Explicatia judecatorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia privind anularea condamnarii pentru abuzul in serviciu/ Cum a reactionat fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean

Februarie 2017, Adrian Nicarel

ActualitateCurtea de Apel Alba Iulia a motivat decizia prin care a anulat condamnarea de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu in cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel. Judecatorul a considerat ca a aparut "o dezincriminare a faptei" ca urmare a deciziei CCR.

Potrivit motivarii, Dan Daniel a invocat in actiunea ajunsa pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia decizia CCR privind sintagma "indeplineste in mod defectuos", despre care judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca se intelege "indeplineste prin incalcarea legii". Instanta a admis contestatia fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara, insa pe un al temei invocat in decizia CCR, cel referitor la notiunea de act.

"Avand in vedere continutul infractiunii prevazute de art.297 alin.1 C.pen., Curtea de Apel Alba Iulia constata ca, urmare a deciziei de neconstitutionalitate mentionate, practic, a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infractiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infractiuni prin excluderea tuturor cazurilor in care norma a carei incalcare este imputata subiectului activ al infractiunii nu este o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta. (..) Nu se poate considera (asa cum a apreciat prima instanta) ca decizia nr.405/2016 este doar o decizie de interpretare, instanta constitutionala admitand prin decizia mentionata o exceptie de neconstitutionalitate", se arata in motivarea instantei.

In document, magistratii sustin ca prin decizia CCR, in prezenta cauza, "a intervenit o dezincriminare partiala a infractiunii de abuz in serviciu".

"O precizare ce se impune a fi facuta in prealabil este aceea ca in procedura prevazuta de art.595 alin.1 C.proc.pen. intervenirea sau nu a dezincriminarii se verifica exclusiv prin raportare la continutul concret al infractiunii astfel cum a fost retinut in considerentele hotararii de condamnare, fara a fi permisa o extindere a temeiurilor de drept indicate in mod expres de instantele care au judecat fondul cauzei (in prima instanta si in apel)", arata judecatorii.

Magistratii arata ca prin condamnare nu s-a retinut ca Dan Daniel ar fi incalcat in exercitarea atributiilor de serviciu prevederile Legii nr.188/1999 sau ale vreunei alte legi sau ordonante sau ordonante de urgenta, ci doar pe cele ale Hotararii de Guvern nr.611/2008.

"Avand in vedere modificarea elementelor constitutive ale infractiunii prevazute de art.297 alin.1 C.pen. in urma pronuntarii deciziei nr.405/2016 a Curtii Constitutionale, fiind exclusa posibilitatea comiterii acesteia prin incalcarea unui act normativ altul decat o lege sau o ordonanta, precum si prevederile art.3 din Legea nr. 187/2012 potrivit carora "Dispozitiile art. 4 din Codul penal privind legea penala de dezincriminare sunt aplicabile si in situatiile in care o fapta determinata, comisa sub imperiul legii vechi, nu mai constituie infractiune potrivit legii noi datorita modificarii elementelor constitutive ale infractiunii, inclusiv a formei de vinovatie, ceruta de legea noua pentru existenta infractiunii", Curtea de Apel Alba Iulia constata ca a intervenit o dezincriminare a acestei fapte in situatia in care indeplinirea defectuoasa a unei indatoriri de serviciu are loc prin incalcarea oricarui alt act normativ in afara de lege, ordonanta sau ordonanta de urgenta, aceasta fiind si situatia faptei pentru care a fost condamnat contestatorul din prezenta cauza", se explica in motivare.

Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat pentru MEDIAFAX ca abuzul in serviciu nu a fost dezincriminat in totalitate, fiind vorba despre respectarea unor dispozitii ale Curtii Constitutionale.

