Noul PNDR simplificat si axat pe modernizare

Noiembrie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Programul National pentru Dezvoltare Rurala /PNDR/ 2014 2020 va fi structurat pe 13 masuri mult simplificate fata de cele incluse in actualul program si va contine preturi de referinta pentru achizitiile facute de autoritatile locale sau de societatile comerciale.

"Sunt doua directii principale in viitorul PNDR 2014 2020. In primul rand, numarul de masuri va fi redus de la 24 la doar 13. A doua noutate majora este legata de simplificarea procedurilor si cea mai importanta se refera la existenta preturilor de referinta. Acestea ne scutesc de anumite probleme cum sunt cele semnalate zilele trecute de Curtea Europeana de Audit. Ei semnaleaza probleme in achizitii la autoritatile locale sau la beneficiari societati comerciale, pentru ca ele sunt obligate sa treaca prin OUG 34/2006, administrand fonduri europene asimilate fondurilor publice. De aici, apar si foarte multe probleme. Nu sunt specialisti la nivel de comuna ca sa deruleze achizitii publice, insa, daca vor avea o lista a preturilor de referinta, atunci lucrurile se simplifica pentru ca fac achizitia in mod direct fara sa treaca prin OUG 34″, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
Cea mai importanta masura din noul PNDR vizeaza "Investitii in active fizice" si are prevazuta o suma de 1,932 miliarde de euro, cu trei submasuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare si infrastructura, cea mai mare suma 1,025 miliarde euro fiind orientata catre modernizarea fermelor.
"Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor" are prevazuta o suma de 1,032 miliarde de euro in noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge catre "Instalarea tinerilor fermieri" si 412,8 milioane euro pentru "Start up si dezvoltarea de microintreprinderi".
"Vom avea o alocare substantiala pentru tinerii fermieri in urmatorii sapte ani. Daca in perioada 2007- 2013 am avut 269 milioane de euro, acum va creste la 619 milioane de euro. Ramane sa stabilim in cateva zile care va fi alocarea pe tanarul fermier care se instaleaza in mediul rural. Avem posibilitatea sa crestem de la 40.000 de euro pana la 70.000 de euro, dar sigur ca nu vom creste pentru ca intentia noastra este sa venim cu o alocare astfel incat sa beneficieze cat mai multi fermieri. Probabil ca va fi intre 50.000 si 60.000 de euro", a spus Daniel Constantin.
O alta masura din noul PNDR vizeaza "Serviciile de baza si reinnoirea satelor din zonele rurale" cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologica va beneficia de peste 200 de milioane de euro in urmatorii sapte ani. O alta masura importanta este cea legata de "Gestionarea riscurilor", care are alocata o suma de 397,8 milioane de euro.
PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala pentru perioada 2014 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste program.
(Sursa: Agerpres)


Album foto

 • Articole din editia din data de Noiembrie 2013

 • RABLA 2013: Inca 3.000 de tichete pentru cetateni, disponibile de joi

  Fonduri Europene
 • Rosca Stanescu a fost exclus din PNL

  Fonduri Europene
 • Datele meteo indica mase de aer arctic, cu GERURI ANORMALE pentru perioada urmatoare. Ce spune premierul

  Fonduri Europene
 • Promenada turistica in Mamaia

  Fonduri Europene
 • Tarifele pe litoral vor creste cu 5-8% anul viitor. Tot mai multi turisti gatesc in camerele de hotel

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771