Social

Un nou elicopter pentru salvarea vietii la Constanta

Autoritatile publice judetene se confrunta, an de an, cu situatii dificile, fie ca e vorba despre inundatii, inzapeziri, accidente rutiere sau bolnavi imobilizati la pat, la care autoritatile ajung cu mare greutate.

Toate aceste cazuri vor putea fi rezolvate mult mai usor de acum incolo, dupa ce Consiliul Judetean Constanta (CJC), in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea”, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta si autoritatile bulgare din localitatile Krushari si General Toshevo (Districtul Dobrich), a achizitionat, printr-un proiect intitulat „Equipment to save our lives”, echipamente pentru salvarea de vieti: o autoutilitara pentru deplasare pe teren accidentat si pe zapada, o autoutilitara pentru deszapezirea drumurilor si un elicopter complet echipat pentru interventie in caz de urgenta. Acesta din urma a fost prezentat, saptamana trecuta, pe aeroportul de la Tuzla de catre autoritatile implicate in proiect.
Cu aceasta ocazie, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, a spus ca „elicopterul, dar si celelalte echipamente destinate situatiilor de urgenta vor fi folosite pentru ca noi si bulgarii sa nu mai trecem, ca in anii precedenti, prin situatii dificile”. „Elicopterul este destinat sa intervina in toate situatiile de dezastre, nu numai medicale: de la inundatii si incendii, pana la inzapeziri si viscole uriase. In plus, elicopterul va putea fi folosit si pentru salvarea de vieti pe mare atat in zona apelor teritoriale ale Romaniei, cat si in cele ale Bulgariei”, a afirmat Constantinescu. El a adaugat ca elicopterul va fi operat de Aeroportul „Regional Air Services” de la Tuzla, care a castigat, prin licitatie, managementul si gestionarea elicopterului.
La randul sau, directorul aeroportului Tuzla, Adrian Vasilache, a declarat ca baza aeriana va asigura cele mai bune conditii pentru misiunile elicopterului EC 135. „Pozitia geografica a Aeroportului Tuzla este foarte avantajoasa, permitandu-ne sa oferim timpi de raspuns extrem de redusi pentru intregul teritoriu romanesc din vecinatatea Marii Negre, dar si pentru Bulgaria”, a spus Vasilache. Elicopterul prezentat la Tuzla dispune de patru locuri, doua pentru piloti si doua pentru personalul medical, plus alte doua locuri pentru transportarea pacientilor.
„Elicopterul este unul foarte performant, in conditiile in care el poate zbura atat pe timp de zi, cat si noaptea, viteza de deplasare fiind de 240 de km/h, ceea ce inseamna ca acesta poate ajunge in cel mai indepartat punct de pe teritoriul celor doua judete, Constanta si Dobrici, in maximum 30 de minute. Din punct de vedere medical, elicopterul este o adevarata unitate de terapie intensiva mobila aeriana, avand, printre multe altele, monitor, defribilator, ventilator, injectomate si aspirator pentru secretii”, a spus Emil Diculescu, pilot.

Centru transfrontalier de interventii

In alta ordine de idei, presedintele CJC a spus ca, tot prin intermediul acestui proiect, se va amenaja un centru de comanda transfrontalier, care va coordona toate interventiile in situatii de urgenta atat pentru partea bulgara, cat si pentru partea romana. „Centrul de comanda va fi undeva in apropierea granitei dintre Romania si Bulgaria. Pana la infiintarea acestui centru, coordonarea actiunilor de interventii va fi efectuata de CJC si ISU. Este pentru prima data cand cetatenii unui judet sunt proprietarii unui elicopter”, a declarat presedintele CJC. De asemenea, Nicusor Constantinescu a mai afirmat ca in cadrul proiectului transfrontalier se va mai realiza si un heliport. In alta ordine de idei, tot pentru salvarea vietilor locuitorilor din Dobrici si Constanta, CJC a mai achizitionat, recent, printr-un alt proiect transfrontalier, sase ambulante care contribuie la cresterea capacitatii de interventie. Mentionam ca in judetul Constanta a mai fost achizitionat, recent, un alt elicopter de salvare a vietii, care este in dotarea SMURD.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*