Comisarul european pe agricultura, Dacian Ciolos: Romania nu are de ce sa primeasca avertisment in cazul scandalului de la APIA

3 Septembrie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat vineri, intrebat daca Romania risca vreo sanctiune ca urmare a recentului scandal de coruptie de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ca tara noastra "nu are de ce sa primeasca avertisment, nefiind o problema de sistem.

Dacian Ciolos a spus ca a fost identificata o problema, autoritatile judiciare din Romania au luat masuri, iar acum "Comisia Europeana asteapta rezultatul anchetei pentru a vedea daca problema este izolata si daca e vorba doar de persoanele care sunt acum vizate de ancheta sau daca e o problema mai larga, de frauda". "Nu e problema de sistem, deci de asta nu se pune problema atentionarii legat de modul de functionare a Agentiei de Plati, pentru ca nu e o problema de sistem, de functionare a Agentiei de Plati. E vorba de anumiti responsabili sau in cazul respectiv de un responsabil la varf al unei agentii de plati", a afirmat comisarul european, la Ciugud, in judetul Alba. Ciolos a subliniat ca pe el, personal, il ingrijoreaza faptul ca un director general adjunct la o agentie de plati care gestioneaza miliarde de euro isi permite sa faca asemenea lucruri. "Sper ca sa fie un caz izolat si sper, totodata, sa se ia masuri ca sa nu se mai ajunga ca dupa niste recrutari care trebuie sa se faca pe baza de competente pentru astfel de posturi sa ajunga in astfel de pozitii oameni care vad ca au alte preocupari decat buna gestiune a fondurilor. Dar, inca o data, pana in momentul de fata, tratam cazul respectiv ca atare ca un caz izolat si asteptam sa vedem rezultatul anchetei", a conchis Dacian Ciolos. Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, a fost arestat pe 14 august pentru 29 de zile in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, el fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mita si trafic de influenta. In acelasi dosar, a fost arestat si Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL. Potrivit DNA, in perioada mai-august, Aurel Pana, care indeplinea si functia de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei unei anumite societati comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de el.
(Sursa: Agerpres)


Articole din editia din data de 3 Septembrie 2013

 • Campusul "Henri Coanda", model pentru Guvern

  Fonduri Europene
 • REGIUNEA DOBROGEA, asumata politic de USL

  Fonduri Europene
 • Primarul Cristian Radu a dat startul si a participat la un triathlon in Olimp

  Fonduri Europene
 • "Litoralul pentru toti", la start!

  Fonduri Europene
 • Cardiologia din Constanta, printre cele mai moderne din tara

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Primăria Băneasa a lansat proiectul aResurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE)a

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuințelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu accesează fonduri pentru creșterea producției de energie regenerabilă

  Fonduri Europene
 • 3 persoane din Satu Nou vor primi subvenții de minimis de până la 25.000 euro pentru deschiderea afacerilor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771