Daniel Constantin: Programul viticol al Romaniei dispune de 238,5 milioane de euro, in perioada 2014-2018

Mai 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Romania a reusit sa cheltuiasca in totalitate, pana in 2013, cele 253 de milioane de euro alocate prin programul viticol , iar pentru perioada 2014-2018 sunt disponibile alte 238,5 milioane de euro, a declarat, vineri, 9 mai, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei.

"O mandrie pentru noi este programul viticol deoarece, prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013, au fost realizate 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia si SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014 2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus", a spus Constantin.
Si agricultura ecologica "este o alta mandrie a Romaniei" pentru ca produsele ecologice si cele traditionale pot face oricand cinste pe toate pietele, considera seful MADR.
"Produsele ecologice si cele traditionale reprezinta cu adevarat Romania si pot face oricand cinste pe toate pietele, fie pe cea europeana fie in tari terte. Le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. Aici sunt produse care vin din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, dar care sunt prezentate si de ceea ce caracterizeaza zona respectiva, traditii si porturi populare. Strategia noastra in domeniu este de a face toate eforturile, inclusiv financiare, ca la toate expozitiile internationale specializate standurile Romaniei sa fie cat mai generoase, iar produsele sa fi reprezentate asa cum se cuvine", a spus ministrul Agriculturii, in timpul vizitarii expozitiei de produse traditionale.
In ceea ce priveste noul PNDR 2014-2020, Constantin a reamintit ca in 20 mai vor fi lansate primele doua masuri, respectiv investitii in ferme si bunastarea animalelor.
"Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis in martie Comisiei Europene, inglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite in relatie stransa cu partenerii nostri, viitorii beneficiari, discutat si dezbatut in 8 conferinte regionale, in cadrul carora am invatat la fata locului ce isi doresc fermierii si cum sa ne atingem tintele. In 20 mai, peste 13 zile, lansam primele doua masuri finantate din alocarea 2014-2020, investitii in ferme si bunastarea animalelor", a adaugat ministrul.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au celebrat vineri 'Ziua Europei' alaturi de producatorii agricoli, evenimentul fiind sustinut de o parada a costumelor populare din opt regiuni ale tarii, realizata de elevii de la Cercul de Folclor "Dor si dor cu mine calator" al Liceului teoretic "Dimitrie Bolintineanu".
Pe toata durata zilei de vineri, 9 mai 2014, curtea Ministerului Agriculturii se va transforma intr-un loc in care "voia buna, mancarea sanatoasa si portul popular se vor armoniza in spiritul traditional romanesc".
Membrii Asociatiei BIO Romania si cei ai Federatiei Nationale de Produse Traditionale au organizat si o expozitie de produse traditionale si ecologice din cele opt regiuni ale tarii.

(Sursa: Agerpres)

Articole din editia din data de Mai 2014

 • CNADNR are 6.009 angajati, peste jumatate este personal TESA. Inginerii, egali ca numar cu economistii si juristii

  Fonduri Europene
 • Ponta: Basescu are interese personale la Portul Constanta

  Fonduri Europene
 • Vicepresedintele CJ Constanta spune ca nu sunt fonduri pentru salvamari in acest sezon estival

  Fonduri Europene
 • Orasul Eforie, o importanta statiune turistica a Dobrogei

  Fonduri Europene
 • Marian Dan, alaturi de toti crescatorii de animale de pe raza comunei

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771