Comuna Crucea liderul proiectului - "O Societate pentru Toate Varstele" (Society for All Ages) - SAGE

Aprilie 2017, Mirela Ionita

Administratie locala

S-a semnat contractul de finantare pentru proiectul transfrontalier "O Societate pentru Toate Varstele" SAGE (Society for All Ages) din cadrul programului Interreg V-A Romania-Bulgaria, Axa Prioritara 4. Institutia solicitanta este Primaria comunei Crucea, lider in acest proiect din care fac parte si Primaria comunei Mihail Kogalniceanu, Primaria comunei Silistea si Administratia Districtului Silistra din Bulgaria.

Proiectul "O Societate pentru Toate Varstele" isi propune calificarea si perfectionarea persoanelor din mediul rural in meseriile de ingrijitor la domiciliu pentru persoanele in varsta si persoanele cu dizabilitati, cu impact direct asupra profesionalizarii serviciilor oferite intr-un domeniu deosebit de sensibil si cu impact indirect asupra sistemului de protectie sociala, atat din punct de vedere a cresterii gradului de ocupare a fortei de munca, cat si datorita cresterii calitatii serviciilor de ingrijire oferite determinand o imbunatatire a calitatii vietii.

Proiectul vizeaza identificarea si organizarea unui grup tinta format din 45 de persoane din fiecare locatie partenera in proiect, dintre care 30, vor urma din punct de vedere al meseriilor vocationale, cursuri de ingrijitor batrani la domiciliu si 15 vor urma cursul de asistent personal al persoanei cu handicap.

Autoritatile publice locale implicate in acest proiect elaboreaza strategia regionala de ingrijire a persoanelor aflate intr-o situatie de dependenta, strategie ce constituie un document programatic deosebit de important, in conditiile obligativitatii asigurarii acestor servicii. Strategia va realiza o diagnoza a situatiei existente din punct de vedere al necesarului de ingrijire la domiciliu si al oportunitatii perfectionarii populatiei locale, in vederea cresterii calitatii vietii atat a persoanelor dependente cat si a persoanelor ingrijitoare.

De asemenea, proiectul SAGE organizeaza cursuri de training vocational in meseriile: ingrijitor la domiciliu si asistent personal al persoanei cu handicap, avand drept repere principale mediul provenient rural si gradul exponential mai scazut de ocupare al femeilor in raport cu cel al barbatilor. Alaturi de acest curs autoritatile publice locale partenere in proiectul SAGE vor desfasura si un program de perfectionare in cunoasterea limbilor straine si cunostinte de baza in utilizarea computerului care vor fi obligatorii pentru grupul tinta. Limbile straine pentru care vor putea opta sunt: engleza (15 locuri), spaniola (10 locuri), italiana (10 locuri) si germana (10 locuri).

Toate cursurile vor fi organizate la nivelul fiecarei institutii partenere ale proiectului astfel incat accesibilitatea grupului tinta sa fie cat mai ridicata. In cadrul proiectului SAGE se va asigura un kit medical de urgenta si monitorizare primara pentru absolventii intregului ciclu de perfectionare si se va elabora si tipari "Ghidul Ingrijitorului la domiciliu" ca element de asigurare a sustenabilitatii proiectului.

Dat fiind caracterul proiectului transfrontalier se vor semna acorduri de colaborare intre beneficiarii proiectului si Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Constanta, respectiv Silistra.

In urma finalizarii tuturor cursurilor de training vocational se vor organiza vizite pentru schimb de bune practici in Silistra respectiv Constanta, dar si o Conferinta Regionala in judetul Constanta adresata angajatorilor de pe piata muncii, absolventilor cursurilor proiectului SAGE si populatiei in general.

Proiectul "O Societate pentru Toate Varstele" - SAGE (Society for All Ages) isi propune mediatizarea cat mai larga a activitatilor, rezultatelor si a grupului sau tinta, atat prin intermediul canalul media (presa, radio) cat si printr-o serie de produse tipografice, astfel incat populatia regiunii sa constientizeze beneficiile perfectionarii continue, cu impact pozitiv asupra sistemului de protectie sociala. Tot pentru mediatizarea proiectului se va realiza pagina web a acestuia (site-ul), platforma si sigla proiectului si se vor organiza 4 sesiuni interactive de utilizare a platformei online.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 400.000 euro, iar bugetul alocat fiecarui partener este de: 67,5% Primariei comunei Crucea, 7,5% Primariei Mihail Kogalniceanu, 7,5% Primariei Silistea si 17,5% Partener Districtul Silistra; iar durata estimata a proiectului este de 18 luni.

Articole din editia din data de Aprilie 2017

 • "Targul Floriilor" la Ovidiu

  Administratie locala
 • Vom avea alegeri partiale in Nicolae Balcescu si Mereni, in 11 iunie

  Administratie locala
 • Comuna Nicolae Balcescu asteapta finantare pentru dezvoltarea infrastructurii

  Administratie locala
 • Reabilitarea a 10 kilometri de drum in intreaga comuna Garliciu

  Administratie locala
 • Inainte de Sfintele Sarbatori Pascale, Iepurasul aduce cadouri locuitorilor comunei Saraiu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Pregătiri pentru începerea anului școlar în Fântânele. Tablete pentru toți copiii

  Administratie locala
 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771