a reamintit ca la Comisia de munca a fost eliminat articolul referitor la "inghetarea pensiilor speciale, urmand ca o lege separata sa stabileasca modalitatea de calcul a pensiilor".

Ea a adaugat ca "singura modificare de structura s-a facut la administratia publica locala, ca prim pas al descentralizarii financiare si administrative in sensul ca se da o limita minima Ś salariul minim pe economie Ś si una maxima Ś salariul viceprimarului sau vicepresedintelui de Consiliu judetean, al caror coeficient apare in lege".

"Urmeaza ca salariile sa fie stabilite in functie de nomenclator si ierarhie de catre consiliile judetene si locale, prin hotarari de consilii judetene si consilii locale. Atentie, nu de primari sau de catre presedintii de consilii judetene, ci de consilii locale si judetene! Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor si Comunelor au salutat decizia ca prim pas spre descentralizare si autonomie locala autentica", a explicat Olguta Vasilescu.

Sursa: www.romaniatv.net

Articole din editia din data de 24 Mai 2017

 • Ziua Comunei Mircea Voda ajunsa la cea de-a XIII a editie

  Actualitate
 • Sarbatoarea florii de salcam sarbatoare cu traditie in comuna Pestera

  Actualitate
 • S-a incheiat cea de-a VI-a editie a Festivalului de Muzica Usoara si Populara "TINERE SPERANTE"

  Actualitate
 • Comuna Tuzla gazduieste in aceasta vara un eveniment de anvergura internationala - Dakini Festival Tuzla 2017

  Actualitate
 • Liceul Regele Carol I din comuna Ostrov implicat in proiecte nationale si internationale

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construc╚Ťiilor va fi modificat─â major, ├«n cur├ónd: Se simplific─â procedurile de ob╚Ťinere a autoriza╚Ťiilor ╚Öi avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetar─â / Un miliard de lei t─âiat de la Educa┼úie / D─âncil─â: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate ini┼úial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc ├«n UE la produc┼úia de miere ┼či pe doi la num─ârul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopic─â videoghidat─â de ultim─â genera╚Ťie la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajeaz─â tineri pentru cre╚Öterea for╚Ťei de munc─â ├«n agricultur─â, acvacultur─â ╚Öi industria alimentar─â

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771