Apicultorii romani vor beneficia de un sprijin financiar de 44,5 milioane de lei, in urmatorii trei ani

Ianuarie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Apicultorii romani vor beneficia in urmatorii trei ani de un sprijin financiar de 44,5 milioane de lei, aceste fonduri fiind alocate din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), conform Programului National Apicol (PNA) elaborat de Romania pentru perioada 2014 2016 si aprobat de Guvern la finele anului trecut.

"Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alocat pentru PNA 2014 2016, este de 44.545.756,82 lei, din care pentru anul 2014, 14.852.830,10 lei, pentru 2015 14.855.585,69 lei, iar pentru 2016 14.837.341,02 lei. Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA", potrivit actului normativ.
Sprijinul financiar alocat atat din bugetul de stat, cat si din bugetul UE prin Programul National Apicol pentru perioada 2014 2016 se distribuie pentru cinci masuri, respectiv pentru realizarea sistemului informatic in vederea identificarii stupilor, pentru achizitionarea de medicamente, pentru achizitionarea de matci, roiuri pe fagurisi/sau familii de albine, achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral si decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii.
Beneficiarii PNA 2014-2016 sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.
Potrivit MADR, sistemul informatic va avea ca scop evidenta numarului de apicultori si a numarului de familii de albine, pe judet, total tara si forme asociative prin imbunatatirea substantiala a Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor.
"Introducerea acestei masuri se justifica atat prin faptul ca alocarea sumelor de catre Comisia Europeana se face, in primul rand, in functie de numarul de familii de albine detinut de fiecare stat membru si ulterior de masurile propuse a fi finantate, cat si prin necesitatea existentei unei baze de date fiabile necesare dezvoltarii politicilor in domeniu si asigurarii unei trasabilitati adecvate in ce priveste calitatea si siguranta produselor obtinute", precizeaza Ministerul Agriculturii.
In prezent, in Romania, situatia statistica a numarului familiilor de albine este gestionata de mai multe entitati (MADR, INS, APIA, ANARZ, forme asociative) care raporteaza valori diferite, inregistrandu-se diferente de 40% si chiar de pana la 80%, conform ultimelor solicitari depuse la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ).
In vederea realizarii sistemului informatic pentru identificarea stupilor, ANARZ achizitioneaza, in conformitate cu prevederile legale in vigoare referitoare la achizitiile publice, atat hard-ul, cat si soft-ul, parti ce compun acest sistem informatic, in limita sumei de 8 milioane de lei, fara TVA alocata cu aceasta destinatie pe perioada 2014 2016.
Termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc pentru actiunile prevazute in PNA este 1 august a fiecarui an.
In 2013, mai mult de 7.000 de apicultori au beneficiat de Programul National Apicol, plafonul alocat pentru 2013 fiind de aproape sapte milioane euro, din care 3,4 milioane de euro au fost alocati de CE.
Cei 7.076 de apicultori beneficiari ai sprijinului financiar in 2013 detin un numar aproximativ de 550.000 de familii de albine si sunt organizati in 147 de forme asociative, la nivel national.
Romania produce anual, in medie, 20.000 22.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa, anul trecut productia fiind estimata la circa 17.000 de tone. Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestea fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
Consumul de miere autohton se cifreaza, in medie, la 500 de grame pe locuitor/an, mult sub media tarilor UE, unde se consuma intre 1,5 kilograme (Olanda si Belgia) si chiar doua kilograme in Germania.
(Sursa: Agentia Nationala de Presa AGERPRES)

Articole din editia din data de Ianuarie 2014

 • USL a decis organizarea referendumului pentru Constitutie simultan cu europarlamentarele

  Fonduri Europene
 • Curatenia de primavara la Mangalia incepe... Iarna

  Fonduri Europene
 • Joburi putine la inceput de an

  Fonduri Europene
 • Ajutor de minimis pentru agentii economici din Mangalia

  Fonduri Europene
 • Constanta are nevoie urgenta de un spital de copii!

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771