Aproape jumatate de milion de lei pentru pregatirea plajelor, inaintea sezonului estival

Februarie 2017, Adrian Nicarel

ActualitateAdministratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral administreaza toate sectoarele de plaja, atat cele concesionate, cat si cele care nu au prezentat interes economic si au ramas fara chiriasi, iar institutia este responsabila pentru pregatirea tuturor acestor perimetre.

Si, cum omul gospodar isi face iarna car si vara sanie, ABADL a demarat deja procedura de achizitie a lucrarilor de pregatire pentru sezonul estival 2017, care se va deschide la 1 mai.

Potrivit unui anunt publicat pe portalul Sistemului Electronic de Achizitii Publice, ABADL estimeaza ca lucrarile, care se vor executa pe parcursul a doua luni, vor scoate din bugetul institutiei suma de 437.595 lei fara TVA. Ofertele firmelor interesate se pot depune pana cel tarziu pe 9 martie, urmand sa fie selectata oferta cu pretul cel mai scazut.

Pentru sectoarele se plaja concesionate, ABADL trebuie doar sa execute lucrari de pregatire inainte de a le preda catre chiriasi, apoi, pe perioada sezonului estival, cei din urma au obligatia sa intretina plajele. Pentru sectoarele neconcesionate, de intretinere curenta si curatenie se ocupa chiar ABADL.

Acesta va fi al doilea sezon in care, in sudul statiunii Mamaia, in Constanta, dar si in Eforie Nord, ne putem bucura de plaje mult largite, ca urmare a lucrarilor de reabilitare costiera derulate in ultimii ani. Pentru o portiune de cateva zeci de metri, in statiunea Mamaia, in dreptul hotelului Flora, plaja recent refacuta s-a prabusit, fenomen explicat de catre reprezentantii ABADL prin vantul puternic care a "maturat" tarmul in aceasta iarna.

"Mentionam ca incepand cu data de 06.03.2017, ABADL va incepe activitatea de monitorizare geodinamica a celor 5 loturi, urmand ca in luna aprilie sa se realizeze raportul cu privire la evolutia lucrarilor executate. Conform manualului de intretinere si exploatare pentru cele 5 loturi, activitatea de monitorizare geodinamica se realizeaza in luna martie si respectiv in luna septembrie, astfel putandu-se evidentia evolutia lucrarilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald.

In acest an, la fel ca in majoritatea anilor, in sezonul rece, in zona limitrofa s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor si a vantului, de intensitate medie si mare. In luna ianuarie a anului curent, pe zona Navodari Mamaia s-au inregistrat constant viteze ale vantului intre 5-12 m/s si valuri cu inaltimi cuprinse intre 0.6 m si 2.2 m la tarm.

Ca urmare a actiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal, formandu-se din nou fenomenul de "rupere de mal", fenomen ce se manifesta an de an, caracterizat prin denivelari semnificative ce reprezinta o redistributie a nisipului intre profilul emers si profilul submers. Acesta va fi corectat si adus la profilul proiectat, atat in mod natural prin evolutia curentilor marini din perioada urmatoare, cat si prin lucrarile curente de pregatire a plajelor", au transmis reprezentantii ABADL.

Sursa: www.observator.ro


Articole din editia din data de Februarie 2017

 • Teodor Melescanu: Guvernul are obligatia sa gaseasca solutii pentru penitenciare, gradul de ocupare este de 200%

  Actualitate
 • Premierul Grindeanu: Ministerul Sanatatii a fost notificat de un an pe lipsa unor medicamente si nu s-a luat nicio masura

  Actualitate
 • Aeroporturile Henri Coanda si Baneasa, in topul european al cresterii traficului aerian in anul 2016

  Actualitate
 • Scoala Gimnaziala "George Enescu" din Navodari. Zilele portilor deschise pentru parinti si prescolari

  Actualitate
 • Delfinariul Constanta are 3 spectacole programate astazi. Intrarea este de doar 3 lei pentru cei mici

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771