100.000 de oameni au fost prezenti la prima editie a Festivalului International de Jocuri si Reconstituiri Istorice

Mai 2017, Mirela Ionita

Social

Primaria Municipiului Medgidia a organizat in perioada 28 aprilie 1 mai 2017, pe stadionul "Iftimie Ilisei", prima editie a ineditului Festival International de Jocuri si Reconstituiri Istorice "Dapyx".

Puternica amprenta istorica purtata de poporul roman a inspirat administratia publica locala sa organizeze acest eveniment unic in Romania - primul festival de reconstituire istorica care acopera momente din cele patru perioade istorice: Antichitate, Evul Mediu, Epocile Moderna si Contemporana. Pe toata perioada desfasurarii evenimentului au avut loc demonstratii de lupta, ateliere tematice de ceramica, pielarie, fierarie, tesatorie, gastronomie, lupte cu gladiatori, antrenamente demonstrative, reconstituiri de batalii istorice precum si concerte sustinute de artisti consacrati.

Denumirea festivalului readuce la viata numele regelui get Dapyx, stravechi stapanitor si erou al tinuturilor dobrogene, care a sfarsit glorios, aparandu-si teritoriile natale, in luptele geto romane din anii 29 28 a. Chr.

Evenimentul a debutat cu o impresionanta parada desfasurata pe principalele artere ale municipiului, la care au participat peste 700 de membri ai asociatiilor si grupurilor de reconstituiri istorice prezente la eveniment: Asociatia Culturala "Tomis", Asociatia "Amicii Muzeului" Zalau, Asociatia "Castrum Novis" Sibiu, Asociatiile "DVX Anticae" si "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" Bulgaria, Grupul de gladiatori "Ludus Tomitanus", Asociatia "Ordinul Cavalerilor de Medias", Uniunea Democrata a Turco - Tatarilor Musulmani din Romania, Asociatia Grupul de reconstituire istorica "Terra Ultrasilvana" Brasov, Asociatia "Traditia Militara" Bucuresti si Asociatia "Deutsches Freikorps" Bucuresti, reprezentand armatele romana si germana din Primul Razboi Mondial.

Pe parcursul celor patru zile, publicul de toate varstele s-a bucurat de un adevarat regal de reconstituiri istorice ale mediilor de viata din diversele epoci ale civilizatiei, in cadrul taberelor tematice special amenajate in jurul stadionului.

Serile acestui eveniment major pentru municipiul Medgidia au stat sub semnul muzicii de calitate, prin prezenta trupelor si artistilor consacrati precum: Ducu Bertzi, FolkRock Company, Marius Batu, Iris, Cargo, Pasarea Rock, Provincialii, Veta Biris, Laura Lavric, Lavinia Goste, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Orchestra Valahia, Feli, Smiley, Carlas Dreams si Voltaj.

Surpriza festivalului a fost marea batalie cu perne, o activitate inedita care a adus impreuna pe stadionul "Iftimie Ilisei" toti participantii. Manifestarile au culminat cu un uimitor foc de artificii, care a incantat privirile celor prezenti.

Album foto

 • Articole din editia din data de Mai 2017

 • 7 proiecte depuse prin P.N.D.L. pentru orasul Negru Voda

  Social
 • Autoritatile locale din comuna Baraganu doresc sa pietruiasca toate drumurile

  Social
 • 100.000 de oameni au fost prezenti la prima editie a Festivalului International de Jocuri si Reconstituiri Istorice

  Social
 • Invitatie la Ziua Comunei Lumina - sarbatoare cu artisti consacrati

  Social
 • Sarbatoare fastuoasa de "Ziua Comunei Gradina"

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771