Banii intrati efectiv in economie sunt de 6 miliarde de euro din 2008 pana in prezent

Ianuarie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Banii intrati efectiv in economie din fondurile europene pe dezvoltare rurala sunt de 6,02 miliarde de euro din 2008 si pana la finele lui 2013, iar cei mai multi au mers catre mediul rural din Romania, a declarat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi

"Pana la finele lunii decembrie, am ajuns la un grad de contractare de 91,2%, iar ca absorbtie efectiva pe componenta UE si rambursare de la Comisie, la un grad de 67%. Vom incheia in februarie cu contractare de aproape 110%. Nici nu poti angaja neacoperit financiar, iar 10% in plus este estimarea ca 10% din proiecte vor claca pana in 2015 si ne vom inchide pe fix pana la finalul perioadei. Suma efectiv platita exclusiv din fonduri europene este de 5,4 miliarde de euro, iar cu tot cu buget national am depasit cifra de 6 miliarde de euro. Banii intrati efectiv in economie sunt de 6,02 miliarde de euro din 2008 si pana la finele lui 2013, iar cei mai multi, putem spune, ca au mers catre mediul rural din Romania", a precizat Turtoi.
Acesta a explicat ca regulamentele de implementare ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) nu prevad finalizarea contractarii pana la finele lui in 2013, insa trebuie finalizate si efectuate platile pana la finalul lui 2015 pentru toate proiectele contractate, altfel exista riscul de a pierde fonduri europene.
"Exista posibilitatea sa de contracteze in 2015, dar am lansat aceasta idee pentru ca este o problema nu numai de management, ci si tehnica. De acum, in cel mult doi ani, practic pana in 2015 la sfarsit, trebuie finalizate toate contractele. Daca, in 2014 contractezi proiectul, nu mai ai timp sa il finalizezi in 2015, iar contractat in 2015, sigur nu ai nicio sansa de finalizare, indiferent cat de mic este proiectul respectiv. De aceea am cerut sa contractam absolut tot ce se poate in 2013. Au mai ramas de contractat in 2014, dar sper sa le terminam pana in februarie, toate proiectele care se afla in asteptare in urma contestatiilor depuse. Sunt aproximativ 1.500 de contestatii din care, cele mai multe, pe masura 312 'Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi', respectiv 1.200 de contestatii", a mai spus seful APDRP.
De la demararea programului in 2008, APDRP a gestionat 144.235 cereri de finantare, in valoare de 18 miliarde de euro, iar pana in decembrie 2013, au fost selectate pentru a primi finantare 90.282 proiecte, prin care s-au solicitat 6,4 miliarde de euro.
Alocarea UE pe pilonul de dezvoltare rurala a fost 8,1 miliarde de euro, iar impreuna cu contributia nationala s-a ridicat la un total 9,7 miliarde de euro.
(Sursa: Agentia Nationala de Presa AGERPRES)


Articole din editia din data de Ianuarie 2014

 • Ponta, despre ipoteza lui Lazaroiu privind suspendarea presedintelui: Nu va luati dupa toti nebunii

  Fonduri Europene
 • Unii europarlamentari PSD nu mai doresc sa candideze pentru un nou mandat

  Fonduri Europene
 • ADRIAN NASTASE a sesizat CSM in legatura cu declaratiile lui BasescuIntro: ADRIAN NASTASE a sesizat, luni,

  Fonduri Europene
 • Traian Broasca, profesorul de canto cu care Mangalia se mandreste

  Fonduri Europene
 • Revin restrictiile de circulatie pe podul Agigea

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Proiect pentru extinderea unei locuințe în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771