Ponta: Programul Prima Casa trebuie sa fie mai eficient, pentru a atrage si romanii din diaspora

Octombrie 2014, Adrian Nicărel

Social

Romanii din Diaspora care se stabilesc in tara ar putea sa nu fie interesati de Programul "Prima Casa", deoarece nu doresc achizitionarea unei locuinte deja existente, ci sa isi construiasca propria locuinta, motiv pentru care programul trebuie facut mai eficient, a declarat premierul Victor Ponta.

Romanii care locuiesc in strainatate, cu permis de sedere si de munca, vor putea achizitiona locuinte prin programul Prima Casa, iar plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru acestia va fi de 25 milioane lei, pana la finele acestui an.
"Acest gen de programe, de sprijin si de garantare, Prima Masina, Prima Casa, vrem sa-l extindem la programul Prima Casa pentru romanii din afara granitelor, celor care vor sa se intoarca in tara si care vor primi aceleasi facilitati pentru achizitionarea unei masini, lucru care cred ca poate sprijini acei romani care vin, se intorc in tara, dupa o perioada petrecuta in strainatate. Este un model atat de stimulare economica a consumului, cat si de protectia mediului, in cazul Programului Prima Masina", a spus Ponta.
Intrebat daca Guvernul dispune de fonduri pentru sustinerea Programului Prima Casa pentru diaspora, avand in vedere ca suma acopera 147 de credite, premierul a raspuns ca da, dar s-a aratat sceptic in ceea ce priveste aplicarea programului pentru romanii din diaspora.
"Daca se dovedeste de interes. S-ar putea sa nu fie de interes, pentru ca acolo avem o problema pe care incercam s-o indreptam. Creditele sunt pentru locuinte deja existente, ori, din cate stiu si din analizele noastre, romanii care se intorc din diaspora, in general, vor sa-si construiasca propria locuinta, mai putin sa-si cumpere un apartament sau o casa deja existenta. Deci, daca reusim sa facem programul mai eficient, sa se adreseze nu doar locuintelor deja existente, ci si noilor constructii, in afara de faptul ca stimulam economic sectorul constructiilor, s-ar putea ca statul sa starneasca un interes mult mai mare", a explicat Ponta.
Programul Prima Casa a fost lansat in anul 2009. Pana in prezent au fost acordate 123.922 garantii, din care 31% destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.210 euro.

Articole din editia din data de Octombrie 2014

 • Guvernul lanseaza in noiembrie "PRIMA MASINA", program prin care sa fie vandute 20.000 masini pe an. Care sunt criteriile de participare

  Social
 • Consiliului Local Constanta a decis transferarea Cazinoului in administrarea CNI pentru a fi reabilitat

  Social
 • Ajutor pentru primariile cu datorii

  Social
 • Varianta de ocolire a orasului Eforie, prin Techirghiol

  Social
 • Ponta, despre sechestrul la Lukoil: Procurorul este suveran. Nimeni nu fugea insa cu conductele

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771