Start la "garantiile pentru tineri": Peste 38 milioane lei din fonduri europene pentru 5.052 de tineri cu varste intre 15 si 24 ani

Februarie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a lansat, pe 5 februarie 2014, doua proiecte-pilot cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care preced schema "Garantii pentru tineri".

Conceptul de "garantie pentru tineri" urmareste ca tinerii cu varsta mai mica de 25 de ani, care si-au pierdut locul de munca sau care nu au reusit sa se angajeze dupa terminarea studiilor, sa primeasca, in decurs de 4 luni de la inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau la centrele de garantii pentru tineret, o oferta de buna calitate de angajare, de continuare a educatiei, intrare in ucenicie sau efectuarea unui stagiu.
Proiectele-pilot "Garantii pentru Tineri!" si "Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru!" se deruleaza in perioada 23 decembrie 2013 - 30 iunie 2015 si se adreseaza exclusiv tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Cele 5.052 de persoane selectate vor beneficia de un plan de actiune personalizat, corespunzator nevoilor identificate, constand in acces la servicii integrate de informare, consiliere si orientare, formare profesionala (cursuri de calificare acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari), ucenicie, prospectare si mediere, in vederea ocuparii unui loc de munca si asistenta in initierea de afaceri independente.
Concret, peste 3.500 de tineri vor urma cursuri de calificare de nivelul 1 (360 ore) sau nivel 2 (720 ore), alti 376 vor participa la stagii-pilot de ucenicie si peste 1.000 de tineri vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competentelor antreprenoriale. Cele mai bune 144 de idei de afaceri vor fi premiate, iar autorii lor indrumati in initierea de afaceri independente.
Mai mult, pentru cresterea gradului de informare in randul cetatenilor, autoritatilor publice locale si a angajatorilor in ceea ce priveste oportunitatile de angajare a tinerilor, vor fi infiintate 22 de centre judetene si 4 regionale, vor fi organizate o serie de evenimente si campanii de informare locale si nationale, precum si 20 de targuri de locuri de munca.
Se estimeaza ca pana la 30 iunie 2015, odata cu finalizarea proiectelor, un numar de 600 de tineri sa fie deja angajati.
Proiectul-pilot "Garantii pentru Tineri!" se deruleaza in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Asociatia Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania si Blocul National Sindical. Cu un buget de 18.655.122,97 lei, acopera regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia si Sud-Est.
Proiectul-pilot "Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru!" este implementat in regiunile de dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Centru si Vest. Bugetul alocat este de 19.583.380 lei.
(Sursa: Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice)

Articole din editia din data de Februarie 2014

 • Senatul a respins reexaminarea OUG privind producerea energiei din surse regenerabile

  Fonduri Europene
 • Lucrari reluate in primavara acestui an la Centrul social din Nicolae Balcescu

  Fonduri Europene
 • Cum va arata soseaua de coasta a Constantei

  Fonduri Europene
 • Studentii le cer candidatilor la alegerile europarlamentare sa sustina educatia in mandatele pe care le vor obtine in PE

  Fonduri Europene
 • Ministrul Educatiei promite investitii de 200 milioane de euro in infrastructura scolara in 2014

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771