Patru ONG-uri acuza SRI de demararea unui proiect "de supraveghere in masa" a cetatenilor. Ministrul interimar al Comunicatiilor: Proiectul SRI, aprobat pentru ca toate criteriile din ghid erau indeplinite

August 2016, Adrian Nicarel

Actualitate

Patru organizatii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisa mai multor institutii nationale si europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finantat din fonduri europene, despre care sustin ca ar fi unul "de supraveghere in masa", anunta APADOR-CH.

"APADOR-CH impreuna cu alte trei organizatii neguvernamentale a trimis astazi (luni) aceasta scrisoare deschisa mai multor institutii nationale si europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT), exprimandu-si ingrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere in masa implementat de Serviciul Roman de Informatii, cu o finantare europeana", se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania Comitetul Helsinki .
Potrivit sursei citate, SRI a castigat un proiect pe fonduri europene prin care intentioneaza sa achizitioneze software si hardware de 25 de milioane de Euro pentru "consolidare si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice".
"Proiectul, numit "SII Analytics", are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei un adevarat sistem informatic Big Brother fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem, scapare ce incalca serios drepturile fundamentale", se mai arata in comunicat.
Asociatia sustine ca proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi dupa ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, si a fost aprobat foarte repede, in prezent SRI deruland deja o licitatie pentru achizitia echipamentelor necesare si a softurilor.
Potrivit APADOR-CH, proiectul si-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea institutiilor publice romanesti, care ar permite cautarea oricaror informatii despre cetateni, serviciul avand acces necontrolat la informatii.
"De exemplu prin capitolul de "analiza comportamentala", orice cetatean ar putea avea o fisa "de buna purtare" (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de ex. Informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale", explica ONG-ul.
Asociatia precizeaza ca "anumite parti din proiect (vezi capitolele de "Recunoastere faciala" sau "Interceptarea comunicatiilor" din documentul explicativ) ne indica faptul ca proiectul are de fapt si un scop nedeclarat acela de supraveghere generalizata a intregii populatii", dand exemplu "baza de date de recunoastere faciala cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau pasapoarte), la care SRI are acces nelimitat si nesupravegheat, nu are nici o utilitate/justificare in "prevenirea fraudei", asa cum pretinde SRI in descrierea proiectului, fiind de fapt o forma de spionare a vietii private a tuturor cetatenilor".
Semnatarii scrisorii cer anularea licitatiei si a proiectului, sustinand ca incalca drepturile fundamendate. De asemenea, se solicita includerea in conditiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdictiei folosirii acestora pentru incalcarea sau limitarea drepturilor cetatenilor si dezbaterea publica a rolului exact al SRI in societatea romaneasca, inclusiv a legislatiei conexe, ca si a garantiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip si transparentei institutionale pentru orice proiect care depaseste cadrul original de securitate nationala.
Serviciul Roman de Informatii nu a facut nicio precizare referitoare la acest subiect pana la momentul transmiterii stirii.
Tudorache: Proiectul SRI a fost aprobat pentru ca toate criteriile din ghid erau indeplinite
Ministrul interimar al Comunicatiilor, Dragos Tudorache, a declarat luni ca proiectul SRI SII Analytics, despre care mai multe organizatii neguvernamentale afirma ca ar fi unul "de supraveghere in masa" a cetatenilor, a fost aprobat pentru ca indeplinea toate criteriile din ghidul de finantare.
''Am vazut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat si cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am inteles din discutiile avute azi dimineata ca SRI vor iesi cu explicatii tehnice in ceea ce priveste obiectivele si rezultatele asteptate de la acest proiect, pentru a lamuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face'', a precizat Tudorache.
El a sustinut ca SRI a aplicat pe aceasta schema de finantare (axa 2 OS 2.3. Cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare, n.r.) catre autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europne ca orice alta institutie publica eligibila pe acea axa de finantare.
''A fost prima institutie, de fapt, care a avut un proiect pregatit si care a fost supus autoritatii de management pentru analiza. Analiza a fost pozitiva, practic toate criteriile din ghid erau indeplinite, motiv pentru care proiectul a fost acceptat la finantare'', a explicat ministrul.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de August 2016

 • PSD Constanta, in preselectii pentru alegerile parlamentare. Cine se inscrie?

  Actualitate
 • Situatie disperata! Fantanile din satul Dropia aproape au secat, iar putul sapat de autoritati este la un kilometru de casele oamenilor

  Actualitate
 • Primaria Navodari deconteaza abonamentele elevilor si studentilor

  Actualitate
 • Comuna Ghindaresti va produce energie verde pentru institutiile publice

  Actualitate
 • Casa noua pentru prescolarii din comuna Crucea

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771