Reuniunea esarfelor tricolore: Ce au cerut primarii de comune constanteni la Bucuresti, la intalnirea ACoR

Februarie 2017, Radu Petric

ActualitateSute de primari din toata tara, printre care si cativa gospodari-sefi de frunte din judetul Constanta, si-au dat intalnire zilele acestea la Bucuresti. Asociatia Comunelor din Romania a convocat Adunarea generala in cea de-a XX-a sesiune ordinara, cu caracter jubiliar, precum si Consiliul director in sedinta ordinara pe semestrul I/2017, incepand de duminica, 19 februarie, pana miercuri, 22 februarie. Reuniunea alesilor locali are loc la Rin Grand Hotel in Bucuresti.

Ei s-au intalnit, in cadrul zilei de luni, la Palatul Parlamentului, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, cel al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, premierul Sorin Grindeanu, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Agriculturii, Petre Daea si ministrul Muncii, Olguta Vasilescu.

Pe lista de dorinte a primarilor

Mai multi primari de comune din judetul Constanta s-au revazut la Bucuresti cu alti peste 500 de gospodari-sefi din toata tara, pentru a discuta despre problemele actuale ale administratiei publice locale, dar si despre bugete, incompatibilitati, proiecte sau surse de finantare.

"Se tot vorbeste de ani de zile despre primari, oameni politici, ministri care ocupa diverse functii si care, vezi Doamne, fac si dreg. Cel mai important lucru este sa fie o legislatie clara. Fiecare dintre dumneavoastra vrea sa stie un lucru simplu: ce am voie sa fac si ce nu am voie sa fac? Pentru ca e inadmisibil ca un primar sau un ministru sau cineva care conduce o institutie publica sa stie ca nu incalca nicio lege si cu toate as-tea sa nu poata sa stea linistit. Nu mai e nicaieri, in nicio tara, acest lucru. Legis-latia este clara, daca este clara si e incalcata, cel care a incalcat legislatia plateste. Vreau sa stiu si eu ce am voie sa fac, ce n-am voie sa fac, nu sa ma trezesc la un moment dat ca cineva imi spune ca n-ai incalcat nicio lege, dar ai gresit", a afirmat Liviu Dragnea la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania.

Primarii au mai solicitat in plen deblocarea axelor si programelor cu finantare europeana, mai ales in ceea ce priveste proiectele de infrastructura: alimentare cu apa, canalizare, drumuri.De asemenea, se doresc modificari legislative, mai ales la Legea educatiei, Legea finantelor publice, Legea auditului fiscal, Legea administratiei publice.

"Astazi am avut parte de o intalnire emotionanta cu fosti colegi din administratia locala, prilejuita de reuniunea Asociatiei Comunelor din Romania. Trebuie sa avem impreuna inteligenta de a descoperi potentialul fiecarei asezari din tara. Viziune inseamna dezvoltare, inseamna modernizare! Dar modernizarea trebuie pusa in acord cu dezvoltarea durabila; avem zone rurale pitoresti in Romania, incarcate de istorie, de traditii si spiritualitate. In astfel de comune nu e obligatoriu sa atragem fonduri prin deschiderea unor unitati de productie, ci folosind potentialul turistic. Iar inainte de toate e necesara o infrastructura adaptata nevoilor omului modern. Pe langa drumuri, poduri, alimentari cu apa, dezvoltare inseamna si o mai buna acoperire cu retele de telecomunicatii", a declarat Sorin Grindeanu, premierul Romaniei.

Primarii au mai atacat si Legea salarizarii, solicitand sa fie platiti corespunzator pentru munca, dar mai ales pentru responsabilitatile pe care le au.

"Toata lumea se preocupa de efectele coruptiei. Nimeni nu vorbeste despre cauzele coruptiei din Romania. Eu cred ca daca vrem sa avem o administratie care sa fie de calitate, cu oameni bine pregatiti, nu putem sa ne imaginam ca-i platim prost si sa avem si performanta. Nici in comunism nu functiona ideea asta. Deci trebuie sa existe o legatura directa intre salarizare si calitatea administratiei", a spus Calin Popescu-Tariceanu, in discursul sau din cadrul Adunarii generale a Asociatiei Comunelor din Romania.

