Social

3,5 milioane de romani muncesc acum in strainatate! Cati vor mai primi pensie cand se intorc?

3,5 milioane de romani muncesc in prezent in strainatate, iar, conform acordurilor europene, vechimea in munca este recunoscuta daca au avut contracte legale. Multi spun insa ca „importul” anilor de munca este un proces greoi si de durata, motiv pentru care unii renunta la drepturi.
„Am stat zile intregi la cozi, cerand si insistand. Am vrut sa revin acasa sa am o viata linistita”
Din ianuarie 2007, de cand Romania a devenit membra al UE, se aplica prevederile legislatiei europene in domeniul securitatii sociale, astfel romanii care au muncit in spatiul UE si care au implinit varsta pensionarii pot beneficia de o pensie comunitara, in functie de varsta standard de pensionare in tara in care au lucrat. Pentru a beneficia de aceste drepturi romanii trebuie sa depuna o cerere si actele doveditoare la Casa Nationala de Pensii.
Florina a plecat la munca in Spania in 2002, iar dupa 10 ani de munca a decis sa se intoarca in Romania. A adus cu ea actele doveditoare pentru a putea obtine dreptul la pensie.
„Muncesc in Spania din 2002. Primii ani la negru, apoi cu acte, contract de munca, asigurare medicala. In 2012, am hotarat sa ma intorc acasa. Aveam 50 de ani, sotul meu decedase cu sapte ani in urma, iar copiii erau deja mari, pe picioarele lor. Voiam sa traiesc in liniste in Romania, mai ales ca trecusem prin doua interventii chirurgicale majore si ma alesesem si cu doua hernii la coloana, astm si artroza generala”, a declarat Florina pentru MEDIAFAX.
„Am ramas cu un gust amar”
Ajunsa in Romania, Florina a mers la Casa de Pensii pentru a cere cartea de munca a sotului ei, avand optiunea sa aleaga propria pensie pe caz de boala sau pensia de vaduva.
„Am stat zile intregi la cozi, cerand si insistand. A fost imposibil sa mi se dea cartea de munca a sotului meu, care se pensionase cu un an inainte de data decesului. Au fost invocate o gramada de motive: ca in 2005 nu exista arhivarea pe calculator, ca s-a schimbat locatia etc. Ca sa nu mai vorbesc de medicul de la comisia de pensii, care, privindu-ma suspicios si ironic, mi-a spus ca sunt buna de munca si ca arat sanatoasa.”
I s-a cerut sa traduca sute de pagini de acte medicale, analize, internari, operatii, desi femeia spune ca avea un document semnat si parafat de medical de familie care insuma toate diagnosticele, tratamentele si interventiile chirurgicale.
„Mi-a fost imposibil sa obtin cartea de munca a sotului si intre timp am primit din Spania programarea pentru o noua interventie chirurgicala, asa ca mi-am facut bagajul si am plecat inapoi. Am ramas cu un gust amar”, a mai spus Florina.
Ce obligatii au Casa de Pensii si ANOFM
Pana la finele anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice, peste 90.000 de romani beneficiaza de pensii comunitare, 40 la suta dintre acestia sunt stabiliti in strainatate, autoritatile romane virand banii in conturile din strainatate. Cei mai multi beneficiari au lucrat legal in Germania, Ungaria, Italia si Spania.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), romanii care se intorc in tara dupa ce au lucrat in state membre ale Uniunii Europene beneficiaza de „informare si consiliere, mediere, formare profesionala, consultanta pentru inceperea unei afaceri, servicii de preconcediere, certificarea competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale, precum si alte masuri pentru stimularea ocuparii, respectiv completarea veniturilor salariale, subventionarea locurilor de munca pentru angajatori si diferite categorii de persoane.”
Incepand cu anul 2007, ANOFM faciliteaza libera circulatie a lucratorilor in statele membre ale Uniunii Europene si in statele care au semnat Acordul privind Spatiul Economic European (SEE), precum si in statele care au semnat cu Romania tratate, acorduri sau conventii.
Perioadele de asigurare, de munca sau de activitate independenta realizate de cetatenii romani in afara tarii pot fi totalizate, iar certificarea perioadelor se face de catre agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca de care somerul apartine. Calcularea cuantumului prestatiei de somaj se realizeaza luand in considerare exclusiv salariul sau venitul profesional primit pentru ultima activitate desfasurata in Romania, exceptie facand doar lucratorii frontalieri.
Sursa: www.stireazilei.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*