Situatia proiectelor de investitii din orasul Harsova

Martie 2017, Mirela Ionita

Administratie locala

Autoritatile locale Harsova lucreaza la proiecte ce au ca scop dezvoltarea orasului, dar si la invierea prin promovare a vechii frumuseti si a istoriei acestui oras ce prezinta un potential turistic ridicat. Cu acest scop prin Programul Interreg Romania-Bulgaria, Primaria Harsova, a implementat doua proiecte.

Unul dintre proiecte in implementare, depuse in cadrul Programului Interreg Romania-Bulgaria, este proiectul cu titlul "O Uniune Transfrontaliera in umbra istoriei" (A Cross Border Union in the Shadow of History). Proiectul se realizeaza intr-un parteneriat intre U.A.T. (Unitatea Administrativ Teritoriala) Harsova si Municipalitatea Krushari, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta si Muzeul de Istorie din Dobrich. Sursele de finantare, pentru investitia de la Harsova sunt: fonduri europene 85%, buget de stat 13% si buget local 2%. Proiectul consta in reabilitarea ansamblului "Vasile Cotovu", imobil ce se afla pe lista monumentelor istorice si reabilitarea unor tronsoane de strazi pe o lungime de 1,6 km. Acest ansamblu este format din cladirea scolii vechi si din casa pedagogului. Dupa executia lucrarilor de reabilitarea si restaurare, cele doua imobile se vor transforma in muzeu de istorie cu centru multicultural si biblioteca oraseneasca. Obiectivul proiectului il reprezinta reabilitarea, modernizarea si dotarea "Scolii Vechi" pentru redarea circuitului turistic al cladirii prin transformarea in Muzeu de Istorie si Centru multicultural; reabilitarea, modernizarea si dotarea casei "Vasile Cotovu" in vederea transformarii in biblioteca; reabilitarea drumurilor de acces catre Ansamblul "Vasile Cotovu" si Cetatea "Carisium", aproximativ 1,5 km.

Reabilitarea ansamblului va permite, prin dezvoltarea muzeului, recuperarea si dezvoltarea istoriei acestor locuri. De asemenea, reabilitarea drumului de legatura dintre Ansamblul "Vasile Cotovu" si Cetatea "Carisium" si centrul va spori gradul de atractie turistica a localitatii.

"Sanatate fara margini prin sport si cooperare unite impotriva bolilor" (Borderless Health Through Sport and Cooperation United in the Battle against Diseases), cel de-al doilea proiect de implementare depus in cadrul Programului Interreg Romania-Bulgaria, se realizeaza intr-un parteneriat intre U.A.T Harsova, Municipalitatea Shabla si Federatia Romana de Oina. Sursele de finantare, pentru investitia de la Harsova sunt: fonduri europene 85%, buget de stat 13% si buget local 2%. Proiectul isi propune consolidarea capacitatii administrative prin abordarea problemelor privind sanatatea publica. Comunitatea se confrunta cu probleme de sanatate care pot fi evitate sau ameliorate prin practicarea unor sporturi atractive. In acest sens, investitia privind modernizarea stadionului si a vestiarului aferent a fost gandita pentru promovarea sportului traditional romanesc de oina, atat la nivelul comunitatii locale cat si la nivel regional. Obiectivele proiectului sunt: reabilitarea stadionului, inclusiv a vestiarului, prin crearea unei infrastructuri sportive moderne care va fi pusa la dispozitia intregii comunitati locale pentru promovarea sportului de oina, ca sport traditional romanesc, care a cazut intr-un con de umbra si crearea conditiilor pentru practicarea si altor sporturi. Se vor realiza interventii la cladirea vestiarului: izolatii termice, inlocuirea tamplariei, tencuieli, modernizarea acoperisului, recompartimentarea grupurilor sanitare, amenajari interioare si exterioare, consolidarea tribunelor si reamenajare, montarea de balustrade, inlocuirea bancilor pentru rezerve, a plaselor de protectie, imprejmuire, iluminat tabela de marcaj, insamantarea gazonului natural si achizitionarea echipamentelor specifice.

Reabilitarea stadionului si dotarea cu echipamente specifice in vederea practicarii unor sporturi de catre toti locuitorii orasului va contribui la prevenirea bolilor si mentinerea unei stari de sanatate optima pe tot parcursul vietii.

In "Situatia proiectelor de investitii din orasul Harsova" autoritatile locale prezinta alaturi de proiectele aflate in implementare si pe cele ce au fost depuse spre finantare. Dintre aceste proiecte enumeram: "Masuri integrate pentru categorii defavorizate din zona de vest a orasului Harsova"- proiect admis, "Parc industrial", "Bazin de inot", "Patinoar artificial", "Complex sportiv", "Locuinte specialisti din sanatate", "Asfaltare strazi in oras Harsova", "Extindere gradinita Tic Pitic", "Reabilitare si extindere Scoala Port", "Mansardare Scoala Gimnaziala Nr.1", "Extindere retea de camnalizare", "Reabilitare si modernizare baza sportiva", "Extinderea, reabilitarea si modernizarea pietei agro-alimentare din orasul Harsova".

Articole din editia din data de Martie 2017

 • De la Constanta spre Paris, Londra si Roma. Programul zborurilor din aceasta vara

  Administratie locala
 • Reabilitare strazi laterale pe raza localitatii Ciobanu

  Administratie locala
 • Conservarea si promovarea culturii traditionale locale in comuna Nicolae Balcescu

  Administratie locala
 • Retea de iluminat public moderna, economica si eficienta in comuna Crucea

  Administratie locala
 • Ziua Femeii sarbatorita in avans in comuna Silistea

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Raportul de activitate al primarului Reșit Taner în perioada septembrie 2020-septembrie 2021

  Administratie locala
 • Primăria Cobadin a lansat serviciul online etax

  Administratie locala
 • Casa Tineretului din Cobadin va fi reabilitată. Primăria a solicitat finanțare de la Administrarea Fondului de Mediu

  Administratie locala
 • Lucrări de împrejmuire a dispensarului medical din Dobromir

  Administratie locala
 • Proiect pentru reabilitarea trotuarelor din Băneasa

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771