Ce poti face timp de 4 zile la Regata Marilor Veliere 2016

August 2016, Catalin Sandulescu

Social

Dupa succesul primei editii din 2014, Constanta va fi din nou gazda "Regatei Marilor Veliere" din Marea Neagra. Evenimentul va avea loc intre 8 si 11 septembrie, in portul Constanta. Sunt asteptate la start 15 veliere din sase tari, cu un total de peste 1.000 membri de echipaj. Escale vor fi in porturile rusesti Novorossyissk si Soci, iar finalul va fi la Varna.

In 2016 Portul Constanta reprezinta chiar punctul de plecare al velierelor care urmeaza sa ajunga apoi in Rusia si in Bulgaria.
Intai de toate trebuie sa stiti ca navele vor ajunge in port joi dimineata, intre orele 8 si 12. Daca doriti sa fiti printre primii care vor vedea navele si veti dori sa le fotografiati inca de pe mare, sunteti asteptati dis de dimineata pentru a face acest lucru. Ceremonia de deschidere va avea loc incepand cu ora 13 si va dura aproximativ o ora, dupa care urmeaza partea pe care probabil o asteptati cel mai mult.
Toate navele prezente in port vor putea fi vizitate pe 8 septembrie intre orele 14 si 20, vineri, 9 septembrie si sambata, 11 septembrie toata ziua, dar si duminica pana in ora 12. Sunt patru zile in care sa te poti bucura de fiecare coltisor de nava, sa ii descoperi fiecare secret si sa-i asculti povestea.
Navele ce vor sosi in portul Constanta sunt, in ordine alfabetica:
1. Adornate, Romania, clasa B
2. Adventure (RUS 50), Rusia, clasa C
3. Akela, Rusia, clasa D
4. Anna Maria, Rusia, clasa D
5. Arial, Rusia, clasa C
6. Atyla, Spania, pavilion Vanuatu, clasa B
7. Kaliakra, Bulgaria, clasa A
8. Kruzenshtern, Rusia, clasa A in curs de confirmare.
9. Mir, Rusia, clasa A
11. Nadezhda, Rusia, clasa A
12. Pandora, Italia, clasa B
13. Pogoria, Polonia, Clasa A
14. Royal Helena, Bulgaria, clasa A
15. Vityaz, Rusia, clasa D.
Serile le veti petrece de fiecare data ascultand muzica buna odata cu concertele ce vor incepe la ora 20 si se vor incheia tarziu in noapte.
Poate cea mai atractiva si plina de evenimente zi e vineri, atunci cand vor avea loc mai multe competitii sportive adresate echipajelor velierelor. Acestea vor avea loc la scena Terminalului Pasageri din port de la ora 10. Tot vineri, dar intre 17:30 si 18:00 va avea loc Parada Echipajelor pe traseul Terminal Pasageri Poarta 1 Faleza Casino Strada Remus Opreanu Piata Ovidiu.
Dupa sfarsitul paradei, in Piata Ovidiu va avea loc si decernarea premiilor Regatei Marii Negre 2016, urmata bineinteles de un concert.
Regata de anul acesta isi va desfasura ceremonia de inchidere sambata de la ora 23, prilej cu care se va organiza un foc urias de artificii. Cu toate astea, navele vor pleca din port abia duminica incepand cu ora 16, urmand sa incheie Regata Marilor Veliere cu o parada de-a lungul coastei orasului Constanta.
Sase nave noi fata de regata din 2014
"Avem atat nave care vin din nou in Constanta datorita succesului din 2014, dar avem si sase nave noi fata de prima editie. O alta noutate a acestei editii este ca vom adauga la conceptul acestui eveniment si diversitatea culturala specifica Dobrogei. Muzica, dansurile, artizanatul si gastronomia fiecarei etnii dobrogene vor fi prezente in cele patru zile completand spectacolul oferit de nave si echipaje. Reusim astfel sa imbinam ce este mai reprezentativ pentru noi marea, multi-culturalitatea, dar si istoria, tinand cont ca suntem in proximitatea zonei peninsulare pe strazile careia va avea loc parada echipajelor ce se va incheia cu ceremonia de premiere din Piata Ovidiu", a declarat Alin Vintila, reprezentantul organizatorilor din Romania ai evenimentului.
Goeleta romaneasca Adornate prezenta confirmata la competitie
"Suntem incantati sa revenim in Constanta pentru Regata Marilor Veliere din Marea Neagra, editia 2016. In cadrul evenimentului de debut, din 2014, orasul a intampinat navele intr-un mod foarte calduros si a fost o gazda foarte buna in ceea ce avea sa devina punctul culminant al unui eveniment emotionant. Ne asteptam la mai mult anul acesta, tinand cont de faptul ca portul Constanta este primul din cursa, locul unde navele se intalnesc inainte de prima etapa spre Novorossiisk. Desigur, suntem foarte bucurosi ca frumosul velier Adornate va face parte din flota noastra. Goeleta si-a adus o contributie importanta in 2014 si la fel va fi si in acest an", a declarat si presedintele Regatei Marilor Veliere, dl. Robin Snouck-Hurgronje.
