CODUL INSOLVENTEI, ADOPTAT. Scandal in Parlament

Aprilie 2014, Adrian Nicărel

Actualitate

Codul insolventei a fost aprobat, marti, in Parlament. PNL si PDL au anuntat deja ca vor ataca Codul la Curtea Constitutionala, separat. Opozitia reclama graba cu care deputatii Puterii vor adoptarea sa fara dezbatere, desi are aproximativ 300 de pagini.

Avem un nou Cod al insolventei, unul echilibrat, care nu mai permite Fiscului sa trimita firmele in faliment dupa bunul plac, spun specialistii din domeniu. Chiar si asa, insa, Fiscul are in continuare intaietate la recuperarea creantelor de la firmele care intra in insolventa. Total refractar la ideea de nou este seful Fiscului, care spune ca noua lege favorizeaza firmele cu probleme si pe specialistii din domeniu. Noul cod e valabil doar pentru firmele care intra in insolventa de acum inainte.
Noul Cod al Insolventei a fost redactat sub supravegherea expertilor de la Banca Mondiala si Fondul Monetar International care, prin modificarile aduse, au urmarit ca Romania sa se alinieze reglementarilor Uniunii Europene in materie de insolvente. Dorinta specialistilor e ca ANAF-ul sa devina mult mai flexibil in relatia cu firmele care intra in insolventa.Degeaba insa. Prin noul Cod s-a reusit doar ca Fiscul sa nu mai poata respinge dupa bunul plac planul de reorgonizare judiciara a firmelor si deci sa le trimita direct in faliment. Mai mult, chiar daca in toate statele UE, prioritate la plata creantelor o au cele catre sistemul pensii si de asigurari sociale, in Romania, Fiscul ramane pe prima pozitie. In plus, in baza noului Cod, Fiscul are si un termen de gratie de 60 zile in fata tuturor creditorilor pentru a-si recupera creanta. Insa nimic din toate astea nu-l multumeste pe seful Fiscului. Gelu Diaconu spune ca noua lege e in dezavantajul bugetului de stat. "Pai avem doi castigatori. Debitorul, care e, de cele mai multe ori, de rea credinta. Al doilea castigator e practicianul in insolventa. O sa spun un lucru care-i poate deranja pe multi: Vocea practicienilor in insolventa se aude mai tare decat vocea ANAF. Proiectul Codului in forma in care se contureaza azi e facut in detrimentul bugetului. Iar asta va avea consecinte incalculabile", spune Diaconu.Total contrariati de pozitia lui Diaconu sunt parlamentarii care au lucrat la forma finala a noii legi. Acestia sustin ca Fiscul nici macar nu a facut amendamente la noua lege.
"Sa stiti ca, in linii mari, nu s-au facut multe modificari mari fata de cele convenite cu FMI si BM. Nici vorba de protectia cuiva. Din contra, noi urmarim un echilibru, dar, sa nu va suparati, intr-o comisie de specialitate nu poti veni doar cu niste observatii si propuneri, poti veni doar cu amendamente expres formulate cu text si motivare", spune Ioan Adam, deputat Comisia juridica.


Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • CODUL INSOLVENTEI, ADOPTAT. Scandal in Parlament

  Actualitate
 • Secretar de stat in MAE: Romania indeplineste pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro

  Actualitate
 • Strazile din Harsova vor fi reabilitate si modernizate cu fonduri europene

  Actualitate
 • Lucrari continuate in localitatea Lipnita

  Actualitate
 • Pregatiri pentru sarbatorile Pascale

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771