Locuitorii din Constanta ar putea ramane de azi fara apa calda din cauza datoriilor RADET

26 Iulie 2016, Adrian Nicarel

Administratie locala

Locuitorii municipiului Constanta ar putea ramane de azi fara apa calda dupa ce Electrocentrale Constanta a notificat RADET ca in termen de 10 zile sa plateasca o parte din datoriile de peste 190 de milioane de lei, amenintand ca, in caz contrar, va sista furnizarea apei calde.


"Electrocentrale Constanta a transmis in data de 15 iulie o notificare de preaviz in care dumnealor spun ca, daca in termen de 10 zile de la primirea prezentei nu veti achita catre subscrisa din totalul datoriilor scadente pe care le inregistrati, in valoare de 191 de milioane de lei, sume indestulatoare pentru asigurarea continuitatii activitatii de producere a energiei termice necesare populatiei, institutiilor publice si agentilor economici de pe raza municipiului Constanta, ne vedem nevoiti sa intrerupem furnizarea energiei termice catre dumneavoastra. Fac precizarea ca aceasta suma este una aflata in litigiu intre noi si ei, pentru ca este generata de neplata la timp a subventiilor incepand din anul 2003 incoace si aceasta suma a crescut pe efectul bulgarelui de zapada", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, directorul RADET, Liviu Popa.
El spune ca, de la 1 octombrie 2014, data la care Electrocentrale Constanta s-a divizat din concernul ELCEN Bucuresti, si pana pe 22 iulie, totalul facturilor emise de catre Electrocentrale insumeaza 281 de milioane de lei.
"RADET a achitat suma de 286 de milioane. De ce asa? Pentru ca in momentul de fata, ca si in anii precedenti, toate incasarile facturilor au fost sau sunt realizate prin intermediul unui cont escrow (instrument utilizat frecvent in tranzactiile dintre parti, mai ales cand este vorba de sume mari de bani - n.r.). In contul escrow, Electrocentrale primea pana asta toamna 70 la suta din total incasari, iar 30 la suta reveneau RADET. Pentru ca am inteles ca Electrocentrale se confrunta cu probleme financiare, am fost de acord la inceputul sezonului rece sa cedam inca 10 procente din partea RADET si in fiecare zi de atunci 80 la suta din total incasari merg la Electrocentrale si 20 la suta merg la RADET. Din aceasta ecuatie simpla nu avem sursa suplimentara din care sa mai adunam fonduri sa achitam o datorie in litigiu si care nu a fost generata nici de catre RADET, nici de catre autoritatea publica", a explicat directorul regiei.
El a precizat ca facturile sunt achitate la zi si nu exista intarziere la plata.
"A face plati in contul datoriilor care sunt in litigiu este foarte dificil pentru ca nu exista sursa, nu avem din ce sa platim alti bani din ceea ce achitam zilnic", a mai declarat Liviu Popa.
El spune ca Electrocentrale a transmis, luni, catre Primaria municipiului Constanta si catre Prefectura Constanta o informare in care se precizeaza ca prin adresa emisa pe 15 iulie a transmis o notificare de preaviz, prin care se pune in vedere ca, daca in termen de 10 zile nu se achita parte din cele 191 de milioane de lei, va intrerupe livrarea energiei termice.
Drept urmare, RADET a emis un comunicat de presa in care le solicita datornicilor sa achite urgent sumele restante, in caz contrar urmand sa intreprinda "actiuni energice pentru izolarea celor rau platnici".
Avand in vedere notificarea Electrocentrale Constanta prin care ne informeaza ca exista riscul opririi furnizarii energiei termice pentru prepararea apei calde de consum in municipiul Constanta, RADET face un apel catre toti consumatorii sai ce inregistreaza datorii la plata facturilor, sa efectueze urgent plati la casieriile regiei. () In zilele urmatoare RADET va intreprinde actiuni energice pentru izolarea celor rau platnici. Va rugam sa intelegeti situatia dificila in care se afla producatorul de energie termica si sa realizati ca platindu-va facturile la zi aveti siguranta mentinerii continuitatii serviciului public. Multumim tuturor celor care vor da curs apelului nostru si vor face eforturi sa isi achite obligatiile de plata", se mentioneaza in comunicatul RADET.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de 26 Iulie 2016

 • Sute de locuri de munca in strainatate pentru constanteni. Ce meserii se cauta?

  Administratie locala
 • Se scumpeste gigacaloria. Ce face Primaria in acest caz?

  Administratie locala
 • Prefectul Adrian Nicolaescu, sprijin pentru Grupurile de Actiune Locala

  Administratie locala
 • Acces gratuit la Delfinariu. Vezi de ce!

  Administratie locala
 • Primarul Mariana Gaju a plecat in China cu elevi si agenti economici din comuna

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședința ordinară a lunii octombrie, desfășurată în municipiul Medgidia

  Administratie locala
 • Amenajare stadion și bază sportivă în Tuzla

  Administratie locala
 • Strada Școlii și strada Bisericii din localitatea Răzoarele vor fi asfalate

  Administratie locala
 • Toamnă bogată în lucrări la Cobadin

  Administratie locala
 • Construire pasarelă pietonală în Peștera

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771