Ce salarii vor avea un invatator, un medic sau un soldat. Afla care este proiectul de lege privind salarizarea unitara care intra joi in dezbaterea CExN al PSD

Aprilie 2017, Radu Petric

Actualitate

Liderul PSD Liviu Dragnea a facut publice primele date oficiale din proiectul legii salarizarii in care sunt prevazute cresterile salariale in 2020 si 2022, raportat la cat se castiga in mediul bugetar. Dragnea a declarat ca proiectul de lege privind salarizarea unitara este gata, acesta urmand a fi semnat joi, la CExN al PSD, care se va desfasura la Sinaia, de catre liderii coalitiei de guvernare si parlametarii PSD, urmand a se constitui in initiativa parlamentara.


La o zi dupa ce a anuntat ca noua lege a salarizarii nu va fi asumata de guvern, ci va fi trimisa in parlament, seful PSD, Liviu Dragnea, a publicat pe Facebook o serie de prevederi din actul normativ, primii pe lista de majorari salariale fiind medicii care ar urma sa castige, de anul viitor pana la 3.700 de euro. Lefuri mai mari sunt propuse si pentru profesori, dar acestia trebuie sa astepte pana in 2020. La fel si grefierii, actorii si personalul din armata.

Toate salariile din sectorul bugetar vor fi reglementate prin legea salarizarii, si nu prin legi speciale, cu exceptia BNR si ASF, se arata in proiect, care face o ierarhizare a functiilor, cele mai mari lefuri urmand sa le aiba demnitarii, incepand cu presedintele, urmati de rectori si managerii de spitale, de directorii din ministere si de medici, profesori, ersonalul din sanatate si armata.

Primele majorari substantiale incepand cu 2018 vor fi facute in cazul angajatilor din sistemul sanitar. Astfel, un medic rezident ar urma sa castige 1.266 de euro pe luna, un specialist 2750 de euro, iar un medic primar intre 3.472 si 3.705 euro.

Un asistent debutant va primi de anul viitor 3.950 de lei la salariu, iar un asistent principal 5.108 lei, potrivit prezentarii postate de seful PSD.

"Se discuta despre raportul salarial, adica intre cel mai mic salariu si cel mai mare salariu din Romania. Acum este 1 la 15. Partenerii sociali solicita de mult 1 la 13. Noi am hotarat sa fie 1 la 12. Raportul va fi de la 1 la 12, unde <1> e salariu minim pe economie, iar <12> X salariul minim pe economie inseamna presedintele Romaniei. <1> inseamna 1450 de lei. Salariul minim va creste in fiecare an, cum am prevazut in programul de guvernare", a spus Dragnea la Antena 3.

El a precizat, totodata, ca s-a decis ca BNR si ASF sa fie exceptate de la prevederile Legii salarizarii unitare si sa aiba salarizarea "relativ aproape" de salarizarea institutiilor similare din UE.

Dragnea a mai spus ca dupa presedinte vor urma salariile premierului, presedintelui Senatului, al Camerei si presedintelui ICCJ.

"Salariul presedintelui ICCJ azi, acum in plata, este mare, si aici eu am o problema. Daca noi ne aliniem aici, asta inseamna ca toate salariile vor creste. Eu nu prea sunt de acord cu asta", a spus Dragnea.

El a aratat ca le-a transmis colegilor din PSD care lucreaza a proiectul de lege ca isi doreste ca alinierea sa se faca "in jos".

"Eu le-am spus: <Mergem mai jos>. Daca mergem mai jos, parlamentarii vin sub cei care lucreaza in Parlament, sub functionarii parlamentari. Se ajunge iar in situatia in care secretarii de stat iau mai putin decat functionarii care lucreaza in ministere", a aratat Dragnea.

El a spus ca alta discutie vizeaza punerea ministrilor pe acelasi prag de salarizare cu parlamentarii, aceste categorii urmand sa aiba un indice de salarizare de 5,6 sau 7 sau 8 X salariul minim pe economie.

Liviu Dragnea: Proiectul de lege privind salarizarea unitara este gata. Joi il semnam la CExN

"Azi proiectul de lege al salarizarii e gata. Urmeaza ca joi, poate de maine (miercuri, n.r.) ministrul Muncii sa mearga la Parlament sa stranga semnaturile. Joi va fi semnat de liderii coalitiei si de parlamentari. Il invit joi pe presedintele Tariceanu sa vina la Sinaia sa semnam impreuna acest proiect de lege", a spus Dragnea la Antena 3.

Dragnea a precizat ca proiectul de lege se va constitui in initiativa parlamentara si nu initiativa a Guvernului, pentru a castiga timp din punct de vedere al procedurilor parlamentare.

CExN al PSD se va reuni joi la Sinaia.

Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Aprilie 2017

 • Retelele de alimentare cu apa si de canalizare din Pecineaga realizate in proportie de peste 50%

  Actualitate
 • Finantarea proiectului din cadrul programului "Interreg Va Romania Bulgaria 2014-2020" pentru dezvoltarea orasului Negru Voda

  Actualitate
 • Sedinta de indata la Medgidia

  Actualitate
 • Comuna Cerchezu, supravegheata si monitorizata video

  Actualitate
 • Curatenia comunei si sanatatea locuitorilor in atentia autoritatilor locale din comuna Baraganu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771