"Constanta, cu tarmul sau frumos, cu traditiile sale maritime si oamenii prietenosi, este o bijuterie a Marii Negre. Speram ca acest eveniment va pune orasul mai mult pe scena internationala", a completat acesta.
Un castig imens pentru Constanta
La Regata Marilor Veliere din anul 2014 au participat la Constanta 13 veliere, 1500 de membri de echipaj, iar numarul vizitatorilor a fost de peste 100.000 pe intreaga durata a evenimentului. "Datorita succesului primei editii, partea romana a obtinut de la Sail Training International startul regatei din acest an si programarea evenimentului in ultimul week-end de vacanta scolara", a mai declarat Alin Vintila. Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, in parteneriat cu Academia Navala Mircea cel Batran si Liga Navala Romana, cu sprijinul Administratiei Porturilor Maritime Constanta si compania de pilotaj si remorcaj Coremar.
Un eveniment mai tare ca Untold!
"Dorim sa promovam Constanta ca destinatie permanenta pentru velierele mari din intreaga lume care prin prezenta lor sporesc atractivitatea orasului nostru in randul turistilor. Suntem convinsi ca in timp, Regata Marilor Veliere va deveni un eveniment emblematic pentru Constanta, asa cum este Festivalul International de Teatru pentru Sibiu sau Festivalul International de Film Transilvania pentru Cluj. Marketingul urban se bazeaza si pe astfel de evenimente pentru a creste atractivitatea unui oras atat pentru turisti, cat si pentru investitori, dar mai ales pentru a defini identitatea noastra ca oras port si pentru a-i intoarce pe constanteni cu fata catre mare", au precizat reprezentantii Navigator Yacht Club.
Se cauta cinci baieti sau fete pentru imbarcarea pe un velier participant la Regata
"Regata Marilor Veliere imbina, firesc, spectacolul oferit de prezenta frumoaselor veliere cu activitatile de dezvoltare si instruire a tinerilor la bordul lor. Sail training-ul este o experienta si complexa, mai mult decat o lectie de marinarie si navigatie. Ii ajuta pe tineri sa-si descopere calitati de care nu erau constienti ca le au, le dezvolta increderea in ei insisi si le arata valoarea lucrului in echipa. ii deconecteaza de la reteaua sociala de la uscat si-i duce in mijlocul marii unde vor fi nevoiti sa se concentreze la ce este important aici-acum.Ce inveti pe mare, nu uiti toata viata. Asa ca le recomand tinerilor sa incerce aceasta experienta. Noi cu ajutorul navei Pogoria, din Polonia, oferim cinci posturi de cadeti pentru toata durata regatei. Plecarea va fi din Constanta, pe 11 septembrie, iar finalul la Varna pe 1 octombrie, cu escale la Novorossyissk si Soci, in Rusia. Trebuie sa construim o echipa echilibrata fete-baieti, cu varste intre 15 si 18 ani, apti fizic si psihic, cu pasaport valabil si, evident, cu acordul de la parintilor. Sa urmareasca www.regatamarilorveliere.ro unde vom publica in curand detalii suplimentare", a mai declarat Alin Vintila, project manager al "Regatei Marilor Veliere".
O regata pentru pace
Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate interntionale ce se desfasoara an de an, incepand din 1956, sub egida Sail Training International, o organizatie non-profit din Marea Britanie care, in 2007, a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace datorita activitatii sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele si promovarea prieteniei si intelegerii la nivel international.
Sursa: www.regatamarilorveliere.ro
www.evz.ro

Album foto

 • Articole din editia din data de August 2016

 • Ce poti face timp de 4 zile la Regata Marilor Veliere 2016

  Social
 • Planuri de restaurare pentru un fost sediu de Primarie, in prezent muzeu

  Social
 • Asfaltarea celui de-al doilea tronson de drumuri din Fantanele

  Social
 • Edilul comunei Tirgusor sprijina sportul si invatamantul

  Social
 • Lucrarile de asfaltare in Navodari, in ritm alert

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771