Primarii ar putea primi bani pentru arierate si urgente

Martie 2014, Adrian Nicărel

Administratie locala

Istoria recenta ne-a aratat ca daca exista "vointa politica", un cliseu destul de uzitat si greu de "digerat" deja de unii dintre noi, se poate. Da, se poate sa ajutam primarii sa acceseze fonduri europene, da, se poate sa debirocratizam sistemul in asa fel incat sa poata fi atrase mai usor fonduri europene, da, se poate sa beneficieze satele romanesti de proiecte in urma carora comunitatile locale sa nu fie inrobite pentru multi ani.
Proiectele au inceput sa fie deblocate, primarii au inceput sa fie ascultati, iar banii au inceput sa intre in Romania pentru proiecte. Mai nou, Guvernul a introdus o noua derogare de la legea care reglementeaza modul de folosire a Fondului de rezerva bugetara si a decis ca, pe tot parcursul acestui an, va avea dreptul sa transfere bani din acest fond catre autoritati locale, pentru arierate si cheltuieli urgente, bani repartizati de ministrul Liviu Dragnea. Legea finantelor publice locale stabileste ca Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de Hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.
Prin Ordonanta de Urgenta, Guvernul a decis insa ca, prin derogare de la aceasta lege, in 2014, din Fondul de rezerva bugetara pot fi alocate sume autoritatilor locale prin majorarea transferurilor de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice la o pozitie distincta. O derogare similara a fost introdusa si la finele anului trecut, valabila doar pentru 2013, cu argumentul ca autoritatile locale au nevoie urgenta de bani pentru sezonul rece, deoarece datele meteo indicau apropierea unui "ger arctic".
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Martie 2014

 • Mazare: Nu am fost consultat la formarea Guvernului. Nu-i cunosc pe noii ministri

  Administratie locala
 • UDMR intra la guvernare. Ponta si Kelemen au semnat acordul. Ce prevede acordul guvernamental. LISTA ministrilor propusi

  Administratie locala
 • Liceenii isi testeaza cunostintele

  Administratie locala
 • Senatul a RESPINS proiectul noului Cod rutier, propus de Radu Stroe

  Administratie locala
 • Declaratie SOC a unui oficial BNR: Romanii nu stiu sa faca bani"

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Bilanțul activității primarului din Băneasa, Paul Coliș

  Administratie locala
 • Casa de Cultură din Saraiu va fi inaugurată mâine, 23 septembrie

  Administratie locala
 • Lucrări la grădinița din Miorița

  Administratie locala
 • Investiții pentru copiii și tinerii din Fântânele

  Administratie locala
 • Investiții pentru modernizarea comunei Dumbrăveni

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771