Peste doua zile, canicula se intoarce. August, luna temperaturilor extreme

27 Iulie 2007, Bogdan Chirita

ActualitateAdministratia Nationala de Meteorologie a anuntat, oficial, ca temperaturile extreme se vor intoarce peste doua zile. Numarul deceselor cauzate de canicula a ajuns ieri la 33.
Meteorologii sustin ca in ziua codului rosu, temperaturile au batut toate recordurile posibile pentru tara noastra. Dispeceratele au inregistrat un numar de peste 10.000 de apeluri de la locuitorii Capitalei.


In ziua codului rosu, temperaturile au batut toate recordurile posibile pentru tara noastra. Prezicatorii de la ANM n-au nimerit nici de data aceasta prognozele. In schimb, Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca, peste trei zile, canicula se intoarce, asteptandu-se, in august, temperaturi extreme.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Mediului, temperaturile maxime inregistrate la data de 24 iulie reprezinta valori mai ridicate decat recordul absolut al lunii iulie, de 43,5 grade la Giurgiu, in 5 iulie 2000. Astfel, marti s-au inregistrat 44,3 grade la Calafat, 44,2 grade la Bechet si 44 de grade Celsius la Moldova Noua si Bailesti. Totodata, la mai multe statii, cu deosebire din sudul tarii, s-au depasit recordurile zilnice ale temperaturilor maxime. La Bucuresti s-au inregistrat marti maxime de 40,6 grade la Baneasa, 41,4 grade la Afumati si 41,6 la Filaret. Indicele de confort termic a atins si a depasit, in ziua de 24 iulie, pragul critic de 80 in Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, cea mai mare parte a Dobrogei si a Moldovei si, local, in Transilvania si Maramures. Potrivit afirmatiilor directorului Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, o noua perioada caniculara ar putea reveni in Romania incepand de sambata. Mai intai va fi instituit codul galben si, ulterior, cel portocaliu pentru anumite zone din lunca Dunarii, insa, ne asigura din nou Sandu, temperaturile nu vor mai atinge recordurile din zilele trecute. Seful ANM sustine ca, desi prognoze corecte nu pot fi facute pe mai mult de cinci zile, se asteapta de sambata temperaturi ridicate. Acesta a mai precizat ca, potrivit unor estimari ale meteorologilor, vremea se va incalzi si mai mult, asa ca duminica sau in primele zile ale sapatamanii viitoare anumite zone din tara ar putea fi avertizate chiar cu cod portocaliu. Va fi un val de caldura, insa nu de intensitatea celui pe care tocmai l-am parcurs, ci unul de mult mai mici dimensiuni ca durata si intensitate a fenomenelor. Acesta va fi depasit cel mai probabil marti, a declarat Ion Sandu pentru Mediafax.

Album foto

 • Articole din editia din data de 27 Iulie 2007

 • INAUGURARE CU MARE FAST LA SACELE

  Actualitate
 • Canicula transforma Dobrogea in desert

  Actualitate
 • Schimburi internationale intre Medgidia si Yalova

  Actualitate
 • Mos Craciun a venit la Medgidia

  Actualitate
 • Gong final la Tabara de pictura Lucian Grigorescu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771