Anunt de la minister: noul an scolar aduce reguli noi in unitatile de invatamant

August 2016, Catalin Sandulescu

Educatie

Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania. Este primul document de acest tip, elaborat in Romania dupa 1990, care consacra intr-o forma consolidata drepturile si obligatiile elevilor. Forma finala s-a conturat in urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educatiei a organizat-o in perioada 17 iunie - 4 iulie.

Prevederile Statutului se aplica incepand din anul scolar 2016-2017. O componenta majora a acestui document o reprezinta intarirea rolului elevilor in comunitatea scolara. "Imi doresc ca Statutul Elevului sa contureze un cadru in care vocea elevului sa se faca auzita cu adevarat in comunitatea scolara. O voce informata, responsabila, interesata sa protejeze drepturile elevilor si sa creasca, totodata, capacitatea tinerilor de a se implica in viata scolii. Imi doresc, de asemenea, ca elevii si profesorii sa aiba un dialog activ, sa devina parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru ca scoala este despre si pentru elevi", declara ministrul Mircea Dumitru.
Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate in 5 categorii: drepturi educationale, drepturi de asociere si exprimare, drepturi sociale, recompense si alte drepturi. Documentul prevede deopotriva indatoriri, interdictii si sanctiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitatii de invatamant, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare.
Cele mai discutate prevederi sunt cele legate de dreptul de a cere socoteala profesorilor pentru notele primite, de a folosi telefoanele mobile in timpul orelor "in scop educational", dar si faptul ca nu mai pot fi mustrati in fata clasei, iar daca isi corecteaza comportamentul, nu li se va mai scadea nota la purtare.
Sursa: www.repicaonline.ro

Articole din editia din data de August 2016

 • 3,5 milioane de romani muncesc acum in strainatate! Cati vor mai primi pensie cand se intorc?

  Educatie
 • Romanii prefera in continuare sa-si retraga banii de la bancomate, in locul platii cu cardul

  Educatie
 • Copiii Centrului pentru Tineret "Ion Creanga" fac spectacol de "Ziua Tuzlei"

  Educatie
 • A fost reabilitat pasajul de la Tomis!

  Educatie
 • Contract de peste 150.000 de euro pentru curatenia in piete, parcurile de joaca si campusul "Henri Coanda"

  Educatie
 • Articole din aceeasi categorie

 • 12 elevi din Cerchezu se reîntorc la școală

  Educatie
 • Școala din Bărăganu își deschide porțile pentru elevii clasei a VIII a

  Educatie
 • Elevii din Peștera au șanse egale pentru accesul la sistemul educațional. Primăria achiziționează tablete și sim-uri cu acces la internet

  Educatie
 • Activități desfășurate de elevii din Comana

  Educatie
 • Târgul Toamnei organizat de elevii din Pecineaga

  Educatie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771