"Depinde ce intelege fiecare prin notiunea asta de dezincriminare. Dezincriminare este cand o lege care prevede o fapta este abrogata, deci fapta nu mai este prevazuta in legea penala. In situatia de acum, fapta de abuz in serviciu exista in continuare numai ca trebuie circumscrisa la decizia Curtii Constitutionale. Numai in in situatia in care un functionar invinuit si-a incalcat atributiile de serviciu sau si-a nesocotit atributiile prevazute de legi, ordonante sau ordonante de urgenta. S-a eliminat ce despaseste decizia CCR. Textul legal din legea CCR spune ca textele declarate neconstitutionale dupa 45 de zile daca nu sunt puse de acord cu decizia Curtii devind inoperante, ele nu mai exista. Nu se vorbeste despre abrogare in acea lege pentru ca Curtea nu poate sa abroge o lege, o declara constitutionala sau neconstitutionala, dar consecintele pana la urma sunt aceleasi", a declarat pentru MEDIAFAX fostul presedinte al Curtii Constitutionale.

Judecatorul Cristi Daniet a explicat ca si in conditiile in care articolul care incrimineaza abuzul in serviciu ar fi fost pus in acord cu decizia CCR, hotararea instantei ar fi fost aceeasi in acest caz.

"Decizia de la Alba-Iulia nu face decat sa puna in aplicare ceea ce a hotarat Curtea Constitutionala anul trecut: o persoana nu comite infractiunea de abuz in serviciu decat daca a incalcat atributii prevazute in lege, ordonanta sau ordonanta de urgenta. Pentru incalcarea unor ordine ierarhice, a unor regulamentari, a unor hotarari de guvern, ulterior publicarii deciziei CCR o persoana nu mai poate fi condamnata. Ci ea va raspunde, cel mai probabil, in alte proceduri - civile sau disciplinare. Daca textul care incrimineaza abuzul in serviciu ar fi fost pus in acord cu decizia CCR de vara trecuta, solutia de la Alba-Iulia ar fi fost aceeasi", a declarat Cristi Danilet pentru MEDIAFAX.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, in 9 februarie, o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, dupa ce judecatorii acestei instante au admis contestatia facuta de fostul secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara, Dan Daniel.

Astfel, CA Alba Iulia a desfiintat in totalitate decizia de condamnare pentru abuz in serviciu si a dispus incetarea executarii pedepsei de inchisoare cu suspendare si a pedepselor accesorii si complementare, a interzicerii exercitarii pe doi ani a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat. Decizia este definitiva.

Initial, Tribunalul Hunedoara a respins contestatia la executarea acestei pedepse formulata de condamnat.

Dan Daniel a declarat luni corespondentului MEDIAFAX ca nu a incalcat o lege sau o Ordonanta de Guvern, ci condamnarea sa a venit pe incalcarea unei Hotarari de Guvern, care este un act administrativ si acesta a fost motivul pentru care fapta sa a fost dezincriminata.

"Nu e dezincriminat cu totul abuzul in serviciu. Neincalcand legea, esti dezincriminat. In decizia Curtii Constitutionale se vorbea ca nu este abuz in serviciu decat incalcarea legii sau a Ordonantei de Guvern. Eu am avut condamnarea pe incalcarea unei Hotarari de Guvern, a unui act administrativ care nu e nici lege, nici ordonanta. Din prisma legii penale, eu acum nu ma mai regasesc in infractiunea de abuz in serviciu, pentru ca prin decizia CCR s-a dezincriminat incalcarea indatoririlor de serviciu care nu au legatura cu incalcarea legii. Instanta a constatat ca eu am incalcat o hotarare de Guvern, un act administrativ si nu o lege, si a constatat ca e dezincriminat abuzul din cauza deciziei CCR", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dan Daniel.

Dan Daniel a fost condamnat in prima instanta in 2015 intr-un dosar care a vizat infractiuni de serviciu comise la organizarea concursului pentru postul de director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara.

Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Februarie 2017

 • Ministrul Economiei, in vizita oficiala la Mangalia

  Actualitate
 • Aeroportul Mihail Kogalniceanu ar putea primi un sprijin de aproape 23 de milioane de lei de la bugetul central. Vezi ce conditii trebuie sa indeplineasca!

  Actualitate
 • Ziua comunei Vulturu sarbatorita prin muzica, dans si activitati interactive

  Actualitate
 • Sala de fitness si forta pentru locuitorii comunei Silistea

  Actualitate
 • Universitatea "Ovidius" si-a stabilit taxele de scolarizare. Cele mai mari, la Medicina, Farmacie si Medicina Dentara

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771