ROLUL PATERNAL IN VIATA COPILULUI

Septembrie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Esti mai fericit de fericirea copiilor tai decat de fericirea ta".
Honoré de Balzac

  Dezvoltarea psihologica a tuturor oamenilor, are la baza modul educational intalnit in familia din care provin. Rolurile asumate de catre parinti sunt cele care influenteaza atmosfera familiala, aceasta fiind cea care are efect direct asupra dezvoltarii copilului si a adultului de mai tarziu.
  In mod traditional pana secolul trecut, in dezvoltarea psihologica a copilului, accentul era pus in general pe rolul mamei, ea era cea responsabila de cresterea copiilor, eventual si de educatia lor.
  Secolul vitezei a determinat schimbari in contextele noastre de viata si acestea sunt resimtite si la nivelul nucleului familial, foarte important devenind si rolul tatalui, al ambilor parinti deopotriva.
  Familia moderna tipic europeana este alcatuita din tata, mama si copii, ambii parinti lucreaza si amandoi contribuie la cresterea si dezvoltarea copiilor.
  Rolul biologic, dar si cel psihologic al tatalui, au o importanta majora pentru buna dezvoltare si crestere a copilului. Astazi, toti specialistii recunosc ca tatal joaca un rol unic si foarte important in cresterea unui copil. Chiar se crede ca majoritatea tatilor pot fi la fel de grijulii si de sensibili ca si mamele, mai ales cand copiii lor sunt inca bebelusi.
  Tatal devine un model pentru copii si un suport pentru mama copiilor sai, ceea ce duce la o armonie in familie si la o dezvoltare psihologica normala. Nu cu mult timp in urma, multi dintre ei se simteau jenati sa se plimbe impingand un carucior, sau umiliti cand schimbau un scutec. Astazi, a devenit ceva banal sa treci pe langa un tata tanar care poarta bebelusul in brate prin parcuri, pe strada, in magazine sau pe terenul de sport cu copiii lor, intr-o relatie armonioasa si acest lucru este minunat si creeaza o anumita stabilitate cuplului.
  Legaturile care unesc pe copil cu tatal se formeaza mai tarziu decat acelea stabilite cu mama, chiar daca schimbatul scutecelor de catre tata nu se realizeaza frecvent, chiar daca preparatul laptelui nu se desfasoara in modul cel mai adecvat cu putinta, iar la baita uneori tatal este nesigur si temator, totusi participarea la toate etapele educative, sporeste sansa unei bune legaturi si unui atasament emotional solid fata de copil.
  Efectele atasamentului fata de tata sunt variate si de durata, atat mama cat si tata isi incurajeaza copiii sa cerceteze, sa manipuleze obiecte, sa exploreze lumea inconjuratoare si relatiile dintre obiecte. Totusi, au moduri diferite de a face acest lucru. Mama tinde sa sopteasca cuvinte de incurajare intr-un ritm repetitiv si sa-si imbratiseze copilul. Tatii ofera o stimulare verbala si fizica, atingandu-i usor si comunicand prin sunete bruste.Faptul ca nu au timp suficient nu este o scuza pentru ca tatii sa nu se ocupe de educatia copiilor, rolul lor fiind esential in dezvoltarea armonioasa a acestora. Daca tatal lasa la indemana altor persoane educatia copiilor, exista momente in care este posibil sa fie depasit de evenimente.
  Multe familii reusesc sa se descurce si in absenta unui tata sau cu un tata care nu se implica suficient in cresterea copiilor, dar acest lucru nu reprezinta situatia ideala. Specialistii au ajuns la concluzia ca neimplicarea sau absenta tatalui din viata copilului duce la interiorizare, la un comportament deviant, la abandon scolar. Intr-un cuvant la aparitia problemelor de adaptare sociala a adolescentilor, mai ales in cazul baietilor. Mai mult copilul devine foarte rasfatat si considera ca lui i se cuvine orice fara sa tina cont de cei din jurul sau.
  Cum sa te implici pozitiv in viata copilului tau?
  este important sa eviti, pe cat posibil, sa faci salturi de atitudine sau sa lipsesti perioade lungi din viata copilului tau.
  dedica timp in exclusivitate copilului si incearca sa intaresti comunicarea dintre voi, intr-un mod sanatos.
  implica-te in educatia lui, pe cat mai mult cu putinta, fara a adopta, insa, o educatie autoritara.
  momentele de joaca sunt foarte importante pana in perioada de preadolescenta si acestea pot avea o pondere foarte mare in dezvoltarea psihica a copilului daca sunt facute impreuna cu parintii.
  modelul familial este cel ce va fi propagat de catre copilul tau mai departe; este important ca cel pe care il oferi tu sa fie unul pozitiv, lipsit de tensiuni conflictuale.
  implica-te in viata copilului inca dinainte de nasterea sa, din perioada prenatala si fii alaturi de el pana la maturitate.
  Este foarte important sa existe o relatie vie, nemijlocita a tatalui cu copiii, sa aiba micile lor secrete, glume, jocuri, iar mamele sa incurajeze si sa sustina dezvoltarea acestei relatii.
  Relatia cu tatal este foarte importanta atat pentru copil, cat si pentru familie, iar o coordonare armonioasa ce presupune intelegere si respect intre ambii parteneri, nu poate face decat sa aiba efecte pozitive si sanatoase in viata copilului.
  Rolul parental sau maternal adoptat in familie va fi propagat, prin intermediul copiilor, mai departe. Putem spune ca felul in care ne comportam astazi fata de partenerul de viata si copilul nostru, este felul in care se va comporta copilul nostru, in familia sa.
  Tatal, mama si copilul nu au decat de castigat!
  

  "Un tata bun nu e doar acela care isi duce copilul la scoala in fiecare zi, fara sa intarzie, ci acela care e fericit, care-si iubeste sotia, care se intoarce cu dragoste acasa in fiecare zi, facand din familie cel mai de pret liman al cautarilor lumii".

Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • MITA in sistemul medical, cel mai relevant caz de coruptie invocat de elevi, parinti si profesori

  Psihologie
 • Podul de la Agigea, inchis circulatiei rutiere

  Psihologie
 • Festivalul International "Rodul Pamantului - Zilele Recoltei" ajuns la cea de-a XI-a editie la Cumpana

  Psihologie
 • Inaugurarea Cantinei Sociale din localitatea Cumpana

  Psihologie
 • APDRP vrea sa acorde 70.000 de euro tinerilor care deschid o afacere in mediul rural

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771