Guvernul REVOLUTIONEAZA toate orasele, satele si comunele din Romania!

August 2016, Radu Petric

Actualitate

Guvernul pregateste o revolutie in sistemul administrativ din Romania. Localitatile vor fi reclasificate iar cele care nu indeplinesc anumite criterii vor fi unificate cu altele.

Proiectul promovat de Ministerului Dezvoltarii arata in ce categorii urmeaza sa se inscrie localitatile si prevede ca actualizarea clasificarii se va face la fiecare trei ani, informeaza hotnews.ro. Proiectul prevede o masura cu mare impact social, administrativ si politic: localitatile cu scaderi accentuate de populatie sa fie unificate cu altele din cadrul ariilor functionale, la initiativa autoritatilor locale. Daca pana la finele anului 2025, comunele vizate nu ating anumiti indicatori, ele vor fi unificate cu altele invecinate, la initiativa Guvernului.
Potrivit proiectului de lege, localitatile urbane urmeaza sa fie reclasificate astfel:
Municipiu capitala, de importanta nationala si europeana: Bucuresti.
Municipii poli regionali principali cu potential transnational (conditii: peste 250 de mii de locuitori si 400 de mii in aria functionala, sedii de institutii de interes national, minim o universitate cu peste zece mii de studenti sau cu specializare unica pe tara, spitale de categoriile I si II si monoprofil cu nivel de competenta inalt, Institute Nationale de Cercetare-Dezvoltare): doar cinci orase: Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara.
Municipii poli regionali secundari (conditii: peste 100 de mii de locuitori si 300 de mii in aria functionala, sedii de institutii de interes judetean/supra-judetean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III si IV/V, minim o entitate de Inovare si Transfer Tehnologic): Arad, Arges, Bacau, Oradea, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Galati, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Targu Mures, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Suceaua si Ramnicu Valcea.
Municipii poli judeteni principali cu potential transnational (conditii: peste 40 de mii de locuitori si 200 de mii in aria functionala, sedii ale administratiilor judetene, minim 1 filiala de universitate sau unitate postliceala, spital de categoria III si IV/V, institutii culturale de reputatie judeteana) Alba Iulia, Bistrita, Resita, Sfantu Gheorghe, Tirgoviste, Tirgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Calarasi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalau, Alexandria, Tulcea, Vaslui si Focsani.
Municipii si orase poli judeteni secundari (conditii: peste 20 de mii de locuitori si 50 de mii in zona de influenta/cu potential de arie functionala urbana, minim o filiala universitara sau unitate postliceala.
Municipii si orase centre urbane cu rol zonal (conditii: peste cinci mii de locuitori si 30 de mii in zona de influenta/potential de arie functionala urbana, minim 1 liceu/grup scolar, spital de categoria IV/V sau centru de permanenta, Institutii culturale de importanta locala)
Municipii si orase centre urbane cu functii specializate, municipii si orase necuprinse in categoria precedenta si care sunt de regula subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific turistic, economic, de transport, energetic, rezidential, etc. (conditii: cel putin 2 dintre urmatoarele: acces la drumuri nationale si judetene, acces la o magistrala feroviara in limita a 100 km si autogara in limita a 30 km; minim 1 liceu/grup scolar).

Cum vor fi redenumite Constanta, Mangalia, Medgidia, Harsova, Negru Voda, Cernavoda. La ce ajuta
Guvernul are in vedere o noua reorganizare administrativa si modifica, dupa 25 de ani, clasificarea oraselor si municipiilor raportat la numarul de locuitori, urmand sa fie luat in calcul numarul de locutori de la data de 1 iulie a anului precedent, stabilit de Institutul National de Statistica.
Astfel orasele vor fi reclasificate, in 7 categorii, in functie de statutul administrativ, pozitia geografica, nivelul de dotare, valentele de natura culturala si ecologica, iar comunele vor fi incadrate in 2 categorii, ceea ce va impune si modificarea grilei de calcul al impozitului pe locuinta, potrivit Profit.ro.
In acest sens municipiul Constanta va se va redenumi si va deveni municipiu pol regional principal pentru ca detine sedii de institutii de interes national, centre universitare recunoscute, populatie peste 250.000 si peste 400.000 locuitori in aria functionala.
Municipiul Constanta va avea in componenta si statiunea Mamaia si cartierul Palazu Mare.
O alta categorie in urma reclasificarii va fi aceea de municipii si orase poli judeteni secundari (unitatile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de echilibru la nivelul judetelor, avand populatie peste 20.000 si peste 50.000 in aria functionala); municipii si orase centre urbane cu rol zonal (unitatile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de servire teritorial la nivel sub-judetean, de anvergura mai mica decat polii judeteni secundari, avand o populatie peste 5000 locuitori si peste 20.000 in aria functionala).
La aceasta categorie vor intra municipiile Mangalia si Medgidia, ultima impreuna cu Valea Dacilor si Remus Opreanu.
La categoria municipii si orase centre urbane cu rol zonal (unitatile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de servire teritorial la nivel sub-judetean, de anvergura mai mica decat polii judeteni secundari, avand o populatie peste 5000 locuitori si peste 20.000 in aria functionala) vor intra, din judetul Constanta, orasele Cernavoda, Harsova, avand in componenta si Vadu Oii, Baneasa si Negru Voda, aici fiind incluse localitatile Darabani, Graniceru si Valcelele.
Pe la colturi se vorbeste ca decizia Guvernului are in vedere cresterea indemnizatiile primarilor, viceprimarilor si secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale care sunt calculate in functie de categoriile municipiilor, oraselor si comunelor, dar si a taxelor si impozitelor locale care vor fi recalculate.
Mai trebuie facuta precizarea ca in prezent municipiile sunt de rang 0, I si II.
Sursa: www.stireazilei.com
www.ziuaconstanta.ro


Articole din editia din data de August 2016

 • 3,5 milioane de romani muncesc acum in strainatate! Cati vor mai primi pensie cand se intorc?

  Actualitate
 • Romanii prefera in continuare sa-si retraga banii de la bancomate, in locul platii cu cardul

  Actualitate
 • Copiii Centrului pentru Tineret "Ion Creanga" fac spectacol de "Ziua Tuzlei"

  Actualitate
 • A fost reabilitat pasajul de la Tomis!

  Actualitate
 • Contract de peste 150.000 de euro pentru curatenia in piete, parcurile de joaca si campusul "Henri Coanda"

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771