Peste 90% din fondurile de preaderare afectate de nereguli s-au cheltuit in Romania

Iulie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Romania a raportat in 2012 un numar de 61 de cazuri de nereguli, care au afectat in total cheltuirea a 49,4 milioane de euro din fonduri UE, tara noastra situandu-se dupa Italia si Cehia din punctul de vedere al sumei totale a fondurilor afectate. Situatia cea mai grava se inregistreaza la fondurile de preaderare, unde cele 17 cazuri de nereguli raportate de autoritatile romane au afectat fonduri de aproape 40 de milioane de euro, reprezentand peste 90% din banii europeni grevati de astfel de nereguli, indica raportul anual al Comisiei Europene (CE) privind ''Protectia intereselor financiare ale UE' dat publicitatii miercuri la Bruxelles.

Romania a raportat in 2012 cele mai multe nereguli la capitolul 'Politica de coeziune', 34, acestea afectand cheltuirea a peste 6 milioane de euro, noteaza raportul. Alte zece cazuri au fost raportate in agricultura si au afectat fonduri de 3,5 milioane de euro. De asemenea, in 20 de cazuri s-au inregistrat nereguli care au afectat in total cheltuirea a aproape 1,9 milioane de euro din resurse proprii. Situatia cea mai grava se inregistreaza in ceea ce priveste fondurile de preaderare grevate de nereguli, acestea descoperindu-se numai in Romania (17 cazuri) si in Bulgaria (8 cazuri). Neregulile depistate in Romania au afectat insa cheltuirea a 39,8 milioane de euro, suma semnificativ mai mare decat cea din Bulgaria, de doar 4 milioane de euro. In raportul sau, CE noteaza ca impactul financiar estimat al neregulilor a crescut in cazul fondurilor de preaderare de la 12 milioane in 2011, la 45 de milioane in 2012, din cauza a doua cazuri de frauda care au implicat sume mari de bani. Conform raportului anual al CE privind 'Protectia intereselor financiare ale UE', fraudele care afecteaza bugetul UE au inregistrat o usoara crestere in anul 2012 in comparatie cu anul 2011. In ceea ce priveste cheltuielile, au fost afectate de frauda in total 315 milioane de euro din fondurile UE, ceea ce reprezinta 0,25% din bugetul pentru cheltuieli, fata de 295 milioane de euro in 2011. In ceea ce priveste veniturile bugetare, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 77,6 milioane de euro, ceea ce reprezinta 0,42% din totalul resurselor proprii traditionale colectate pentru anul 2012. Aceasta suma trebuie comparata cu cele 109 milioane de euro care au fost afectate de frauda in anul precedent.

In 2012, CE a venit cu o serie de initiative importante cu scopul de a intensifica eforturile de combatere a fraudei, precum propunerea de infiintare a unui Parchet european si intocmirea unui nou Regulament OLAF, care va crea un oficiu european de lupta antifrauda mai puternic. Raportul CE analizeaza, de asemenea, masurile adoptate de statele membre in 2012 pentru a proteja si apara bugetul UE si recunoaste progresele inregistrate in anumite domenii. Cu toate acestea, CE subliniaza ca este necesar sa se continue armonizarea si consolidarea abordarilor statelor membre, pentru a garanta ca frauda este combatuta in mod echivalent pe intreg teritoriul UE. O serie de recomandari sunt adresate statelor membre pentru a imbunatati prevenirea si detectarea fraudelor. In conformitate cu articolul 325 din Tratatul de Functionare al UE, CE intocmeste Raportul anual privind protectia intereselor financiare ale UE pentru a prezenta masurile adoptate in vederea combaterii fraudelor care afecteaza fondurile UE. Prin detaliile pe care le contine cu privire la rata cazurilor de frauda suspectate sau confirmate care sunt raportate de statele membre pentru intregul buget al UE, raportul contribuie la stabilirea domeniilor care sunt cele mai expuse riscurilor, in scopul orientarii actiunilor care trebuie intreprinse atat la nivelul UE, cat si la nivel national.
(Sursa: Agerpres)

Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Aeroportul din Tuzla ar putea gazdui un nou punct de frontiera

  Fonduri Europene
 • TVA va fi redusa la paine in septembrie. Impactul, compensat cu accize la alcool si bunuri de lux

  Fonduri Europene
 • Guvernul a incheiat negocierile pentru un nou acord cu FMI, CE si Banca Mondiala

  Fonduri Europene
 • La Mangalia s-a pus in functiune sistemul de distributie a gazelor naturale

  Fonduri Europene
 • 170.000 de turisti pe litoral, 30.000 numai in Mamaia

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771