Proiect de reamenajare peisagistica in Mangalia si statiuni

Martie 2014, Adrian Nicărel

Administratie locala

In cadrul sedintei ordinare a CL Mangalia, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, mai multi studenti ai Facultatii de Urbanism din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti au prezentat in fata consilierilor locali un proiect de design urban si peisagistic, ce va fi demarat in Mangalia si statiunile aferente.
Realizarea acestuia are la baza un acord de parteneriat incheiat de Primaria Mangalia cu institutii specializate in design urban si peisagistic, in vederea desfasurarii unui proiect prin care institutiile partenere isi propun schimbarea in plan arhitectural a infatisarii Mangaliei si statiunilor.

In acest sens, un grup de studenti au inspectat, la sfarsitul anului trecut, toate statiunile din zona de sud a litoralului si au identificat o serie de solutii in vederea relansarii obiectivelor turistice din zona Mangaliei. Astfel, grupul de lucru din Mangalia a creat un circuit istoric, cultural si turistic, care ar permite tuturor locuitorilor si turistilor sa descopere arta, istoria si frumusetea orasului.
Prin aceste propuneri s-a urmarit amenajarea zonelor principale de interes din acest circuit si transformarea acestora in spatii diverse si animate destinate diferitelor activitati, zone pietonale si spatii verzi deosebite. In urma reamenajarii propuse in statiunea Saturn, aceasta va deveni un spatiu coerent ce ofera un sistem de spatii publice bine pus la punct cu amenajari si functiuni specifice in care turistii vor avea mai multe zone pentru recreere.
Conform strategiei de interventie in statiunea Venus, vor fi amenajate trasee pietonale atat in interiorul statiunii, cat si catre zona de acces a plajei si va fi creata o piateta in zona de bazar. Tot in Venus, va fi amenajat un scuar de distributie a circulatiei, vor fi montate indicatoare turistice, iar vegetatia va fi pusa in valoare. Pentru statiunile Jupiter si Cap-Aurora, specialistii in design peisagistic s-au gandit la reamenajarea parcarii existente (55 locuri in Jupiter), cresterea procentajului de spatiu verde, remodelarea zonei aferente lacului, realizarea unei piatete spatiu de socializare - legatura cu frontul de apa, organizarea unui spatiu comercial de tip linear. De asemenea, in Cap-Aurora vor fi relizate doua trasee posibile: unul exclusiv pietonal, care ii confera o ambianta aparte datorita diferentei de nivel fata de plaja, iar cel de-al doilea, paralel cu traseul falezei, va insoti carosabilul rutier si astfel suporta fluxul principal al statiunii.
Potrivit proiectului de reamenajare peisagistica, in statiunea Neptun se doreste cresterea accesibilitatii catre mare si includerea elementelor identitare culturale si naturale in trasee turistice, precum si includerea malurilor lacurilor in traseul turistic cultural si in traseul falezei prin crearea unui ponton si a altor amenajari specifice.
Asemenea celorlalte statiuni, in statiunea Olimp vor fi eliminate elementele care polueaza vizual si vor fi create noi structuri peisagistice prin semnalizarea intersectiilor, reabilitarea pavajelor, asigurarea iluminatului de siguranta si arhitectural, astfel incat turistii sa-si petreaca sejurul in conditii optime.
Referitor la implementarea acestui proiect, edilul Radu Cristian a afirmat ca: "acest proiect este facut cu profesionisti si va fi dezbatut public pentru a fi cunoscut de toti cetatenii orasului. Deja se lucreaza la cele doua proiecte de reabilitare a falezelor Mangalia - Saturn si Jupiter - Neptun, iar imediat ce se vor deschide axele 2014-2020 pentru finantare europeana, noi suntem pregatiti sa depunem documentatia necesara reabilitarii statiunilor. Astfel ca, peste cativa ani, putem vorbi despre un litoral mult mai atractiv cu o alta abordare din punct de vedere al serviciilor turistice oferite".


Articole din editia din data de Martie 2014

 • Mazare: Nu am fost consultat la formarea Guvernului. Nu-i cunosc pe noii ministri

  Administratie locala
 • UDMR intra la guvernare. Ponta si Kelemen au semnat acordul. Ce prevede acordul guvernamental. LISTA ministrilor propusi

  Administratie locala
 • Liceenii isi testeaza cunostintele

  Administratie locala
 • Senatul a RESPINS proiectul noului Cod rutier, propus de Radu Stroe

  Administratie locala
 • Declaratie SOC a unui oficial BNR: Romanii nu stiu sa faca bani"

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Bilanțul activității primarului din Băneasa, Paul Coliș

  Administratie locala
 • Casa de Cultură din Saraiu va fi inaugurată mâine, 23 septembrie

  Administratie locala
 • Lucrări la grădinița din Miorița

  Administratie locala
 • Investiții pentru copiii și tinerii din Fântânele

  Administratie locala
 • Investiții pentru modernizarea comunei Dumbrăveni

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771