Strategie de dezvoltare a infrastructurii in comuna Comana

Septembrie 2016, Mirela Ionita

Administratie locala

Edilul Ion Schiopu, prin actiunile demarate doreste ca cetatenii comunei, sa traiasca si sa isi desfasoare activitatile intr-un mediu curat si igienizat dar si sa le ofere acestora conditii de trai din ce in ce mai bune. Punand mare accent pe educatie si invatamant, dar si pe dezvoltarea infrastructurii, conducerea Primariei reuseste sa obtina atat promisiuni cat si fonduri pentru realizarea investitiilor.

Administratia locala Comana a demarat lucrari de curatare a drumurilor din vatra satului prin taierea ierburilor inalte ce au crescut pe marginea soselei. Pentru a se evita inundarea zonei in care nu sunt costruite case, autoritatile locale doresc decolmatarea santului si curatarea acestuia pentru scurgerea apei pluviale cu un debit mai mare. Adancirea acestuia se va realiza cu escavatorul pentru ca apa provenita din precipitatii sa nu ajunga in gospodariile locuitorilor.
Primaria Comunei Comana realizeaza lucrarile cu ajutorul muncitorilor de la Serviciul Public de Gospodarie Comunala a comunei. Conform organigramei la Gospodaria Comunala Anexa sunt angajate trei persoane.
Autoritatile locale din Comana a demarat lucrari de igienizare si in satele componente ale comunei. In satul Tataru s-a realizat igienizarea si s-a cosit iarba in curtile asezamintelor religioase, a bisericii ortodoxe, a geamiei si in curtea Caminului Cultural. Administratia locala s-a ocupat de igienizarea spatiilor verzi si apoi de igienizarea strazilor. In Pelinu s-a realizat igienizarea scolii ce a fost conservata si a spatiilor din jurul acesteia, iar pentru pastrarea curateniei s-au montat tomberoane.
Primaria a ajutat si la amenajarea terenului de fotbal ce a fost omologat de Federatia Romana de Fotbal. S-a cosit vegetatia, s-au montat portile, iar pentru anul viitor Primaria doreste plantarea gazonului.
"Ne-am dorit inviorarea duminicilor, iar prin amenajarea terenului de fotbal, tinerii isi pot desfasura activitatile sportive. Prin participarea la aceste activitati pe langa sport oamenii socializeaza si se destind", a declarat edilul comunei Comana, Ion Schiopu.
In satul Orzaru lucrarile au presupus igienizarea terenului prin curatarea acestuia de peturi si s-au montat containere pentru gunoi de catre o firma autorizata.
Administratia locala a realizat lucrari de igienizare si reabilitare a unitatilor de invatamant. In Scoala cu clasele I-VIII din Comana invata copii din satele componente ale comunei: Pelinu, Tataru, Orzaru. Acestia beneficiaza de transport asigurat de autoritatile locale. Cladirea institutiei de invatamant a fost igienizata la interior prin lucrari de zugravire, iar la exterior s-au realizat reparatii curente. Curtea interioara a scolii va beneficia de o platforma betonata. Aceasta ofera copiilor dar si cadrelor didactice conditiile necesare desfasurarii activitatilor scolare si sportive. Investitia este realizata cu fonduri de la bugetul local. Pentru sezonul rece, autoritatile locale au avut grija sa achizitioneze lemnele necesare pentru incalzirea institutiei.
In satul Tataru, gradinita functioneaza in vechea cladire a scolii. Din cauza numarului mic de copii, unitatea de invatamant scolara ce se afla in parametri europeni a fost inchisa. Anul viitor, deoarece studiile arata ca sunt suficienti copii la gradinita, se doreste redeschiderea scolii si formarea clasei zero.
In acest nou an scolar, copiii cu clasele 0-VIII, s-au bucurat de primirea ghiozdanelor si a rechizitelor oferite de Consiliul Judetean Constanta. Tot de la CJC, copiii au primit si uniforme noi.
"Copiii sunt incurajati sa poarte uniforme pentru a elimina diferentele dintre ei. Suntem impotriva abandonului scolar. Nu trebuie sa lasam copiii in intuneric ci sa le deschidem drumul spre educatie", a declarat edilul comunei Comana, Ion Schiopu.
Administratia locala Comana a primit de la Consiliul Judetean Constanta fonduri in valoare de 20.000 lei pentru after school in vederea racordarii acestuia la reteaua de distributie a curentului electric prin S.C. ENEL ENERGIE S.A. Acesta a fost construit cu bani din fonduri europene, insa nu a fost dat in folosinta.
"Avem organigrama pentru acest after school, iar in cel mai scurt timp se va realiza angajarea personalului si darea in folosinta a acestuia", a precizat edilul comunei Comana, Ion Schiopu.
In ceea ce priveste infrastructura comunei, primaria a demarat lucrari pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor.
"Reprezentanti ai Regiei Autonome Judeteane de Drumuri si Poduri Constanta (R.A.J.D.P.C.T), au venit luni, 19 septembrie, pentru a studia si analiza drumurile, in vederea asfaltarii", a declarat edilul Ion Schiopu.
In satul Pelinul din comuna Comana, drumul este asfaltat pana la I.A.S., iar restul drumului de 1,5 kilometri este pietruit. De la I.A.S, de unde se termina covorul asfaltic si pana in sat, administratia locala doreste sa demareze lucrari de asfaltare a drumului. Aceste investitii se vor realiza prin regia Consiliului Judetean Constanta. In satul Tataru exista covor asfaltic pe o distanta de aproximativ 4 kilometri, insa acesta este afectat prezentand numeroase gropi. In perioada imediat urmatoare, administratia locala va demara lucrarile de reabilitare si plombare a drumului cu fonduri proprii in valoare de 1,5 miliarde lei.
In prezent autoritatile locale se bucura de sprijinul Consiliului Judetean Constanta si a noului pesedinte al acestuia, Horia Tutuianu, iar in perioada septembrie-octombrie, vor primi fonduri in valoare de 7 miliarde de lei ce vor fi folositi pentru investitii in infrastructura. Cu ajutorul Consiliului Judetean Constanta dar si a reprezentantilor R.A.J.D.P Constanta, administratia locala va putea realiza lucrarile de asfaltare in urma studiului privind drumul national dar si drumurile comunale. Autoritatile locale, au ca prioritate inceperea lucrarilor de asfaltare a drumului pietruit din satul Orzaru ce duce pana la marginea satului si care face legatura cu satul General Scarisoreanu, unde se organizeaza un targ de mare importanta pentru locuitorii celor doua sate. Acest drum are o lungime de aproximativ 3 kilometri.


Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2016

 • Raed Arafat vorbeste despre un proiect care vizeaza pregatirea a doua spitale pentru cutremur

  Administratie locala
 • Afgan ascuns sub un camion, descoperit in punctul de frontiera de la Negru Voda

  Administratie locala
 • Elevii din Mangalia pot obtine burse ca sa studieze in SUA

  Administratie locala
 • Lucrarile de modernizare a infrastructurii rutiere din comuna Topraisar continua in ritm alert

  Administratie locala
 • Si prescolarii constanteni primesc tichete sociale. Iata in ce conditii!

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771