Reabilitarea cetatii Capidava, un proiect important pentru Primaria Topalu

Aprilie 2014, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Conform declaratiilor sefului administratiei locale Gheorghe Murat, a fost semnat contractul de finantare a proiectului, urmand ca in perioada urmatoare sa fie organizata licitatia pentru desemnarea firmei care sa se ocupe de lucrarile de reabilitare a cetatii.

"In stransa colaborare cu Consiliul Judetean Constanta (CJC), am initiat acest proiect de mare anvergura ce presupune renovarea cetatii, amenajarea unui punct de informare turistica, construirea unui muzeu de arheologie si a unui port turistic la Capidava, sat care apartine administrativ de comuna Topalu. Potrivit istoricilor, Cetatea Capidava ocupa un loc important in sistemul defensiv roman, facand parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul Imparatului Traian, undeva la inceputul secolului al II-lea. Pe teritoriul comunei noastre se gasesc multe obiective ce merita cu adevarat vizitate printre care se numara si renumitul Muzeu de Arta "Dinu si Sevasta Vintila", ce contine peste 220 de tablouri pictate de Grigorescu, Tonita, Paladi, fiind astfel unic in mediul rural", a declarat pentru ziarul Graiul Dobrogei, edilul sef al comunei Topalu, Gheorghe Murat.
De asemenea, acesta ne-a mai spus si faptul ca, spera ca investitia cu o valoare de 10 milioane de euro din fonduri europene sa fie demarata in acest an, termenul de finalizare fiind de doi ani.
Capidava se ridica pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda, soseaua care leaga localitatile trecand chiar pe langa zidurile cetatii. Fortificatia are forma unui patrulater cu laturile lungi de la NV spre SE - 105m x 127m, cu ziduri groase de peste doi metri si inalte de 5-6 metri, cu sapte turnuri de peste zece metri, din care trei turnuri dreptunghiulare, doua turnuri in sfert de cerc si doua turnuri intermediare in forma de potcoava, o poarta lata de 2,50 m, situata pe latura de sud-est, care facea legatura cu restul teritoriului, si o iesire strategica pe latura de sud-vest a turnului dinspre Dunare, unde era amenajat portul.

Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Ministrul Turismului, in timpul vizitei pe litoral: Vedem lucruri bune, in constructie, arata bine. De 1 Mai sunt asteptati aproximativ 30.000 de turisti

  Administratie locala
 • Bani europeni pentru promovarea produselor agricole

  Administratie locala
 • Gradinita noua pentru prescolarii din Vulturu

  Administratie locala
 • Spatiu de promenada pentru locuitorii din Pantelimon

  Administratie locala
 • Gheorghe Frigioi, mereu alaturi de semenii sai

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Interven╚Ťii la re╚Ťeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de str─âzi ├«n F├ónt├ónele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctric─â din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771