Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va avea fonduri de la UE cu 1 mld. euro mai putin in 2014-2020

Septembrie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va avea disponibile pentru perioada 2014-2020 fonduri pentru finantare de proiecte de 7,1 miliarde euro, in scadere cu un miliard euro fata de 2007-2013, si va reduce la mai putin de jumatate numarul de masuri pentru care vor fi alocate sumele.

"Vom restructura numarul de masuri la 9-10 si sa directionam acesti bani catre domeniile unde sunt necesari. () Lucram pentru prezentarea datelor pentru viitoarea structura a programului 2014-2020", a declarat marti, la conferinta ZF Agribusiness, organizata de Ziarul Financiar, directorul general adjunct Implementare Tehnica din cadrul APDRP, Nicolae Popa.
In viitorul program vor fi mentinute masurile privind infrastructura rurala, dezvoltarea si modernizarea exploatatiilor agricole, procesarea produselor agricole, infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii si sustinerea tinerilor din mediul rural.
De asemenea, Popa a aratat ca agentia vrea sa reduca documentatia stufoasa si timpul de evaluare a proiectelor la maximum 2-3 luni.
Potrivit acestuia, in prezent, gradul de absorbtie a fondurilor alocate in perioada 2007-2013 este de 76%, iar pentru plati este de 52%.
"In momentul de fata suntem pe finalul programului. Vom ajunge la un grad de absorbtie la 95%, pentru ca platile se fac pana in decembrie 2015", a mai spus Popa.
Intre 2007 si 2013 au fost aprobate pentru finantare 67.000 de proiecte, din 140.000 depuse si evaluate la 18 miliarde euro.
In ceea ce priveste cofinantarea, directorul din cadrul APDRP a aratat ca exista probleme cu bancile si se poarta discutii intre autoritati si acestea pentru selectarea a 5-6 institutii de credit care vor fi de acord sa ofere pachete de finantare mult mai sustenabile si avantajoase pentru beneficiari.
(Sursa: Ziarul financiar)

Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • MITA in sistemul medical, cel mai relevant caz de coruptie invocat de elevi, parinti si profesori

  Fonduri Europene
 • Podul de la Agigea, inchis circulatiei rutiere

  Fonduri Europene
 • Festivalul International "Rodul Pamantului - Zilele Recoltei" ajuns la cea de-a XI-a editie la Cumpana

  Fonduri Europene
 • Inaugurarea Cantinei Sociale din localitatea Cumpana

  Fonduri Europene
 • APDRP vrea sa acorde 70.000 de euro tinerilor care deschid o afacere in mediul rural

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771