Pact pentru autonomie locala

Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), Emil Draghici, a vorbit, luni, in cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a ACoR, despre o unire a eforturilor din partea structurilor asociative care reprezinta autoritatile locale, dar si despre crearea unui pact pentru autonomie locala: "Pentru ca aici sunt si reprezentanti ai celorlalte structuri asociative, va propun un pact pentru autonomie locala, prin care sa identificam problemele si masurile comune, pe termen scurt", a spus el.

Premii pentru primarii "de meserie"

In cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a ACoR, cu caracter jubiliar, edilii care au avut pana in prezent sapte mandate in fruntea comunitatilor locale au primit trofeele pentru "primarii de sapte stele". Acestea au fost inmanate de vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltarii Regionale.

Conform statutului ACoR, numarul de stele se acorda in functie de numarul de mandate obtinut de fiecare primar.

Tot in cadrul reuniunii din acest an se vor acorda si unele distinctii speciale: trofeul si diploma "Nicolae SABAU"; ordinul, trofeul si diploma "Corneliu LEU"; ordinul, trofeul si diploma "Ivan PATZAICHIN" si trofeul si diploma "ZETEA". O singua comuna din Constanta Agigea, s-a inscris pentru conferirea unei astfel de distinctii trofeul si diploma "Ivan PATZAICHIN".

"Dorim sa ne unim eforturile si cu celelalte structuri asociative. Nu impotriva guvernantilor pentru ca impreuna cu guvernantii sa gasim solutii la problemele cu care se confrunta colectivitatile locale si autoritatile administratiei publice locale. Nu cumva aceasta este calea de urmat intr-o societate demna pentru sfarsitul celui de-al doilea deceniu al secolului al XXI-lea? Am incercat sa ne manifestam deschiderea, semnand acordul de parteneriat si o parte, si cealalta. Numai ca rupturile guvernamentale ne fac de fiecare data sa fim la un nou inceput. Spuneam anul trecut, pe 4 iulie 2016, la Forumul Administratiei Publice, ca am participat la prea multe sfarsituri neincepute sau doar incepute, dar niciodata la inceputuri care sa aiba continuare. Nutrim convingerea ca actuala guver-nare isi va manifesta plenar vointa in continuarea unui inceput din 2013, prin semnarea aici, in fata dumneavoastra, a unui acord de parteneriat, care sa consfinteasca prioritati si solutii cu termene de rezolvare si rapoarte de progres", a mai spus liderul AcoR, Emil Draghici, in cadrul intalnirii de saptamana aceasta.

A.Co.R. este o asociatie de utilitate publica infiintata in anul 1997, una dintre cele patru asociatii reprezentative ale autoritatilor administratiei publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai stransa intre comunele din Romania, promovand idealurile si principiile prevazute in Carta europeana a autonomiei locale. Activitatea desfasurata pana in prezent a avut in vedere reprezentarea comunelor in forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activitatilor din primariile de comune, implementarea de proiecte cu finantare europeana pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale etc.

Sursa: www.curierlocal.ro

Album foto

 • Articole din editia din data de Februarie 2017

 • Teodor Melescanu: Guvernul are obligatia sa gaseasca solutii pentru penitenciare, gradul de ocupare este de 200%

  Actualitate
 • Premierul Grindeanu: Ministerul Sanatatii a fost notificat de un an pe lipsa unor medicamente si nu s-a luat nicio masura

  Actualitate
 • Aeroporturile Henri Coanda si Baneasa, in topul european al cresterii traficului aerian in anul 2016

  Actualitate
 • Scoala Gimnaziala "George Enescu" din Navodari. Zilele portilor deschise pentru parinti si prescolari

  Actualitate
 • Delfinariul Constanta are 3 spectacole programate astazi. Intrarea este de doar 3 lei pentru cei mici

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771