Cum "s-a evaporat" peste noapte santierul gazoductului Iasi - Ungheni, injghebat pentru ochii lui Victor Ponta

Septembrie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Mass-media din Romania a relatat pe larg in data de 27 august despre inceperea lucrarilor la gazoductul Iasi - Ungheni, inaugurate atat in Romania, cat si in Republica Moldova, de o delegatie condusa de Victor Ponta. La doua zile de la trecerea oficialilor, firmele contractate si-au strans utilajele, tevile si muncitorii si au disparut de pe malul romanesc al Prutului.

Premierul Victor Ponta a ajuns la Iasi pe 26 august, in fruntea unei delegatii oficiale consistente, pentru a inaugura oficial lucrarile de construire a gazoductului Iasi - Ungheni.
Punctul zero al santierului pe malul romanesc al Prutului este Rediu, o localitate aflata la 10 kilometri de municipiul Iasi, loc in care delegatia oficiala a fost condusa pentru a inspecta lucrarile.
Sefii firmelor contractate pentru realizarea proiectului si oficialitatile locale din Iasi au asigurat un spectacol fastuos pentru vizita primului ministru, cu maldare de conducte pregatite pentru a fi bagate in pamant, zeci de utiljate gata de treaba, muncitori optimisti, care "au efectuat" probe de maiestrie in sudarea conductelor chiar in timpul vizitei delegatiei de la Guvern.
"Pana acuma, de ani de zile, am tot vorbit cum facem noi conducta si n-a facut nimeni nimic. Eu am vrut sa vad acum ca incepem lucrarile, vreau sa vad in decembrie daca s-au tinut de cuvant constructorii", a spus Victor Ponta in fata ziaristilor.
La doar doua zile, insa, de la trecerea delegatiei oficiale, pe santierul de la Rediu n-a mai putut fi gasit decat un paznic al unei firme private. Toate conductele au disparut, la fel ca si majoritatea utilajelor aliniate pentru vizita sefilor de la Guvern.
"N-am mai vazut pe nimeni sa lucreze. Cand a venit Ponta, astia s-au apucat de sudat un pic. Dupa ce-a plecat le-au taiat, le-au incarcat pe utilaj si au plecat. N-a mai venit nimeni dupa aceea. Asta e Romania!", a declarat paznicul de santier de la Rediu."
Pe 27 august, la o zi de la inaugurarea de la Iasi, delegatia oficiala s-a deplasat in Republica Moldova, la Ungheni, pentru inaugurarea de pe malul celalalt al Prutului. Surse din administratia judeteana a Iasiului sustin ca firmele responsabile de proiect ar fi incarcat toate conductele si le-ar fi transportat la Ungheni, pentru spectacolul inaugural programat a doua zi."Noi am facut proiectul, l-am predat, nu mai este problema noastra. E raspunderea constructorului. Intrebati la ANRM", ne-a declarat succint Maricel Popa, secretar de Stat Ministerul Economiei. ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale) este autoritatea subordonata primului ministru responsabila cu supravegherea implementarii proiectului. "Nu le-au incarcat in utilaje (conductele - n.r.), le-au depozitat la cativa kilometri, intr-un loc unde pot sa le asigure paza. E obligat sa se lucreze acolo, obligat! Fiti siguri ca lucrarea e demarata si se va incepe. Sunt inca lucrari de santier, se fac in ateliere... Au un termen exact, la finele anului sa fie gata, deci nu se pune problema de... Tot proiectul, pe ambele maluri, va fi gata pana in decembrie anul acesta", a explicat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM.
La finalul proiectului, Romania ar urma sa vanda anual Republicii Moldova in jur de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz metan, fapt care va conduce la reducerea dependentei Basarabiei de Ucraina, care exporta gaz metan prin intermediul gigantului Gazprom.
(Sursa: Adevarul)

Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • Campusul "Henri Coanda", model pentru Guvern

  Fonduri Europene
 • REGIUNEA DOBROGEA, asumata politic de USL

  Fonduri Europene
 • Primarul Cristian Radu a dat startul si a participat la un triathlon in Olimp

  Fonduri Europene
 • "Litoralul pentru toti", la start!

  Fonduri Europene
 • Cardiologia din Constanta, printre cele mai moderne din tara

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771