Proiectele UE, finantate de Guvern pe datorie

Noiembrie 2014, Radu Petric

Administratie locala

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, un imprumut de 1,1 miliarde de lei de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispozitia autoritatilor de management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata facturilor catre beneficiarii de fonduri europene. "Acest imprumut sprijina, in continuare, cresterea ratei de absorbtie, deoarece banii achitati acum beneficiarilor vor fi rambursati Romaniei de catre Comisia Europeana dupa ce vor fi trimise documentele necesare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Banii vor fi folositi pentru plati catre beneficiarii de finantari contractate prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Programului Operational Regional (POR) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS M). "Pentru plata facturilor catre beneficiarii proiectelor finantate in cadrul POS DRU au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 386 milioane de lei. In acelasi timp, pentru platile catre beneficiarii POS CCE au fost asigurati 320 milioane de lei, pentru cei ai POR - 300 milioane de lei, iar pentru beneficiarii POS M - 100 milioane de lei", arata MFE.
In aceasta situatie, beneficiarii banilor imprumutati de Guvern nu pot fi decat bucurosi ca vor avea bani cu care sa asigure derularea proiectelor europene. "Implementarea proiectelor intra in linie dreapta si, in sfarsit, procedurile incep sa devina mai simple si mai logice. Este bine ca, dupa 10 ani in care nici nu am primit bani pentru proiectele derulate de noi, nici nu am fost sprijiniti in implementarea celor europene, vom avea un ajutor de la Guvern. In acest fel, proiectele vor putea fi terminate in timp util si nu vom avea restante catre firmele care au castigat licitatiile pentru derularea proiectelor", a declarat primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu.

Tinte

In cadrul aceleiasi sedinte de Guvern, premierul Victor Ponta le-a solicitat ministrului Fondurilor Europene si celorlalti ministri cu atributii in domeniu sa urgenteze procedurile pentru accesarea banilor europeni astfel incat gradul de absorbtie sa fie, la finalul anului, de peste 55%. "Astazi avem 44% grad de absorbtie, dar pana la sfarsitul anului, cu tot ceea ce trimiteti, trebuie sa sarim bine de 50%, pentru ca anul viitor sa avem sansa sa tinem acelasi ritm. Deci, va rog, toti cei care aveti autoritati de management, Transporturile, Mediu, POR, POS CCE, grabiti transmiterea de documente de plata. De la 7% la 44% o sa-mi ziceti ca e bine. Nu e bine. Eu va zic ca se poate mai mult si, pana la sfarsitul anului, putem sa trecem bine de 55%, bani efectiv incasati de Romania din fonduri europene", a declarat premierul.

Reorganizare pentru cresterea gradului de absorbtie

Avand in vedere preocuparea Guvernului pentru utilizarea cat mai multor bani europeni, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) va analiza, in aceasta perioada, toate proiectele care au incheiat contracte de finantare prin PNDR si care nu au posibilitatea reala de a finaliza, in timp util, investitia pentru care au fost alocate fondurile europene.
Astfel, in urma acestei analize, in primul trimestru al anului viitor, AFIR va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plata si care se afla intr-un stadiu de realizare ce nu permite finalizarea lucrarilor si depunerea ultimei cereri de plata pana la 30 septembrie 2015. "Trebuie sa luam aceasta masura cat mai urgent, pentru a permite utilizarea corecta a fondurilor europene pe care Romania le are la dispozitie pentru finantarea agriculturii si pentru dezvoltarea mediului rural. Astfel, toate fondurile care acum stau blocate, nefiind solicitate de beneficiari, vor fi redistribuite imediat catre acele masuri care au deficit de finantare. Prioritatea noastra este evitarea blocarii finantarilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala", a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.
Masura va fi aplicata de catre AFIR tuturor proiectelor implementate atat de catre beneficiarii privati, cat si de catre cei publici ai PNDR 2007 - 2013. Fondurile alocate pentru dezvoltarea rurala din cadrul PNDR sunt singurele care au fost epuizate in foarte scurta vreme de la lansarea programului, avand in vedere ca foarte multi primari s-au zbatut sa atraga bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii rurale.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Noiembrie 2014

 • Teodor Melescanu a depus juramantul de investitura in functia de ministru de Externe. Basescu: Demisia lui Corlatean a intervenit prea tarziu. Il numesc pe Melescanu "datorita urgentei"

  Administratie locala
 • Mazare: Constantinescu nu are oncolog la Rahova si ii e frig, doarme imbracat. O sa merg sa-l vizitez

  Administratie locala
 • Zgonea: BEC sa clarifice printr-o noua hotarare daca se pot infiinta sectii suplimentare in diaspora

  Administratie locala
 • Iohannis recunoaste pe Facebook ca a adus oameni cu autocarele la miting

  Administratie locala
 • Chevron: Inca nu am finalizat studiul de evaluare a potentialului de gaze de sist din Romania

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Infrastructura educațională în atenția primarului Tudorel Gurgu

  Administratie locala
 • Primăria Albești vrea să modernizeze drumurile din comună

  Administratie locala
 • Planuri pentru înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Cerchezu

  Administratie locala
 • Planuri pentru înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Cerchezu

  Administratie locala
 • Primăria Saligny a solicitat fonduri guvernametale pentru dezvoltarea comunei

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771