Franšois Hollande, in Romania: Trebuie sa gasim solutii pentru securitatea frontierelor. Ne aflam intr-un moment strategic/ Iohannis: Am abordat aderarea Romaniei la Schengen

Septembrie 2016, Radu Petric

Actualitate

Presedintele Frantei, Franšois Hollande, a declarat, marti, la Palatul Cotroceni, ca, in cadrul summmit-ului UE 27 de la Bratislava, trebuie gasite solutii pentru securitatea frontierelor, precizand ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre aspecte de securitate. Potrivit lui Klaus Iohannis in cadrul discutiilor au fost atinse si "dosare sensibile", invocand o abordare "foarte constructiva" privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen.


Principiile Schengen si protectia frontierelor trebuie sa duca la protectia femeilor si barbatilor din interiorul acestor frontiere, a spus Hollande. El a adaugat ca, la Bratislava, trebuie gasite solutii pentru protectia acestora si ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre apararea europeana.
Hollande a mai spus ca "impreuna cu Romania punem bazele unei aparari comune". Combaterea terorismului necesita o noua abordare in ceea ce priveste securitatea, a mai spus el, adaugand ca "ne aflam intr-un moment strategic".
Majoritatea tarilor europene fac parte din NATO, insa este necesara si o capacitate proprie de aparare, o industrie de aparare si mijloacele care ii permit sa actioneze, a declarat marti presedintele francez Francois Hollande la Bucuresti. "Tarile europene fac parte, majoritatea, din NATO si trebuie sa ramanem si sa participam la actiunile NATO, sa ne asumam rolul fiecare, insa in cadrul acestei aliante si Europa trebuie sa se organizeze, nu se poate baza pe capacitatile unei puteri exterioare, Europa trebuie sa aiba capacitatea de aparare, industria necesara si mijloacele care ii permit sa actioneze", a declarat presedintele francez intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele roman Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Hollande a mai spus ca trebuie sa ne asiguram in cadrul Aliantei ca Europa este aparata si ca poate sa raspunda la amenintari. UE trebuie sa fie autonoma in alegeri intr-o astfel de situatie, a spus oficialul francez, subliniind ca Franta este atasata spiritului NATO, dar si autonomiei.
"Cred ca toate tarile europene vor sa aiba aceasta pozitie in Alianta. Am fost la summit-ul NATO la care a participat si domnul Iohannis si s-a degajat din discutii aceasta linie strategica", a spus Francois Hollande.
Declaratii Klaus Iohannis:
Presedintele Klaus Iohannis a spus, la randul sau, ca apararea europeana este o tema foarte importanta si ca securitatea externa trebuie garantata.
"Avem foarte multe programe si proiecte NATO si ceea ce se doreste nu este o concurenta sau o inlocuire, ci o sinergie intre initiativele europene si initiativele NATO in beneficiul si unora si altora", a spus Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, in conferinta de presa comuna cu presedintele Frantei Francois Hollande, ca in cadrul discutiilor au fost atinse si "dosare sensibile", invocand o abordare "foarte constructiva" privind aderarea la spatiul Schengen si precizand ca Romania se simte sprijinita de Franta in acest demers.
"In chestiunea Schengen, Romania este aproape de Franta. Am discutat aceasta chestiune astazi cu presedintele Hollande si cred ca acest demers se inscrie intr-un demers foarte solid si sustenabil in cadrul UE. Tot vorbim despre viitorul UE si atunci cred ca este important sa ne punem intrebarea: ce asteapta europeanul de rand, cetateanul de rand de la UE? Si eu cred ca asteapta doua lucruri, prosperitate si securitate. Chestiunea securitatii externe si interne este evident nu doar in atentia cetatenilor europeni, ci este in acelasi fel in atentia noastra, a politicienilor. Romania din momentul de fata nu este inca membra a spatiului Schengen si asa trebuie sa ne ingrijim noi singuri de granitele noastre", a spus presedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, presedintele a spus ca Romania a facut fata foarte bine crizei migratiei, lucru care arata ca stie foarte bine cum sa apere granita externa a Uniunii Europene si Romania actioneaza de mult timp ca un membru de facto al spatiului Schengen fiind implicata in toate formatele care se preocupa de spatiul Schengen si de securitatea granitelor.
"Este in beneficiul Uniunii ca Romania sa vina cu expertiza ei in acest spatiu. Evident ca din motive practice, acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-odata. (...) Trebuie sa facem cat de curand demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toata lumea de securitatea aeroporturilor romanesti, adica Programul PNR- securitatea in aeroporturi, este la standardele cele mai inalte europene si ar fi benefic pentru toata lumea ca acest pas sa se faca cu cat mai repede cu atat mai bine. Ar fi in beneficiul evident al schimbului economic reciproc, ar fi in beneficiul turismului. (...) Pe scurt, da, ne simtim sprijiniti de Franta", a spus Iohannis.
Cei doi inalti demnitari au discutat si despre pregatirea summit-ului UE-27 de la Bratislava, Iohannis precizand ca Bucurestiul va participa substantial si activ la dezbatere pentru gasirea de solutii care sa duca la recastigarea increderii cetatenilor in UE, iar Romania si Franta au abordari comune.
Presedintele Iohannis a declarat ca rezultatul summit-ului trebuie sa fie o actiune solidara, comuna, a celor 27 de state care sa determine o Uniune coeziva, flexibila si mai aproape de cetateni.
Seful statului a mai spus ca vizita de stat a presedintelui Frantei este o "puternica reconfirmare" a relatiei si ca, la finalul discutiilor, se poate vorbi despre "un parteneriat strategic aprofundat", "exceptional", cu rezultate tangibile, prin proiecte precum Laserul de la Magurele.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Septembrie 2016

 • Deschidere de an scolar si eveniment istoric aniversar in comuna Ostrov

  Actualitate
 • Autoritatile locale din Deleni sprijina noua conducere a Liceului Nicolae Istratoiu

  Actualitate
 • Autoritatile locale vor transport gratuit pentru elevii din comuna Silistea

  Actualitate
 • Administratia locala Saligny continua proiectele demarate

  Actualitate
 • Drumuri afectate de precipitatii in comuna Oltina

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • ├Äncep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagr─â? S-a ajuns deja la proteste ├«n strad─â

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situa╚Ťie de Urgen╚Ť─â! Se elibereaz─â exclusiv ONLINE ╚Öi GRATUIT!

  Actualitate
 • M─âsuri extreme, ├«n Rom├ónia. Ministrul de Interne, apel c─âtre rom├ónii din Diaspora / Se ├«nchid barurile ╚Öi restaurantele, cafenelele, s─âlile de sport, saloanele de ├«nfrumuse╚Ťare

  Actualitate
 • 14 unit─â╚Ťi administrativ teritoriale din jude╚Ťul Constan╚Ťa vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban ╚Öi-a asumat r─âspunderea pentru alegerea primarilor ├«n dou─â tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771