Promenada turistica in Mamaia

Noiembrie 2013, Daniel Marinescu

Actualitate

Unul dintre cele mai mari proiecte finantate cu fonduri europene a fost demarat la sfarsitul saptamanii trecute la Constanta. Este vorba despre proiectul "Promenada turistica Mamaia", a carui valoare este de 10 milioane de euro.

Lucrarile de reabilitare au fost inaugurate de primarul Radu Mazare, care a declarat ca astfel va fi refacuta coloana vertebrala a statiunii Mamaia, pe care municipalitatea a incercat in timp sa o modernizeze, dar cu bani foarte putini. "O sa lucram la standarde foarte ridicate. Vom amenaja toata promenada din statiunea Mamaia, incepand cu zona de intrare din sud pana in capat, in zona de intrare din nord si in Satul de Vacanta. Bineinteles ca in proiect intra si reabilitarea piatetelor", a declarat Mazare.
Avand in vedere ca vorbim despre un proiect amplu, reabilitarea se va realiza in doua etape. "Aproximativ 60-70% va fi finalizat pana la 1 iunie 2014, iar reastul se va face pana in toamna - iarna 2014-2015, in asa fel incat peste doi ani va fi gata toata promenada integral", a precizat primarul. Zona care va fi gata pana anul viitor este cea intre piateta Perla si piateta Cazino, unde va fi amenajat un spatiu de desfasurare a carnavalului. "Zona va fi luminata la fel ca sambadromul din Brazilia si va oferi posibilitatea carelor alegorice sa se miste si sa se plimbe cu maxima vizibilitate si fara sa distruga zona de promenada. Carnavalul incepe exact la amurg si pana cand ajung carele alegorice in piateta de la Cazino nu mai este lumina naturala, iar iluminatul stradal pe care il avem nu era la inaltimea carelor. Dupa reabilitare, stalpii de iluminat vor fi peste carele alegorice si vor ilumina in asa fel incat se va vedea in integralitate spectacolul pe tot traseul si in piateta", a mai spus primarul. Mazare a adaugat ca anul viitor, pentru principalele trei defilari din statiune, Primaria va avea propriul car alegoric, iar cluburile vor avea care de o calitate mult mai ridicata decat cele de anul trecut. "Vom avea si invitati de seama care vor defila pe toate carele alegorice. Oameni celebri din diverse domenii, din sport, din cultura, din muzica. Poate si din politica... daca au curaj. Toti invitatii, inclusiv politicieni, care vor dori sa vina trebuie sa fie costumati corespunzator, ca doar nu or sa vina in costume negre ca la Parlament, cum a cerut Zgonea", a mai spus, zambind, Mazare.
Agentii economici asteptau cu interes acest proiect. "Orice investitie de acest gen este binevenita. Ne-am dori sa se intample si in sudul litoralului la fel. Eforturile autoritatii locale de a investi in partea de infrastructura trebuie apreciate. Hotelierii din Mamaia au decis ca in 2014 sa mentina preturile din 2013. Pot sa va spun ca inca de pe acum Mamaia se vinde foarte bine", a declarat presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala. Turistii care vor veni sezonul viitor la Mamaia vor gasi cel putin jumatate de statiune complet schimbata in urma investitiilor care se vor realiza.
Piateta Perla va fi complet schimbata, avand in vedere ca acolo va fi locul de plecare a carelor alegorice. Pe langa mobilierul urban nou, va fi schimbat dalajul pe toata suprafata. Amenajarea din punct de vedere peisagistic va fi complet schimbata, urmand sa fie plantati 45 de arbori noi. Tot aici va fi ridicata si o scena noua care va gazdui manifestarile din perioada verii. Spre piateta Cazino, intre Perla si hotel Victoria, pe anumite portiuni va fi permisa si intrarea autovehiculelor, pentru care se vor crea peste 400 de locuri de parcare.
De asemenea, pe toata lungimea promenadei Mamaia va fi realizata o pista pentru biciclisti, iar in anumite zone vor fi amenajate puncte de inchiriere a bicicletelor. Cum promenada este exact la limita plajei, municipalitatea va amenaja mai multe puncte pentru racordarea la utilitati a activelor provizorii aflate pe plaja. Promenada pietonala va fi separata de spatiul pe unde vor trece carele alegorice, astfel ca turistii vor putea admira linistiti parada. Piateta Cazino va suferi si ea modificari majore. Pe langa plantatiile de arbori si dalajul complet schimbat, in piateta va fi amenajata o noua scena, mult mai mare decat cea existenta, pentru ca spectacolele organizate sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Zidul de demarcare a plajei va fi reabilitat prin placare si mobilare cu bancute pe suprafata sa, urmand sa fie plantati aproximativ 820 de copaci.

Plaje iluminate ca in Brazilia

Si daca tot vom avea carnaval ca in Brazilia si o promenada aproape ca sambadromul de la Rio, primarul Radu Mazare s-a gandit ca ar fi bine sa avem si plaje iluminate ca in America de Sud. "La vara vom avea si plajele iluminate ca in Brazilia. Vezi, daca noi calatorim si vedem lucruri bune, atunci le luam si le aducem aici. Asta am vazut acum zece ani la Rio, Santos, Fortaleza, Bahia. Ei au plajele iluminate. E o chestiune pe care am discutat-o inca de la inceputul sezonului cu directorul de la Apele Romane, sigur ca nu putea sa faca achizitia si lucrarile in timpului sezonului, insa anul viitor vom avea trei sectoare mari de plaja iluminate. Daca se va dovedi ca este benefic si le place turistilor, atunci o sa extindem sistemul in toata statiunea. Vor fi stalpi foarte mari care vor arunca lumina inspre plaja si inspre mare. E spectaculos si frumos de vazut", a spus Mazare.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Noiembrie 2013

 • RABLA 2013: Inca 3.000 de tichete pentru cetateni, disponibile de joi

  Actualitate
 • Rosca Stanescu a fost exclus din PNL

  Actualitate
 • Datele meteo indica mase de aer arctic, cu GERURI ANORMALE pentru perioada urmatoare. Ce spune premierul

  Actualitate
 • Promenada turistica in Mamaia

  Actualitate
 • Tarifele pe litoral vor creste cu 5-8% anul viitor. Tot mai multi turisti gatesc in camerele de hotel

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771