Proiectul "Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare" lansat la Cumpana

Aprilie 2017, Mirela Ionita

Social

Grupul de actiune locala "Canal Dunare-Marea Neagra 2016", a organizat, luni 27 martie 2017 o conferinta de presa cu ocazia lansarii proiectului "Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare", Masura 19 dezvoltare locala LEADER, Sub-Masura 19.4. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Evenimentul de presa a avut loc in sala de sedinte a Primariei Cumpana, Soseaua Constantei, nr. 132. Conferinta de presa a avut ca scop popularizarea planului de implmentare a Strategiei de Dezvoltare Locala a Grupului de Actiune Locala "Canal Dunare-Marea Neagra 2016".

Conferinta a fost deschisa prin cuvantul edilului comunei Cumpana Mariana Gaju in calitate de Presedinte al Grupului de Actiune (GAL). Aceasta a fost urmata de Managerul proiectului Cristea Genica care a prezentat proiectul celor ce au luat parte la eveniment. Au urmat discursurile viceprimarului comunei Poarta Alba Florentina Tigmeanu si al viceprimarului comunei Valu lui Traian Iulia Fratila, dar si a reprezentantilor AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale)/ CRFIR (Centre Regionale pentru Finantarea Investitiilor Rurale)/ OJFIR (Oficii Judetene pentru Finantarea Investitiilor Rurale): Dorin Opreanu-Director OJFIR Constanta, Panait Anghel-Director CRFIR Constanta. Prezenti ca si observatori au fost Anca Ciama-Sef Serviciul SLINA (Serviciul LEADER si Investitii Non-Agricole) OJFIR Constanta si Ghiulsen Buzdugan-Expert SLINA OJFIR Constanta.

Teritoriul Leader acoperit de Grupul de Actiune Locala "Canal Dunare-Marea Neagra 2016" este format din trei unitati administrativ teritoriale, are o suprafata de 176 kilometri patrati, o populatie de 29.917 locuitori si un buget total de 1.446.893,31 euro, din care pentru Submasura 19.4: "Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare", sunt alocati 173.635,04 euro.

Organizarea GAL "Canalul Dunare-Marea Neagra 2016" cuprinde cele trei UAT-uri: Cumpana, Valu lui Traian si Poarta Alba, cinci parteneri privati S.C. Pandele S.R.L., S.C. Agricola Raistar S.R.L., S.C. Pitic Mob S.R.L., S.C. Emil Interagro S.R.L., S.C. Simela Trans S.R.L. si un partener din partea societatii civile: Asociatia pentru Dezvoltarea Comunitara Cumpana.

Organele de conducere GAL "Canalul Dunare-Marea Neagra 2016" al carui presedinte este primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju, sunt: Adunarea Generala, Consiliul Director, Comitetul de Selectie a proiectelor, Compartimentul administrativ (6 experti): Manager GAL, Manager programe de finantare, Manager financiar, Asistent Manager si 2 Animatori.

GAL va aduce fonduri, deja aprobate, in cele trei comunitati membre (Cumpana, Poarta Alba si Valu lui Traian), atat pentru activitati agricole cat si non agricole.

Masurile avute in vedere a se finanta prin GAL au fost prezentate ca fiind:

l M1-Sprijin pentru actiuni de informare si formare, (avand doua submasuri), M1.1 Sprijin pentru actiuni de formare profesionala si de dobandire de competente si M1.2 Sprijin pentru activitati demonstrative si actiuni de informare. Obiectivele specifice ale masurii sunt: facilitarea formarii profesionale continue cu scopul modernizarii activitatilor agricole si non-agricole si cresterea adaptabilitatii populatiei active; sprijinirea actiunilor de informare si constientizare a populatiei active in privinta necesitatii invatarii pe tot parcursul vietii.

l M2-Ajustarea si modernizarea activitatilor agricole, factor de crestere economica si sociala a teritoriului. Obiectivele specifice ale masurii sunt: sprijinirea investitiilor in activitatile de procesare si marketing a produselor agricole care sa creasca valoarea adaugata a acestora; adaptarea expoatatiilor agricole la standardele comunitare prin modernizarea capacitatilor de procesare cat si cele implicate in distributia prodeselor obtinute; sprijinirea dezvoltarii economice prin promovarea diverselor forme de asociere dintre producatori la nivelul teritoriului.

l M3-Suport in dezvoltarea echilibrata a teritoriului prin activitati non-agricole. Obiectivele specifice ale masurii sunt: crearea de noi activitati non-agricole de catre micii fermieri, membrii familiilor acestora si, in general, de catre mici intreprinzatori din teritoriul GAL; incurajarea investitiilor din afara teritoriului GAL cu scopul dezvoltarii intreprinderilor mici si micro-intreprinderilor pentru a compensa slaba capitalizare din interiorul GAL; sprijinirea si dezvoltarea activitatilor mestesugaresti locale.

l M4-Suport in dezvoltarea serviciilor locale de baza. Obiectivele specifice ale masurii sunt: crearea si modernizarea infrastructurii rutiere locale si a sistemelor de alimentare cu apa/apa uzata, elemente de baza pentru comunitatea rurala; infrastructura educationala/sociala care sa aiba capacitatea de a sustine un nivel decent de educatie si ingrijire a copiilor anteprescolari si scolari; sprijinirea si dezvoltarea structurilor construite pentru activitatile grupurilor defavorizate, seniorilor, inclusiv a initiativelor de tineret.

Dupa ce in cadrul conferintei de presa au fost prezentate masurile pe care se pot depune proiecte, pe data de 21 aprilie va avea loc la caminul cultural Cumpana, activitatea de "animare" si informarea populatiei. In cadrul activitatii cei interesati vor fi informati in legatura cu tipurile de proiecte finantate, conditiile si modalitatea de accesare.

Popularizarea acestei activitati o va face echipa de implementare impreuna cu Primaria Cumpana. Activitati similare se vor desfasura si in celelate doua comunitati membre.

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2017

 • Retelele de alimentare cu apa si de canalizare din Pecineaga realizate in proportie de peste 50%

  Social
 • Finantarea proiectului din cadrul programului "Interreg Va Romania Bulgaria 2014-2020" pentru dezvoltarea orasului Negru Voda

  Social
 • Sedinta de indata la Medgidia

  Social
 • Comuna Cerchezu, supravegheata si monitorizata video

  Social
 • Curatenia comunei si sanatatea locuitorilor in atentia autoritatilor locale din comuna Baraganu

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771