Guvernul NU sustine amendamentul privind gratierea unor fapte de coruptie propus de presedintele Comisiei Juridice din Senat. Care este pozitia DNA

Martie 2017, Radu Petric

Actualitate

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marti ca Executivul nu sustine amendamentul depus de parlamentarul PSD, Serban Nicolae, prin care ar urma sa fie gratiate fapte de coruptie.

"De dimineata, ministrul Justitiei cred ca a clarificat si subliniez si eu: Guvernul nu sustine amendamentul de care vorbeati (n.r: amendamentul depus de Serban Nicolae). Am trimis un proiect de lege care nu avea prevazut aceste lucruri, nu e prevazut de guvern", a declarat premierul Sorin Grindeanu, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, intrebat de amendamentul senatorului Serban Nicolae, ca personal, nu crede ca gratierea ar trebui sa se aplice si faptelor de coruptie, precizand insa ca va citi propunerea si va face un punct de vedere al Ministerului Justitiei.

"Citesc si eu propunerea si facem un punct de vedere al Ministerului Justitiei. Mai curand cred ca este o optiune personala, o initiativa a senatorului Serban Nicolae", a declarat Tudorel Toader.

Intrebat daca, personal, i se pare in regula ca gratierea sa se aplice si faptelor de coruptie, ministrul Justitiei a replicat: "Personal, nu".

Senatorul PSD a depus, luni, un amendament la Legea gratierii, aflata in dezbatere in Comisia juridica a Senatului, prin care se gratiaza si fapte de coruptie precum luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

"E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii sa faca puscarie doar in weekend. E parerea lor ca inchisoarea ar trebui facuta doar in weekend. Ratiunea o vom discuta in comisie, nu am de ce sa dau raspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (...) Opiniei publice ii voi da maine, facem dezbatere cu toate institutiile implicate. Nu e niciun secret", a declarat senatorul PSD Serban Nicolae.

De asemenea, Serban Nicolae a depus un amendament care prevede gratierea persoanelor cu condamnari de pana la 3 ani.

"Mie mi s-a parut ca 5 ani este o pedeapsa mult prea mare si atunci am spus ca se gratiaza integral doar pedepsele de pana la 3 ani. E adevarat ca nu m-am gandit cine iese", a mai spus senatorul PSD.

Serban Nicolae a adus din nou in discutie conditiile din penitenciare si sanctiunile aplicate de CEDO Romaniei. "Eu am facut propuneri in mod formal. Ele sunt la Comisie, le discut cu Comisia. Daca le-as discuta inainte cu presa e ca si cum as jongla cu opinia publica inainte sa le explic colegilor din Comisie. (...) Din punctul meu de vedere supraaglomerarea nu afecteaza inchisorile din Romania sau persoanele care sunt in detentie in raport de faptele pe care le-au savarsit. Spre exemplu, eu nu cred ca cei care sunt corupti trebuie sa stea trei intr-un pat in conditii de igrasie, de igiena precara, in timp ce alte categorii de infractori ar trebui sa stea in conditii. Din punctul meu de vedere se gandeste rational si lucrurile astea vreau sa le prezint maine ca argumente. Faptul ca dumneavoastra vreti sa faceti speculatii in functie de ce spun alte partide, este, din punctul meu de vedere, contraproductiv. (...) Daca Romania va fi obligata sa plateasca despagubiri va plati si pentru corupti si pentru evazionisti, pentru toate categoriile de infractori", a mai spus senatorul PSD.

Intrebat daca a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Serban Nicolae a spus ca nu a fost abordat acest subiect, insa a replicat jurnalistilor: "Cainele moare de drum lung si unii de grija altora".

"Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei gratieri, deci o cifra de sub 10 la suta din totalul persoanelor aflate in detentie in Romania. (...) fata de cele peste opt mii de persoane aflate in plus fata de disponibilul din penitenciare, chiar si asa in conditii precare , eu cred ca nu este o cifra foarte mare. La ultima gratiere colectiva in Romania au iesit trei mii de persoane", a mai declarat Serban Nicolae.

Kovesi: Gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, referitor la amendamentul depus de Serban Nicolae, ca pe gratiere DNA a trimis un punct de vedere la CSM si ca, in subsidiar, opinia procurorilor este ca gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie.

"Nu as vrea sa comentez amendamentul vreunui parlamentar, pot doar sa spun ca pe ceea ce priveste proiectul privind gratierea, noi am trimis punct de vedere la CSM si ne insusim in totalitate toate observatiile tehnice facute la acel moment. In subsidiar, pot sa va spun ca, in opinia noastra, gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie si totodata nu ar trebui sa se aplice atunci cand prejudiciile care au fost cauzate statului nu au fost recuperate", a declarat, marti, procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Ministrul Justitiei a precizat ca nu "se gratiaza coruptii, ci se gratiaza pedepsele pentru fapte de coruptie".

"Daca vreti sa vorbim riguros, nu se gratiaza coruptii, se gratiaza pedepsele pentru fapte de coruptie. Am aflat din presa de aceasta initiativa. Ministerul Justitiei a dat aviz pe proiectul initial si ne mentinem avizul dat la momentul respectiv. Inteleg ca e initiativa domnului senator Serban Nicolae si dansul o va sustine. (...) Nu exista actiune penala producatoare de prejudiciu fara actiune civila in recuperarea prejudiciului. E exclus. E o initiativa personala. Nu e a Ministerului Justitiei. Sa o sustina dansul", a declarat, la iesirea de la bilantul Ministerului Public, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Martie 2017

 • Licitatia pentru Sala Polivalenta din Constanta ar putea fi reluata

  Actualitate
 • Sezonul estival va fi deschis mai devreme pe LITORAL si in Delta Dunarii

  Actualitate
 • Minihotelul din orasul Negru Voda reabilitat in proportie de 80%

  Actualitate
 • In atentia locuitorilor din Navodari. Se depun cererile pentru tichetele sociale acordate de Paste

  Actualitate
 • Infrastructura si acces la utilitati pentru cetatenii comunei Independenta

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771